Unde gasesti subiecte de articole logo

Unde gasesti subiecte de articole

În câteva rânduri mi s-a zis:

Ovidiu, eu nu știu ce aș (mai) putea scrie pe blog. Mi se pare că toate subiectele au fost deja atinse. Ce-aș mai avea eu de adăugat?

E o scuză bună să scrii mai puțin sau chiar să te lași de treabă, însă nu una cu baze reale. Idei de conținut sunt incredibil de multe dar, ca să le găsești, trebuie să gândești în afara din cutiei. În cele ce urmează vreau să-ți dau câteva idei pentru a începe vânătoarea de subiecte.

Pe forumuri

Dacă nu citești forumurile nișei tale, înseamnă că nu știi prea multe despre ea… iar asta îți va stopa creșterea. Fie tu, fie partenerul tău, fie freelancerii pe care îi plătești trebuie să respire această nișă 24/7 dacă vrei ca blogul să devină punct de referință.

Forumurile nișei tale se găsesc în 20 de secunde pe Google, și chiar îți recomand să ai o listă cu toate și să le frecventezi. este posibil să găsești subiecte interesante chiar și pe cele mai puțin active.

Scrie în Google:

forum [nișa mea]

Spre exemplu:

forum dezvoltare personala

forum gradinarit

forum arte martiale

…etc.

Apoi intră pe ele și vezi care sunt:

 • topicurile cu cele mai multe reply-uri
 • topicurile în care cineva cere cu disparare ajutorul comunității
 • topicurile (sau măcar numele) sub-forumurilor private (pentru că e clar că, dacă vor ca acel conținut să fie disponibil doar unor membri, e valoros)

Boom. Ai o grămadă de subiecte despre care poți scrie, dar nu înainte de a te documenta tu însuți asupra soluțiilor acelor probleme, pentru a nu scrie bălării. 🙂

Pe alte bloguri

Stai liniștit că nu o să se supere ceilalți bloggeri că le furi idei de articole. Partea nostimă este că ei înșiși au luat acele idei de articole de pe alte bloguri, așa că ar trebui să o lase mai moale cu critica. Dacă vreunul din ei e pus pe scandal, caută-i ideile de articole pe net în engleză și arată-i că ele au fost publicate de alții înaintea lui.

Așadar, pentru a găsi subiecte de articole pe alte bloguri te rog să te uiți:

 • pe blogurile din nișa ta în engleză (pentru că sunt mult mai multe și, astfel, vei găsi o grămadă de idei)
 • la comentariile lăsate de cititori (unii o să ceară informații suplimentare la articolele publicate)
 • te uiți la cărțile scoase de acei bloggeri (poate că ei au scris în carte niște lucruri, dar tu le vei avea gratuit pe blog = avantaj competitiv)
 • la articolele mai vechi de acum 2-3 ani care, cel mai probabil, nu au fost aduse la zi și nici n-au mai fost promovate de ceva vreme

Pe Amazon

Amazon.com are o selecție incredibilă de cărți și ebook-uri. Nu le poți vedea conținutul dar le poți vedea cuprinsurile 100% gratuit. Sunt sigur că îți vor da o grămadă de idei. Nu uita să vezi recenziile pentru a vedea ce subiecte nu au fost acoperite.

Întreabă cititorii

O modalitate foarte simplă este să îți întrebi cititorii ce probleme au. Știu că e popular printre marketeri să îi întrebi ”care e cea mai mare problemă” a lor, dar de ce să te limitezi? Află-le toate problemele, nu doar pe cele mai mari, pentru a avea și mai multe idei de articole.

Folosește Google Keyword Planner

Dacă nu folosești acest tool pentru a găsi cuvinte cheie, te limitezi incredibil de mult. Îți va da o tonă de cuvinte cheie pe marginea cărora poți scrie articol.

