Ce este presellingul și de ce e super-important

preselling

Vei vedea că, pe parcursul carierei tale în marketing, vei da de unele concepte care te vor face să sari în sus de bucurie. Pentru că, acele concepte sunt dovedite că merg, sunt noi și, mai ales, AU SENS.

Unul dintre aceste concepte despre care (încă) nu se vorbește este preselling-ul. Și ca să vă arăt câte lacune au alte bloguri despre făcut bani pe net, am făcut un mic experiment.

Am căutat în google acest concept pe 3 dintre cele mai mari bloguri de făcut bani pe net în engleză, similare cu al meu.

Am scris așa:

“preselling copyblogger”
“preselling problogger”
“preselling johnchow”

Dintre acestea, doar unul singur, cel al lui John Chow, cuprindea un articol legat de conceptul de preselling, despre care vom vorbi imediat. Sigur că, Google mi-a întors rezultate pentru toate din cele 3 căutări, acestea nu erau deloc ce căutam.

Nu toți bloggerii sunt marketeri

Vorbim imediat și despre preselling, însă, înainte, vreau să fac o precizare: multe bloguri de făcut bani pe net vorbesc despre generalități: cum să scrii frumos, cum să instalezi un wordpress, cum să faci SEO.

Dar trebuie să înțelegi că aceste concepte sunt deja un standard. Adevărații marketeri cunosc concepte pe care nu le găsești pe aceste bloguri, concepte care vin dintr-o înțelegere mai aprofundată a marketingului și din multe, multe teste.

Deși am fost și eu băgat în aceeași oală cu alți bloggeri și mi s-a spus că nu aș fi diferit de restul, încercările mele de a duce discuția spre concepte avansate a fost sortită eșecului. Veți vedea bloggeri care, în momentul în care le spui de preselling, backend, DLP, eCPA sau multivariate testing vor face orice să iasă din acea discuție. Și asta pentru că sunt prinși pe picior greșit, și nu vor să discute aceste concepte care, din punctul lor de vedere, nu sunt importante.

Ei, eu vin și spun că aceste concepte sunt extrem de importante. Le-am văzut la lucru. Așa că hai să vorbim despre primul din ele, acela de preselling.

Ce este preselling?

Pre-selling se traduce prin ”pre-vânzare”. Adică ce faci înainte de a vinde cititorului tău ceva. Pentru că fiecare nișă demnă de luat în seamă este inundată de produse, în momentul în care cititorul tău îl vede pe al tău, s-ar putea să strâmbe din nas.

De aceea avem nevoie să încălzim potențialul client. Să îl pregătim pentru vânzare, pentru ca aceasta să nu pice ca un trăsnet asupra lui.

Cea mai bună metodă de a face asta e să avem un context. Spre exemplu, pe acest blog, vei vedea că nu abuzez de puterea mea de a face reclamă la produsele mele. În schimb, am fabricat un context, prin care permit cititorului să se obișnuiască cu mine, să vadă ce standarde și pretenții am de la el vizavi de rezultate, și să aibă un feeling vizavi de ce presupune blogging-ul.

Contextul pe care eu îl ofer aici este acela de calitate, de un blogging combinat cu concepte avansate de marketing, un context în care se muncește mult și se vor rezultate mari.

Relația cititorului cu tine

Un alt concept de preselling este relația pe care tu o ai cu cititorii tăi. Spre exemplu, relația dintre mine și voi este aceea de elev-profesor. Am ales asta pentru a-mi duce cititorul într-o stare de spirit cu care e deja obișnuit, una care să îi permită să se țină de treabă pe termen lung.

Poate că în nișa ta, relația cu cititorii tăi e diferită. Dacă ești o mamă singură care scrie despre fashion, relația cu cititoarele tale probabil va fi una de prietenie, asemenea unei discuții la cafea unde discutați între voi ultimele tendințe.

Rezultatul final pe care Îl dorești pentru clienții tăi

Un alt concept pe care trebuie să îl incluzi în materialele de preselling este o imagine clară aceea ce vrei tu pentru ei, a punctului în care vor ajunge atunci când folosesc cu succes produsul tău.

Dacă ai un site de modă, rezultatul final e acela în care clientul atrage toate privirile și primește complimente pentru ținutele pe care le poartă.

Dacă ai un site de fitness, o imagine clară cu clientul tău având un abdomen plat și mai multe persoane de sex opus flirtând cu el va ajuta mult la presell. Și-așa mai departe.

Pe blogul acesta, imaginea mea clară pentru tine este aceea de blogger de succes, care să facă și bani (spre deosebire de restul bloggerilor), totul cu un efort rezonabil și fără dificultăți. Abia după ce pictezi această imagine clară cititorului, poți să inserezi un link către pagina de vânzare (în acest caz, aceea fiind cea a cursului Bloggging de gherilă).

Nu ne place să ni se vândă, însă ne place să cumpărăm

Am citit asta într-un ebook mai vechi despre preselling, și mi-a rămas adânc tipărită în minte. În preselling nu încerci să vinzi nimic. Nu îi dai cititorului link-uri către pagina de comanda, nu îi spui să ”cumpere acum”. Asta se face strict pe pagina de vânzare.

În schimb, îi vorbești despre problemele pe care le întâmpină, îi arăți că tu ai soluția acestor probleme, apoi îl lași pe el să cumpere. Practic, în preselling, ideea trebuie să-i vină lui. Ar trebui să ajungă într-un punct în care să-și spună în gând:

Hey, cred că produsul acesta e exact ce am nevoie. Ar trebui să-l cumpăr.

Unde anume folosim preselling-ul?

Tehnicile de presell trebuie folosite absolut peste tot, în afară de scrisoarea de vânzare, unde se folosesc structuri speciale.

Fiecare articol de pe blog trebuie să facă preselling.

Fiecare banner publicitar trebuie să aibă în componența sa și un factor de presell. El trebuie să-i convingă să dea click doar pe cei care sunt și potențiali clienți. E cu-atât mai important să faci asta dacă plătești traficul care vine pe acel banner în sistem CPC (cost per click).

Fiecare e-mail pe care îl trimiți trebuie să facă presell. Fiecare mesaj pe Facebook și Tiwtter trebuie să facă – te-ai prins – presell!

Nu uita. Tot acest efort pe care tu îl faci pe blog trebuie să aibă un scop bine definit. Doar cei care au obiective și se îndreaptă încet dar sigur spre ele vor avea câștig de cauză pe termen lung. Cei care scriu de dragul de a scrie au șanse mici de a face bani pe net și, mai devreme sau mai târziu, vor renunța.

Însă nu este și cazul tău. Mi-ar place să îmi spui, ca temă de casă, cum ai aplicat acest principiu pe blogul tău. Lasă, te rog, un comentariu mai jos.

Despre Ovidiu