Nume de blog cu lipici logo

Nume de blog cu lipici

Odată cei te-ai te decis la un domeniu despre care să scrii pe blog (așa-numita nișă de piață), multă lume abia așteaptă să înceapă să scrie primele articole.

Greșit…

În graba lor, nici nu-și pun problema alegerii unui nume de domeniu ci sar direct pe o platformă gratuită, aleg un nume lung care, de multe ori, mai are și liniuțe între cuvinte.

În primul rând, ai nevoie de domeniu și hosting proprii, nu cel cu blogspot sau wordpress. Nu o să reiau aici de ce, am făcut-o în nenumărate rânduri. Ce vreau astăzi este să lămurim problema alegerii unui nume de blog ce trebuie să aibă anumite calități:

 • trebuie să fie cât de scurt posibil (recomand maxim 20 de caractere)
 • să nu aibă liniuțe între cuvinte
 • să fie ușor de ținut minte (eventual, să aibă aliterații care să-l facă în acest fel)
 • și, evident, să aibă extensia potrivită (.ro sau .com pentru site-uri românești, .com sau .net pentru situri în engleză)

Acuma… există mai multe rute pe care poți să mergi în momentul în care vrei să iei un domeniu…

Numele de blog poate fi chiar numele tău

Dacă tu ești imaginea blogului tău și vrei să existe o legătură strânsă între tine și site, numele blogului poate fi numele tău. Pur și simplu pui numele și prenumele (preferabil fără numele mijlociu sau inițiala acestuia pentru că suntem atenți la lungime).

Numele poate fi un pseudonim

Nu te obligă nimeni să îți folosești numele adevărat când scrii pe blog sau când scoți o carte. Îți poți alege ce pseudonim vrei tu, apoi poți cumpăra acel nume de domeniu (dacă este disponibil, desigur, pentru că cu siguranță că există persoane care au numele echivalent cu pseudonimul ales de tine). În acest fel, poți avea câte unul pentru fiecare nișă în care încerci să intri… și nu te oprește nimeni să ai câte vrei.

Un alt avantaj al pseudonimului este acela că îl poți alege în așa fel încât să sune bine. Spre exemplu, numele și prenumele pot să înceapă cu aceeași literă: Pavel Popescu, Alex Avram etc.

Poate fi unul din cuvintele cheie principale

Sper că ai făcut research-ul de cuvinte cheie ÎNAINTE să cumperi domeniu sau hosting, da? Unele dintre acestea s-ar putea să fie perfecte ca nume de domeniu (deși nu vor suna catchy, pentru că lumea caută soluții la probleme în Google înainte de orice altceva).

Spre exemplu, expresia ”bani din bloguri” este căutată în jur de 100 de persoane lunar, motiv pentru care acesta este și numele domeniului. 100 de persoane este cam mic, puteam să aleg un cuvânt cheie cu 500-1000 de căutări, problema a fost că numele de domenii legate de cuvinte cheie cu căutări multe sunt deja luate.

Cine -ar vrea să aibă domeniul pisici.ro, telefoane.ro, bani.ro, dieta.ro și-așa mai departe? Aceste domenii sunt fie de succes, fie parcate iar în ambele cazuri te-ar costa destul de mult să le cumperi de la actualii proprietari.

Pont: introdu toate cuvintele cheie legate de nișa ta pe http://rotld.ro/ (pentru domenii cu extensia .ro) sau Namecheap.com (pentru restul extensiilor) și vezi dacă prinzi vreunul disponibil. Dacă da, îți sugerez să îl iei și să optimizezi homepage-ul pentru cuvântul cheie corespunzător.

Alege un nume de domeniu memorabil

Numele primului meu blog a fost ”Fii cu stil!” și se adresa nișei de stil vestimentar masculin. Observă aliterația din el (i-urile din ”fii” și ”stil”) precum și faptul că… sună nostim.

Când vine vorba de a alege nume memorabile, nu trebuie să te grăbești. Și mie mi-a luat câteva zile, timp în care n-am făcut altceva decât să potrivesc mental diverse cuvinte, pentru că nimic nu suna bine. (Asta nu înseamnă că nu mai trebuie să faci nimic altceva în acest timp, evident).

