Ghidul începătorului în blogging

Sunt întrebat în fiecare zi (fără nicio excepție) lucruri precum:

Ajută-mă te rog, sunt complet debusolat!

De unde încep?

Sunt foarte entuziasmat de blogging dar în capul meu e o nebuloasă. Ce să fac?

Pentru că nu mai pot să răspund de atâtea ori la plus-minus aceeași întrebare, am hotărât că e nevoie de un ghid care să arate care sunt pașii (în mare) care trebuie urmați.

Buun. Te-ai hotărât că vrei să faci blogging. În primul rând…

#1. Ai nevoie de o nișă

Nici nu are sens să te gândești la nume de domeniu, la tema de wordpress sau la hosting până nu lămurești clar acest aspect. Nișa reprezintă domeniul despre care vrei să scrii articole. Slăbit, relații, dezvoltare personală, cum să fii un părinte bun, aspecte legate de căsătorie și căsnicie, cum să-ți dresezi câinele, tehnologie, cum să cânți la chitară etc. – toate acestea reprezintă nișe informaționale în care poți intra. Am scris mai multe despre cum să alegi o nișă profitabilă aici.

Nu te grăbi cu alesul nișei. Stai una, două, chiar trei săptămâni până să iei o decizie. Cele mai bune site-uri pentru a găsi produse informaționale din orice nișă sunt www.Amazon.com și http://www.ClickBank.com

#2. Ai nevoie de un nume de domeniu

Poate fi .ro, .com, .org sau .net, in funcție și de limba în care scrii. De regulă poți lua domeniu prin compania care îți dă și hosting-ul. Îl poți lua și separat, de pe www.rotld.ro pentru domenii .ro sau de pe www.namecheap.com pentru restul.

Un domeniu .ro te costa 200 de lei odată la 10 ani iar celelalte în jur de 10 dolari pe an cu plata anual.

#3. Ai nevoie de un hosting shared

Dacă ai site în română, alege hosting românesc, precum cel de la www.romarg.ro. Dacă ai în engleză, alege unul din SUA, precum www.hostgator.com.

#4. Trebuie să cuplezi numele de domeniu cu hosting-ul

Asta se numește configurare de DNS. Dacă iei domeniul de la cei care-ți dau hostingul, se vor ocupa ei de acest aspect. Dacă nu, poți trimite oricum mail celor de la compania de hosting (la serviciul clienți pe parte tehnică) și te ghidează ei mai departe.

#5. Trebuie să instalezi WordPress-ul

Cel mai ușor se face intrând în contul dat de cei de la hosting (care te duce, probabil, într-o instalare de cPanel) și găsești acolo un tutorial care îți instalează automat. Din nou, îi poți contacta și te ajută ei.

La instalare trebuie să îți definești un nume de bază de date, apoi un user și o parolă de logare.

#6. Trebuie sa-ți faci lista în excel cu competiția

Poți să o faci și înainte de a investi în blog dar neapărat înainte de a scrie primul articol. Trebuie să știi neapărat ce fel de articole are concurența. Dacă nu faci acest pas, ai șanse mici de reușită pentru că nu știi exact ce vrea piața. Iar dacă nu știi ce vor cititorii tăi, nu vei știi ce să le scrii.

#7. Trebuie să cauți cuvinte cheie în jurul cărora să scrii și să optimizezi articole

Folosește unealta de la Google AdWords care-ți va da idei de cuvinte cheie și-ți va spune cu aproximație câte căutări lunare are fiecare. Fă o listă și cu ele, neapărat.

#8. Începe să scrii articole

Scrie articole în jurul cuvintelor cheie găsite la pasul precedent.

Scrie articole educaționale fără să fie optimizate neapărat pentru cuvinte cheie. Și acestea vor primi vizite din Google la cuvinte cheie mai lungi (long tail keywords).

#9. Guest posting

Apelează cât mai multe site-uri pentru a scrie pentru ele articole pe gratis cu condiția să-ți poți pune în ele link către tine. Așa, site-ul tău și paginile promovate vor crește în autoritate.

Ok, cam aceștia sunt pașii (în mare) pentru a pune un blog pe picioare. Dar abia acum începe distracția.

