15 mici șmecherii să scrii articole virale

marketing viral

Dacă e un lucru la care fiecare blogger visează atunci când scrie următorul articol, acela e să ajungă nu doar să fie citit, ci să influențeze prin ideile transmise zeci, mii sau milioane de oameni.

Zi de zi, o grămadă de bloggeri creează conținut în speranța că acesta va prinde. Din păcate pentru ei, acest lucru nu se întâmplă. Și, ce e mai grav, aceștia nu învață din greșelile lor pentru a scrie un articol viitor mai bun.

Adevărul este că nimeni nu poate spune cu exactitate care va fi următorul articol videoclip sau chiar film care va da lovitura. Este imposibil și nici cei mai asezonați bloggeri nu pot prezice asta.

Dacă ar putea, cu siguranță că s-ar îmbogăți peste noapte. Și ei, la fel ca și noi, încearcă să scrie articole cât mai bune folosind anumite trucuri pentru a mări probabilitatea ca acel conținut să devină viral.

Și cam atât. După ce publică acel articol și îi promovează pe canalele de promovare cunoscute, nu fac altceva decât să aștepte.

În cele ce urmează vreau să îți dau 15 trucuri pentru a-ți transforma fiecare articol ce îl vei scrie de-acum încolo în ceva cu potențial viral. Ce NU îți voi arăta în continuare este cum să scrii un articol de calitate, pentru că acest aspect l-am tratat cu altă ocazie aici.

Trucul #1: Fă un headline de milioane

Cu siguranță că știai acest truc însă câți dintre noi se gândesc cu adevărat la titlu atunci când scriu un articol? De multe ori se recomandă să scrii întâi conținutul și să lași titlul la urmă.

Din punctul meu de vedere, poți să le scrii în ce ordine vrei. Ceea ce vreau de la tine este să nu te grăbești cu titlul și să petreci cel puțin 3-4 minute gândindu-te la el.

Ia în calcul faptul că acel articol va rămâne pe blog pe termen nelimitat și va aduce trafic din Google. Când lumea caută în motoarele de căutare ceva, primul lucru pe care îl vor vedea este tocmai acest titlul.

Dacă e atractiv, vor da click. Dacă nu, poate vor da click un sfert din cei care ar fi interesați de conținut.

Uită pentru moment de conținutul articolului pentru că acesta nu influențează CTR-ul (click-through rate-ul).

Trebuie să te concentrezi pe fiecare cuvințel din titlu și să găsești modalități să îl faci mai emoțional, chiar mai scandalos dacă e nevoie, având grijă să spună și despre ce e vorba articolul (acest din urmă aspect vine pe locul al 2-lea).

Trucul #2: Începe în forță

Când cauți în Google vezi nu doar titlul articolului ci, sub el apar și primele 2 propoziții din text.

De aceea, acestea trebuie tratate cu la fel de multă importanță ca titlul articolului.

Plus de asta, dacă îți motivezi cititorul cu introducerea, șansele ca el să parcurgă restul conținutului cresc foarte mult.

Sigur, tot articolul ar trebui să fie captivant, însă trucul este să te concentrezi pe primul paragraf și să-l umpli cu cuvinte emoționale.

Introducerea poate să înceapă fie cu o poveste personală fie cu o problemă. Cât de tare accentuezi acea problemă (a se citi: cât de tare învârți cuțitul în rană) dictează cât de ”viral” va ajunge articolul tău.

Trucul #3: Fă articolul ușor de share-uit

Dacă folosești platforma WordPress ai acces la multe plugin-uri care îți pun butoane de share și tweet. Aceste butoane sunt esențiale pe un blog.

Trebuie să faci să fie cât mai ușor pentru vizitatori să distribuie conținutul prietenilor lor. Ai fi surprins cât de puține share-uri și tweet-uri primesc articolele care au aceste butoane amplasate în locuri puțin accesibile.

Dacă vrei să îți maximizezi șansele ca un articol să devină viral, îți recomand să pui aceste butoane în mai multe locuri. Nu e nimic greșit în a avea mai multe butoane pe pagină.

Poți pune câte unul sub titlu, după ultimul paragraf, la mijloc, după al 2-lea paragraf sau chiar în stânga conținutului, într-o căsuță care se menține vizibilă pe ecran când se face scroll a conținut.

Trucul #5: Studiază copywriting

OK, nu e tocmai un truc pentru că studiul copywriting-ului, adică arta de a scrie cuvinte, e un lucru de durată. Însă nu ai nevoie să fii super expert în asta. Un curs succint care să te învețe lucrurile de bază este un bun început.

Spre exemplu, poți încerca bonusul scris de mine, Copywriting pentru începători, pe care îl ofer în format PDF celor care cumpără cartea mea, Blogging de gherilă.

Trucul #6: Răspunde comentariilor provocând la discuție

Nu e suficient doar să răspunzi la întrebări, fii mai degajat și mai provocator. Formulează răspunsurile în așa fel încât să îi faci pe cititori să îți răspundă înapoi. Cu cât discuția e mai lungă, cu-atât se adună mai multe comentarii, lucru ce va provoca pe ceilalți vizitatori să se bage în discuție.

Videoclipurile sunt și mai tari pentru imagini

Trucul #7: Folosește sub-headline-uri

Subheadline-urile au fost folosite inițial ca tehnică de copywriting, de cei care scriau scrisori de vânzare. Rolul lor este simplu: acela de a readuce vizitatorul în conținut.

