Ponturi să mărești calitatea articolelor tale

calitate ridicataDacă scrii de ceva vreme pe blogul tău, probabil simți că articolele tale sunt oarecum… monotone. Ți se pare că lumea intră pe ele, le scanează, apoi iese, fără să comenteze sau să dea like, share sau tweet.

Cu toții am fost acolo. Iar explicația este că cititorii tăi nu vor doar informație, ei vor mult mai mult de-atât. Suntem inundați de atât de multă informație încât cineva a spus că am trecut din era informației în cea a atenției.

Cu alte cuvinte, am ajuns să fim selectivi asupra a ceea ce citim și vizualizăm. Vrem nu doar să absorbim informație, ci să o facem rapid, plăcut și să înțelegem totul cât mai repede și ușor.

În cele ce urmează vreau să îți ofer câteva idei de a-ți face conținutul mai atractiv, idei care îți vor duce scrisul la nivelul următor.

Pune puțină pasiune

Dacă tot scrii despre o nișă de care ești pasionat, lasă să se vadă acest lucru. Folosește cuvinte și expresii cu impact emoțional și arată cititorilor tăi că ceea ce scrii este și ceea ce simți.

Un truc bun pentru a realiza asta este să te gândești ce cuvinte și expresii folosești când vorbești, apoi să le utilizezi și în scris. De multe ori suntem foarte nostimi și comunicativi în viața reală, pentru ca mai apoi, când ajungem la tastatură, să ne crispăm și să scriem ca niște roboței.

Folosești expresii nostime în viața reală gen ”ceapa ta”, ”da cum să nu”, ”fugi mă de-aici” și altele? Atâta timp cât nu sunt vulgare și crezi că se potrivesc nișei tale, nu te oprește nimeni să nu le încorporezi în limbajul tău online.

În plus, uită-te la alți bloggeri pentru a fura expresii de-ale lor. Atâta timp cât le folosești de parcă o faci de o viață, sunt sigur că nu o să se supere.

Folosește poze

Și nu orice poze, poze mari, poze de lățimea conținutului text. Minim o poză pe articol

Folosește mesaje de atenționare

E bine să mai dai câte o palmă cititorului prin folosirea de cuvinte și expresii la imperativ. Exemplu:

”Fii atent, acum urmează partea interesantă…” sau

”Ești gata să trecem la pasul al 3-lea? Perfect!”

Aceste cuvinte și expresii nu oferă, efectiv, informație, însă fac trecerea de la o idee la alta și forțează cititorul să rămână concentrat la articol.

Adaugă citate

Dacă topic-ul articolului o permite, adaugă un citat al unei persoane cunoscute, citat care să fie și relevant la tema în discuție.

Spune-ți propria părere

Deși întreg articolul e propria ta părere, merită să creezi un mic moment de sinceritate, în care să spui o opinie mai mult sau mai puțin controversată. Poți introduce acel moment cu o frază de genul:

”OK, știu că poate n-o să fii de acord cu mine, însă uite care e părerea mea proprie și personală…”

Adaugă filmulețe youtube

Youtube îți permite să incluzi orice filmuleț la tine pe site. Dacă ai ceva care e relevant la tema articolului, include acel ceva – cu siguranță că cititorii tăi vor aprecia asta.

Implică-ți cititorii

Le poți da un exercițiu pe care să îl facă, pas cu pas. Sau, le poți da o temă de casă. Sau le poți cere să facă ceva într-un comment. Fă-ți cititorul să simtă că e parte din blogul tău. Înlocuiește învățatul pasiv cu unul activ, din care să rămână cu ceva.

Adaugă grafice, infografice și alte materiale auxiliare

Poate un grafic cu evoluția vreunu indicator ar fi folositor. Decât să descrii în cuvinte cum acesta crește, ar fi mult mai util să le arăți asta într-un chart.

Dovezi

Exact ca într-o scrisoare de vânzare, dovezile sunt totul. Dacă discuți o statistică, spune ce studiu a scos-o la iveală și pune și un link către pagina acestuia. Credibilitatea unei statistici susținută de un studiu este mult, mul mai mare.

Dacă le spui cititorilor despre beneficiile mersului la SPA, spune-le exact cum acesta scade tensiunea, reduce stresul și-așa mai departe. Arată-le studii în care se oferă procente exacte.

Adaugă o picătură de senzațional

Sigur că asta nu merge în toate nișele, dar senzaționalul a atras întotdeauna cititori. Gândește-te doar cât de populare sunt publicațiile de acest gen, cum ar fi CanCan.

Senzaționalul nu trebuie să fie doar despre divorțuri și cine pe cine înșeală. Spre exemplu, ultimul articol care poate intra în această categorie pe care l-am publicat a fost legat de Warren Buffet, iar titlu acestuia este:

Avem Exact 2170 De Miliardari Pe Planetă. Warren Buffet A Facut In 2013, 37 Milioane De Dolari Pe Zi

E un articol legat de bani, care povestește de sume imense făcute de alții (= senzațional). Am avut grijă și să rămân în sfera educației financiare, pentru că acesta este specificul blogului, adică nu m-am apucat să vorbesc de mașinile de lux și damele de companie pe care aceștia sparg banii (am dat două exemple fictive, sunt sigur că d-nul Buffet e un om foarte responsabil).

Senzaționalul trebuie limitat și adaptat la nișa ta – nu uita că, în primul și-n primul rând, ești profesor. Ești o sursă de informație, un formator de opinie.

Succes!

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. Articolul e super. Multumim.

  2. Ai dreptate Ovidiu. Blogul, ca si viata, trebuie sa “musteasca” de trairi emotionale pozitive intense….altfel e fad si plicticos, chiar daca are un continut valoros.