Câteva exemple de nume de site-uri ce îți vor rămâne în minte:

 • TheVerge.com
 • GirlsGoneStrong.com
 • NerdFitness.com
 • OhSheGlows.com

Nume sau pseudonim + un cuvânt legat de nișa respectivă

Spre exemplu:

 • DieteleElenei.ro
 • SlabesteCuOana.ro
 • GatesteCuGina.ro

…și-așa mai departe. Dacă reușești și o aliterație precum cea din ultimul exemplu, cu-atât mai bine. Dacă nu, alege un pseudonim care să o ”forțeze”.

Adaugă un prefix sau sufix

Cine nu a auzit de iPhone sau iPad? Prefixul ”i” precum și valoare pe care o aduce prin alăturarea sa la cuvântul ”phone” este mai mult decât evidentă. Engadget, Napster sau Spotify sunt exemple foarte bune de site-uri de succes care și-au ales numele de domeniu în acest stil.

Poți face același lucru și în română. Iată o mică listă de prefixe cu care poți să începi: anti-, bio-, contra-, cvasi-, inter-, intra-, mega-, micro-, pro-, re-, supra-.

Și iată și una de sufixe: -ist, -ism, -graf, -et, -bilitate, -arhie.

Pune beneficiul principal direct în nume

Spre exemplu: slabesterapid.ro, milionarpenet.ro, retetedelicioase.ro, retetedeslabit.ro ș.a.m.d.

Ce să faci când îți alegi numele pentru blog

 • Încearcă toate sugestiile de mai sus, nu te fixa doar pe una.
 • Începe o listă în care să tot adaugi nume.
 • Caută blogurile din nișa ta (atât în română cât și în engleză) din care să te inspiri (atenție să nu cumva să ajungi la un nume similar cu cel al vreunui competitor).

Ce să NU faci când vine vorba de nume de domenii

Nu că s-ar strica Internetul dar e bine să ții cont de aceste sfaturi dacă vrei să faci o treabă bună:

 • Nu folosi diacritice în numele de domeniu. Tastaturile românești sunt practic inexistente iar lumea nu stă să dea ALT+SHIFT doar ca să le tasteze.
 • Nu folosi cratime. Îți faci pe potențialul vizitator care vrea să intre direct pe site-ul tău (fără a da click pe vreun link) în primul rând să își amintească de ea, apoi să o mai și caute pe tastatură.
 • Nu folosi cuvântul blog. O să devină aparent acest aspect pentru cine intră pe el, mai bine folosești cele 4 caractere pentru a veni cu un nume de blog memorabil.
 • Evită să folosești cifre din motive similare cu cele ale folositului cratimei. E drept că acestea sunt mai des folosite și mai ușor de găsit pe tastatură. Desigur, sunt multe siteuri care le au (ex. 99designs.com) așa că, dacă sună bine cu acele cifre, poți face o excepție.
 • Nu alege nume de domenii cu tentă negativă.
 • Nu te grăbi. Începe o listă cu nume de blog. Fă o coloană cu numele ce îți vin în cap pe parcursul zilei. Mai fă o listă cu cuvintele cheie și încearcă să le cuplezi până una dintre combinații sună bine.

Două site-uri care să te ajute să găsești nume pentru blog

Sunt în engleză dar merită încercate:

http://www.shopify.com/tools/business-name-generator

http://www.leandomainsearch.com/

La final

Dacă te-am prins cu acest articol exact în momentul în care-ți cauți un nume de domeniu bun, pune ideea de nișă + o mică descriere aici, poate o să vin cu o idee care să-ți placă.

Despre Ovidiu

3 comentarii

 1. Si eu folosesc NameCheap. Tocmai ce mi-am transferat astazi un domeniu de la Godaddy la ei. Mi se pare mai convenabil asa, inregistrare in primul an la Godaddy, prin cupon 2$, iar al doilea an transfer la NameCheap 9$

  • Da, plus ca la Namecheap ai Whois Guard gratuit, pe cand la altii trebuie sa platesti. Nu stiu daca doar primul an sau in continuu, voi afla cand imi expira primul domeniu la ei.

 2. salut Ovi.
  eu am intrat la Dexcar si m-ar interesa un nume de domeniu.ro .ptr a promova afacerea dar si ptr a prezenta aceasta oportunitate romanilor.
  astept un sfat de la tine .
  merci anticipat.