Despre PDF-urile gratuite

pdf gratuit

[C]ând intru pe un site nou (şi asta se poate întâmpla de zeci de ori în fiecare zi), îmi sar în ochi anumite elemente de marketing. Pe baza lor îmi dau seama în doar câteva secunde dacă site-ul are succes sau nu.

Unul din aceste elemente este Pdful gratuit. Dacă nu ai unul pe blog, îţi recomand să îl faci – urgent.

Un pdf (sau un alt cadou) gratuit realizează două lucruri.

În primul rând oferă ceva vizitatorilor gratis. Oamenilor le plac lucrurile gratuite. Arăţi prin acest gest că eşti dispus să împărtăşeşti din cunoştinţele tale fără să ceri vreun ban.

Desigur că mai sunt şi alte lucruri pe care le poţi oferi gratis: un video explicativ gratuit, un mini-curs prin e-mail sau chiar un produs mai vechi pe care acum te-ai decis să îl dai fără niciun ban.

Să ne concentrăm puţin pe pdf-uri pentru că sunt cel mai uşor de realizat şi pentru că le-am folosit până acum cu foarte mare succes

Înainte să te apuci să scrii la el, gândeşte-te mai întâi care sunt problemele pe care le are vizitatorul tipic al blogului tău.

Dacă eşti într-o nişă bună, cititorul tău are o grămadă de probleme.

Alege una importană şi oferă-i soluţia în acel pdf gratuit. Iar aici trebuie să ai grijă la două lucruri:

– să îi oferi destul de multă înformație încât acesta să fie mulțumit de ea. Să poată să aplice o tehnică și să vadă rezultate (cu cât mai repede cu-atât mai bine);

– să nu îi oferi TOATĂ informația, altfel nu va mai avea motive să cumpere;

La primul tău PDF gratuit trebuie să fii atent la câteva chestii. Nu uita că vei îl face disponibil pe blog timp de ani de zile, așa că trebuie să iasă bine din prima.

[I]n primul rând, ai grijă la copertă. O copertă interesantă va atrage mult mai multe download-uri decât una ce pare că e făcută de un copil de clasa a 2-a.

Pentru exemple de coperți, caută site-urile tale preferate de la care ai cules PDF-uri gratuite de-a lungul timpului. Pun pariu că ai câteva PDf-uri chiar acum în calculator… pe care nu le-ai deschis de ceva vreme. Dă-le un open pentru a te inspira din designul lor.

Și, dacă tot ai intrat în ele, uită-te și la cum sunt făcute paginile. Ce fonturi folosesc, ce culori, ce design ș.a.m.d.

Odată ce e gata coperta (de obicei se face în Photoshop), e momentul să o transformi într-una tridimensională. Există multe programe care fac asta. Eu folosesc Cover Expert de ani de zile și sunt foarte mulțumit de el.

Al doilea lucru la care trebuie să te gândești este unde anume pe blog vrei să îți promovezi PDF-ul gratuit.

O poți face printr-un pop-up care să apară pe fiecare pagină a blogului (care poate fi configurat să apară din când în când, pentru a nu deranja vizitatorul).

Îl poți pune în sidebar.

În sfârșit, îl mai poți pune în footer.

De asemenea, le poți pune în toate 3 locurile. Ai grijă doar să programezi pop-up-ul să nu apară la fiecare vizită. Îl poți face să apară spre exemplu, la prima vizită, apoi la a 2-a, a 5-a, a 7-a și a 10-a.

Cu cât are mai multe vizite un cititor, cu atât e mai probabil fie că l-a downloadat deja, fie nu e interesat de el.

Ai creeat deja un PDF gratuit? De câte ori a fost descărcat?

Despre Ovidiu

4 comentarii

  1. Ce mi se pare ciudat ca am salvat acest blog pe preferinte dar acum incep sa-l citesc. Tot ce spuneti e foarte adevarat si foarte interesant! Pot sa va felicit?

  2. Cunosti vreun pop-up gratuit, placut ca design dar si practic astfel incat sa-l pot programa asa cum ai zis?

    • Salut Raul,

      NU cunosc vreunul ,stiu doar ca am vazut “Popup Domination” pe mai toate siturile. Eu mi-am facut unul al meu in HTML+CSS+JavaScript pe care mi l-am programat.

      Daca te pricepi la php sau daca ai pe cineva, iti sugerez sa vezi sursa acestei pagini (sau a oricarei alteia de pe blog) si sa copiezi codul pe propriul tau blog.