Scrii pentru pasiune sau pentru bani?

scriitor lucrand

Sunt abordat periodic de persoane care nu știu de unde să înceapă. Au auzit că bloggingul ar fi ceva din care se poate face bani, sunt la curent cu persoane care au reușit, însă nu știu despre ce să scrie.

Unii din ei vor să scrie despre pasiunea lor în timp ce alții, aflați la polul opus, vor să scrie orice, doar să facă bani. În sfârșit, există o a treia categorie de persoane care habar nu are despre ce să scrie și de unde să înceapă.

Vreau ca în cele ce urmează să dau un punct SOLID de pornire tuturor, indiferent din care categorie fac parte.

În primul rând, alegerea nișei este extrem de importantă din punct de vedere al monetizării. Trebuie să ȘTII că poți face bani din ea, altfel cel mai bine este să o lași la stadiul de hobby, pe care îl faci în timpul liber.

În al doilea rând, nișa aleasă trebuie să te pasioneze. Cu alte cuvinte, trebuie să fii interesat de subiectul pe care îl scrii.

Vei avea acel blog ani și ani de zile, vei scrie sute și sute de articole. Dacă nu îți place subiectul, îți va fi extrem, extrem de greu să o ții așa ani de zile.

Fiecare are lucruri care îl atrag. Poate îți place să crești albine, poate îți plac mașinile sau obiectele de arta sau de lux. Unele dintre aceste pasiuni se monetizează mai bine decât altele, așa că uite ce vreau eu să faci.

Pasul 1: Fă o listă cu toate hobby-urile și pasiunile tale. Pune cât mai multe. Dacă ceva îți plac, e posibil să se transforme într-o pasiune, cu puțină muncă.

Pasul al 2-lea: Fă un Excel în care să pui toate aceste pasiuni, fiecare pe câte o linie. Apoi, în dreapta, lasă loc pentru mai multe coloane.

Pasul al 3-lea: Lasă o coloana libera în dreapta listei cu hobby-uri și interese, apoi fă o coloana noua cu titlul “Cât de tare mă pasionează”. Te rog ca, în această coloană, să notezi de la 1 la 10 fiecare din itemii din prima coloană.

La final contează și cât de tare te atrage subiectul, însă nu e obligatoriu să fie unul de care ești extrem de pasionat. Pasiunea va crește în timp, pe masura ce scrii. Important este fie sa ai un minim de cunostinte, fie sa te atraga destul de tare, si sa il si poti pune in aplicare.

Pasul al 4-lea: Aici lucrurile se complică puțin, însă nu prea tare. Trebuie să mai faci încă o coloana, cu potențialul de monetizare. La fel, trebuie să dai o notă de la 1 la 10.

Pentru a putea face asta, trebuie să faci research pentru fiecare nișă în parte. Am vorbit deja despre cum să faci asta aici si aici.

Pasul a 5-lea: Competiția. Pe următoarea coloană trebuie să dai o notă de la 1 la 10 în funcție de cât de competitivă e nișa. Pentru a simplifica calculul notei finale, te rog să dai nota 1 unei nișe extrem de competitive și nota 10 unei nișe extrem de ușoare.

Nu te speria dacă nu vei ști exact cât e de grea o nișă. NIMENI pe lumea asta nu poate spune cu exactitate. Tot ce poți face este să faci un mic research și să estimezi atât cât se poate.

Pasul al 6-lea (ultimul): Calculul final. Din fericire, nu trebuie să-l faci tu, îl va face Excel-ul. (Apropo, Excelul este un tool esențial pentru atunci când vei ajunge să ai mai multi vizitatori – vei avea de făcut o grămadă de calcule).

Așadar pe ultima coloana trebuie să faci media aritmetică a celorlalte 3. Nota finală îți va arăta care din nișe este cea potrivită pentru tine. Cu cât nota e mai mare, cu-atât probabilitatea de reușită este mai mare.

Atenție! Acest calcul simplu este doar unul orientativ. Nu trebuie să alegi neapărat nișa cu cel mai mare punctaj dacă simți o atracție deosebită pentru cea de pe locul 2 sau 3.

Succes!

Despre Ovidiu