Uită-te la propriile articole

Dacă ai ajuns în punctul în care te uiți la primele articole publicate de tine și te pufnește râsul (cum îmi spunea un ucenic de-al meu zilele trecute), înseamnă că ai trecut de stadiul de începător. Ți-a evoluat scrisul atât de mult încât până și tu îți dai seama de îmbunătățiri.

Uită-te la articolele mai vechi și depistează eventualele găuri informaționale sau secțiuni unde se putea spune mai mult.

Intră pe Reddit.com

Reddit e un fel de forum imens cu un format inedit, unde se discută orice. Caută-ți nișa în search box și vei găsi nu doar idei de articole dar și o comunitate de oameni activă (acesta fiind și motivul pentru care nu l-am menționat când am vorbit de forumuri mai devreme).

În propriul tău cap

Doar pentru că ești blogger, nu înseamnă că nu ai propriile tale probleme. Și tu ai necazuri, și tu ai platouri. Poate nu ai suficient trafic sau poate nu știi cum să îți optimizezi blogul să faci mai mulți bani. Fă o listă cu propriile probleme și, pe măsură ce le rezolvi, documentează procesul într-un articol pe care-l vei publica cu mândrie atunci când ai sărit hopul.

Ieși afară din cutie. Sau afară de tot

Recunosc cu rușine (m-am și înroșit) că n-am mai făcut asta de ceva vreme, dar știu că a mers brici. Lasă laptopul deoparte și mergi undeva cu scopul precis de a veni cu idei de articole. Deconectarea îți va permite să vezi lucrurile din altă perspectivă. Poate îți vin idei la duș, poate când ești în mijlocul naturii sau poate când ești cu un pix și-o foaie în mână, ascultând muzica preferată. Scoate creierul din rutină pentru ca el să înceapă să dea randament din nou.

Atacă controversele…

…și nu-ți fie frică să ții cu una dintre părți. Dacă scrii conținut politic sau de scandal, ți-e ușor să le găsești, probabil asta faci toată ziua. Dacă nu, va trebui să le cauți pe bloguri, forumuri și în celelalte locuri pe care le-am menționat.

Ce subiecte tabu există în nișa ta? Lucrurile despre care lumea se ferească să vorbească…

Ce subiect apare din nou și din nou pe blogurile din nișa ta și în comentarii?

Nu-ți fie frică să fii tranșant în privința lor, atâta timp cât îți poți susține punctul de vedere. Iar dacă nu vrei să îți alegi o parte, este foarte bine și așa. Adu argumentele pro și contra iar polemica se va naște singură în comentarii. Tu vei fi pe post de moderator și gazdă, adică persoana pe care toată lumea o respectă indiferent de cât de mult se ceartă cititorii între ei.

Nu spun că trebuie să încurajezi certurile, scopul tău e ca discuțiile să fie constructive și ca fiecare să învețe cât mai mult de pe urma lor.

Revizuiește un produs

Dacă nu ai la ce să faci recenzii, înseamnă că ești într-o nișă care nu monetizează. Stop și de la capăt în altă nișă. Dacă da, atunci scrie articole în care să analizezi acele produse (fie ele informaționale sau de altă natură). Dacă ai trafic, poți chiar tu să contactezi magazine online sau autorii produselor pentru a cere exemplare gratuite.

Spor la treabă!

Despre Ovidiu

3 comentarii

 1. Foarte bune sugestiile. Sunt multe surse de inspiratie cand vine vorba de scrierea unor noi articole.

  Cele mai mult imi plac recenziile si ideile de pe Amazon.

 2. Super! Nu știu cum, dar legea asta a atracției funcționează foarte mișto. Zilele trecute tot îmi băteam capul pentru idei de articole UTILE (nu doar filozofii) și uite că primesc newsletter de la tine! Foarte tare! Mai vreau articole de genul 🙂 Spor să ai!

 3. ma bucur ca te-am descoperit.m-am saturat de guru fara chip.
  dupa cristinne si adrian stepan se pare ca iar o sa castig nopti de informatie
  …interesanta !