5 ponturi pentru scrisorile tale de vânzare

copywriter la masaScrisorile de vânzare sperie multă lume. Sunt dificil de scris, dacă vrei ceva care să și vândă. Însă, ca orice alt skill, se poate învăța.

Dacă ai un blog în care te poziționezi ca expert amator, să vinzi produse în magazinul electronic atașat sau prin scrisorile de vânzare e floare la ureche.

De fapt, partea bună la a avea un blog este că nu trebuie să fii extraordinar în letter-ele tale. Dar trebuie să știi niște lucruri de bază, altfel nu vei avea prea mare succes în vânzarea propriilor produse.

Sfaturile ce urmează nu sunt nici pe departe tot ce aș avea eu de spus despre copywriting (arta de a scrie text care să vândă), însă sunt lucruri de bază pe care trebuie să le știi.

#1 Folosește întotdeauna font negru pe fundal alb

Această schemă de culori este cea mai des folosită. De fapt, scrisori de vânzare care să NU aibă text negru pe fundal alb nici nu-mi amintesc să fi văzut până acum. De aceea nu îți recomand să încerci să experimentezi cu lucruri pe care sunt sigur că le-au încercat și alții până acum. Fă ceea ce merge.

Excepția o reprezintă headline-urile și subheadline-urile, care apar și în alte culori, cum ar fi roșu închis sau albastru închis.

#2 Nu uita să le oferi ceea ce le promiți

Să promiți e ușor, însă să te ții de promisiune e puțin mai dificil. Multă lume exagerează în scrisorile de vânzare și promite marea cu sarea. E important ca la sfârșit să recitești ce ai scris (chiar de mai multe ori) pentru a te asigura că produsul oferă ceea ce promite.

Dacă ai omis să pui în produsul tău informațional unul sau două lucruri mărunte, nu e mare tragedie. Poți să le adaugi sau poți să scoți din scrisoarea de vânzare paragrafele în plus.

Dar dacă produsul tău este de tip ”pastila magică” și știi că ceea ce tu promiți este de nerealizat, îți recomand să regândești scrisoarea de vânzare de la zero. Mai mult, îți recomand să te gândești serios dacă acel produs merită sau nu să fie scos pe piață.

#3 Fă textul cât mai ușor de citit

S-au făcut multe teste pentru a vedea cum citește ochiul uman. Și s-a ajuns la niște concluzii care măresc șansele ca un text să fie citit și înțeles. iar dacă un text e citit și înțeles, șansele ca clientul să cumpere sunt mult mai mari.

Ai citit vreodată o reclamă care ți-a atras atenția, doar ca să ai la final sentimentul că ești confuz? De multe ori nu este mesajul în sine, ci felul cum e poziționat textul în pagină.

Fiind bombardați de atâtea reclame zi de zi, dacă citim ceva și ne este greu, abandonăm imediat lectura.

Cum poți faci asta?

– Ai grija ca paragrafele să nu conțină mai mult de 3-4 propoziții.

– Înlocuiește cuvintele complicate cu sinonime uzuale sau/și mai ușor de pronunțat. (Nu vrei să spui autovehicul, vrei să spui mașină.)

– Ai grijă ca titlurile și subtitlurile să fie împărțite pe linii astfel încât să aibă sens.

În loc de

Sunt un obsedat și jumătate
când vine vorba de femei frumoase

E mai bine să scrii

Sunt un obsedat și jumătate când vine vorba
de femei frumoase

Altfel, prima linie va citi Sunt un obsedat și jumătate … și nu vrei ca lumea să creadă asta despre tine. 🙂

#4 Scrie de mână scrisori de vânzare care au avut succes

Mulți copywriteri recomandă acest lucru studenților lor: să transcrie scrisori de vânzare care au avut mii și mii de comenzi. Din moment ce au avut succes, merită studiate. Trebuie să fie luate ca sursă de inspirație și te vor ajuta să îți definești propriul tău stil de scris.

#5 Finalul e totul

Ai auzit vreodată expresia The end is everything?

Multă lume ignoră finalul articolelor sau al scrisorilor de vânzare… și rău fac. Din două motive.

Motivul 1: Dacă cineva a citit până la sfârșit, e cu adevărat interesat de ce ai avut de spus. De ce să te îneci ca țiganu la mal spunând o prostie, lăsând niște greșeli de ortografie sau pur și simplu scriind ceva ce nu îl interesează (sau chiar îl irită)?

Motivul 2: Multă lume sare direct la finalul scrisorii de vânzare. Se uită la preț și la PS-uri, și abia apoi începe să citească scrisoarea.

Rugămintea mea: tratează cu aceeași atenție sfârșitul scrisorii și începutul acesteia. Ambele sunt la fel de importante.

Pentru mai multe lucruri legate de copywriting, te învit să accesezi secțiunea Copywriting a acestui blog, și să citești PDF-ul gratuit care face parte din pachetul Blogging de gherilă.

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. Sunt multi care vand aceste informatii! Interesant, se poate invata cate ceva si gratis!

  2. Salut Cornel,

    Acestea sunt doar vârful icebergului. Internetul nu mai e demult doar o joacă iar ce mai tari jucători au dezvoltat (și perfecționat) de-a lungul anilor sute de tactici de vânzări. Ponturile de mai sus sunt doar câteva alese de mine la întâmplare, pe criteriul ”ce-mi trece prin cap pe moment”. 🙂