Ce trebuie să faci în continuare…

– optimizează blogul pentru viteză
– alege o temă mișto
– pune widget-uri în sidebar
– folosește tot felul de plugin-uri ca sa arate cât mai profi
– fă SEO on-site și off-site
– folosește tehnici de marketing pentru a convinge lumea să cumpere
– promovează produse
– începe un newsletter
– citește articole și cărți pentru a afla lucruri noi și a rămâne motivat
– ai răbdare să crească traficul, nu intra în panică după 2 săptămâni și 5 articole scrise
– devino expert în nișa ta pentru a scrie articole cât mai bune
– lucrează la stilul de scris pentru a fi mai convingător și mai ”plăcut de citit”
– fă split-teste pentru a testa diferite bannere și variații de pagini de vânzare sau de newsletter

… și multe, multe alte lucruri.

Toate acestea (și multe altele) le găsești fie prin articole (nu garantez, plus că articolele de pe blog nu sunt într-o ordine anume), fie în cursurile mele tipărite:

Blogging de gherilă 2.0, ediția revăzută și adăugită a celui mai bun curs de blogging din România (nu că ar fi prea multe la ora actuală pe la noi și, aș îndrăzni să spun, la nivel mondial).

Avalanșa de trafic, o carte focusată exclusiv pe metode de a mări traficul pe blog sau orice fel de site, că tot veni vorba. Dacă te descurci deja cu blogul, scrii bine sau îl ai de ceva vreme dar arată ca o casă bântuită, îți recomand acest curs în defavoarea Blogging-ului de gherilă 2.0.

Introducere în Internet și în marketing online e cursul pentru tine dacă nu știi ce e acela blogging, trafic, hosting, domeniu și ai vrea să înțelegi Internetul mai bine înainte să te aventurezi să faci afaceri online.

E structurată în două secțiuni: una introductivă pentru Internet iar cealaltă, o introducere în marketingul online și în afacerile pe Internet. Vei afla în paginile acestei cărți dacă blogging-ul este sau nu de tine.

Dacă vrei să mă vezi pe mine pas cu pas cum fac diferite lucruri la mine pe calculator, îți recomand tutorialele mele video (peste 10 la număr). Totul de la cum să iei domeniu la cum să configurezi blogul.

Cartea 101 lecții critice de marketing pe Internet conține 101 dintre cele mai pline de foloase învățăminte pe care le-am învățat de-a lungul anilor, majoritatea pe pielea mea, pentru că n-a avut cine să mă învețe.

Ca să te ajut puțin cu blogul, am scos o agendă spiralată pe un an de zile în care poți să-ți notezi în fiecare zi ce ai de făcut precum și să faci brainstorming. E optimizată special pentru blogging.

Marketing Afiliat pas cu pas îți arată cea mai bună și mai ușoară metodă de a face bani pe net. Google AdSense NU e profitabil și e foarte selectiv, toată lumea se plânge. Afilierile sunt mai profitabile pentru că ai comisioane mai mari.

Cum să faci o avere din produse informaționale e dacă te simți voinic și vrei ceva chiar mai profitabil decât afilierile, adică să scrii niște cărți sau să faci niște ebook-uri (printre altele). Odată ce ai blog, trebuie să monetizezi cumva iar afilierile și produsele proprii sunt două dintre cele mai bune metode.

Cartea Fii productiv! conține un sistem extrem de eficient de organizare (care se potrivește cu agenda menționată mai sus) plus zeci și zeci de tehnici și tactici de productivitate. Multe dintre ele nu le găsești căutând pe net pentru simplul motiv că, programator fiind, le-am descoperit singur tot jucându-mă cu softuri, extensii și având asupra mea presiunea unor proiecte foarte dificile.

Toate cursurile sunt tipărite și beneficiezi de 60 de zile garanție pentru ele precum și 60 de zile de consultații gratuite pe mail cu mine personal.

Spor la treabă!

Despre Ovidiu

Un comentariu

  1. Buna!
    Am o intrebare…off topic. Este posibil ca stergand intregul istoric la google sa raman fara articolele si setarile blogului?