Povestea “1001 nopți” face bloggingul floare la ureche

[C]ine nu a auzit de poveștile spuse de Șeherazada în 1001 nopți?

Și cine nu le-a citit?

Ei, poate că nu le-ai citit pe toate… sunt multe.

Dar nu trebuie să le citești pe toate pentru a învăța niște secrete care îți vor face viața de N ori mai ușoară atunci când scrii conținut.

Probabil nu îți mai amintești cum începea povestea nu? Îți spun eu, ca să vezi cum se leagă lucrurile între ele.

Regele persan din acea vreme avea un obicei bizar. Petrecea câte o noapte cu câte o fecioară, apoi o omora. Problema a ajuns la urechile Șeherazadei, care a decis să pună capăt acestui șir de omoruri.

A făcut asta exact așa cum vei proceda și tu cu cititorii tăi. Nu, ei nu sunt criminali însă sunt tot oameni. Iar oamenilor le plac poveștile.

Șeherazada știa că singura metodă de a-l face pe rege să nu o omoare în zorii zilei este să înceapă o poveste, să-l facă atent la ea, să-l absoarbă cu totul în întâmplări, apoi să întrerupă brusc povestea când se iveau primele raze ale soarelui.

Regele nu avea de ales decât să o păstreze pe Șeherazada până noaptea următoare, când urma să afle restul poveștii.

Cuvânt cheie: suspans.

Când spui o poveste cuiva (din nișa ta), acea persoană trebuie să afle cum se termină. Dacă nu îi spui pe loc, acea persoană va face orice să afle.

De ce? Pentru că se creează un fel de tensiune în el. Mintea umană nu suportă să lase lucrurile nerezolvate. Mai ții minte câte sute de emisiuni s-au făcut pentru dispariția Elodiei? Toată lumea era hipnotizată. Voiau să știe ce s-a întâmplat cu ea până la urmă.

Exact asta a făcut și Șeherazada. S-a folosit de povești. Sute de povești menite să țină regele interesat de ceea ce are ea să spună.

Șeherazada nu avea nimic de vânzare însă fiecare poveste (sau bucată de poveste) îi mai cumpăra o zi din viața sa… o zi în care putea să trăiască.

Suspansul și poveștile sunt două ingrediente pe care orice copywriter (scriitor de text publicitar) le are în arsenal. Și trebuie să le ai și tu.

Recomandarea mea este următoarea: caută primul volum din 1001 de nopți și observă stilul narativ. Printre altele, te rog să urmărești:

 • simplitatea cuvintelor
 • structura și evoluția poveștii
 • felul cum sultanul o întrerupe pe Șeherazada și modul în care aceasta îl readuce în poveste

Lectură plăcută!

Despre Ovidiu

5 comentarii

 1. E foarte adevarat ce zici tu. Ma intreb totusi:
  Dar lungind prea mult povestea nu plictisesti cititorul?

  O seara faina,
  Alex

 2. Foarte util articolul şi demn de a fi luat în considerare.
  Mi-a plăcut următoarea idee: “Șeherazada nu avea nimic de vânzare însă fiecare poveste (sau bucată de poveste) îi mai cumpăra o zi din viața sa… o zi în care putea să trăiască.”
  Poate unii dintre noi avem ceva de vânzare însă nu ne folosim suficient de arta de a scrie ca şi cum de ea ar depinde viaţa noastră.

 3. Da, interesanta chestie. Cam asta este cu blogging-ul asta, trebuie sa pastrezi mereu cititorul in suspans, in asa fel incat el sa vina mereu. Si mai ales trebuie sa oferi si ceva care sa-i placa, evident continut nou mereu. Altfel, va considera ca ai un blog plictisitor, si nu va mai intra.

 4. Asa este, blogul e un maraton nu un sprint, de-asta multa lume se epuizeaza din start cand baga mare, nu vede traficul si ajunge sa creada ca nu se poate. Apropo, felicitari pentru cei 7 ani de blogging!