De multe ori citim paragrafele articolelor pe sărite. Căutăm esența, căutăm ceva relevant, care să ne atragă. Subheadline-urile îl iau efectiv de guler pe cititor și îi spun Hei, vrei să închizi pagina? Ia întoarce-te, te rog frumos, și continuă să citești de-aici de sub mine.

Trucul #8: Invită-ți cititorii să comenteze

Practic orice conținut viral pe Internet are și unul sau mai multe fire de discuție pe marginea sa, unde fiecare își dă cu părerea.

Trucul #9: Fii controversat

Mulți bloggeri scriu cu pasiune despre un subiect însă le e frică să își spună o părere fermă. De multe ori aceștia evită subiectele tabu legate de nișa lor tocmai pentru a nu încinge spiritele.

Subiectele controversate atrag. Divorțuri între milionari și fotomodele, căsătorii între homosexuali, legalizarea drogurilor în cine știe ce stat Sud-American… deja ți-am stârnit interesul, nu?

Fă o listă cu subiecte controversate în nișa ta, apoi scrie articole despre fiecare.

Trucul #10: Viralitatea nu e albă sau neagră

Doar pentru că un articol nu are 10 mii de likes, asta nu înseamnă că nu poate fii considerat viral. Orice articol e viral într-o mai mică sau mai mare măsură. Nu te gândi că ai dat-o în bară dacă acesta nu e viral.

Dacă comunitatea de pe blogul tău a reacționat pozitiv la el prin like-uri, share-uri și comentarii, te poți considera fericit. Poți chiar să îl îmbunătățești aplicând trucurile pe care tocmai le-ai învățat.

Trucul #11: Scoate plictiseala din articolele tale

Aceasta este, din nou, o tehnică de copywriting. Copywriterii, atunci când editează o scrisoare de vânzare, scot cuvintele în plus și încearcă să fie cât mai conciși. Decât să ai 10 ”fluff words”, cum le spun ei, mai bine un singur cuvânt cu puternic impact emoțional.

Înainte de a publica articolul, mai citește-l o dată și scoate lucrurile în plus. Plictiseala scade semnificativ șansele ca acesta să devină viral.

Trucul #12: Uită-te la trend-uri

Dacă ești într-o nișă în care știrile sunt foarte importante, merită să te uiți la informațiile ultimul răcnet și să scrii despre asta. Profită de viralitatea informației pentru că, atunci când lumea o caută, să ajungă pe site-ul tău și nu pe cele ale concurenței.

Trucul #13: Asociază între ele lucruri care aparent nu au legătură

Această idee mi-a fost dată de o carte care te învăță cum se scriu comediile și glumele, Comedy Writing Secrets cred că se numea. În ea spunea că unul din secretele umorului de calitate este să pui unul lângă altul două concepte care aparent nu au nicio legătură, apoi să încerci să o găsești. Partea nostimă venea atunci când reușeai să găsești o legătură strânsă.

Extrapolând asta la ce ne trebuie nouă (să scriem articole virale), gânditul ”outside the box” îți poate da niște idei beton.

Spre exemplu, dacă aș vrea să fac acest articol să fie mai atractiv și mai interesant, aș putea să mă leg de faptul că ”viral” este un cuvânt folosit în medicină. Desigur, medicina nu are nicio legătură cu articolele virale.

Aș putea să duc lucrurile și mai departe, comparând blogul tău cu un organism care face un virus ce trebuie să ”infesteze” cât mai mulți dintre vizitatorii tăi. Aceștia își vor infesta prietenii și-așa mai departe.

Trucul #14: Transmite O IDEE și numai una

Un articol care tratează mai multe lucruri nu va fi reținut ușor. La sfârșit, după ce l-a citit, chiar dacă vizitatorul a rămas cu multe lucruri, acesta nu va avea impulsul de a-l da mai departe pentru că amalgamul de idei îl fac mai rațional și mai puțin impulsiv.

Dar dacă articolul tău se concentrează pe un singur lucru, acesta va termina de citit și își va spune Hei, trebuie să îi arăt și fratelui meu articolul despre ABC.

Dacă comunici prea multe lucruri într-un articol, acesta nu mai are ”the big idea” în el și cu greu își va aminti cineva de el.

Trucul #15: Pune imagini provocatoare

Sigur că nu trebuie să depășești o anumită limită cu ele însă și acestea, ca și textul, pompează emoțiile cititorului.

Orice blog poate să pună imagini provocatoare, indiferent cât de plictisitor e în aparență conținutul (sau chiar nișa).

Dacă ai un articol despre cum să cultivi ridichi, nu pune doar o poză cu o ridiche pe fundal alb. Pune o poză cu tine lângă un lighean de ridichi, băgând mâinile voios în el și ridicându-le, mândru de recolta obținută.

OK, cam astea au fost. Ce poți face mai departe este fie să vii cu idei de articole virale, fie să te uiți la articolele vechi cele mai citite (în Google Analytics) și să aplici câteva din aceste șmecherii.

Succes!

Despre Ovidiu

Un comentariu

  1. Excelent articol, punctul 14 imi foloseste mult pentru ca nici nu ma gandisem la el.
    Eu am articole structurate, cuvinte importante ingrosate, subpuncte, iar acum incerc sa gasesc si imagini care sa atraga (mult mai greu decat credeam, mai ales cu legile impotriva plagiatului), iar la asa ceva nu ma gandisem, sa scriu doar o idee.
    De obicei transmit un manunchi de idei legate de acelasi subiect.