E bine să fii negativ în blogging?

 

Avem “pozitivitate” peste tot în jurul nostru în ultima vreme… atât de multă încât, uneori, simt acea discrepanță între ce toate chestiile pozitive care îmi sar în față pe Facebook și pe bloguri și realitatea din jurul meu.

După cum știi, să fii pozitiv e mare lucru. Te ajută să fii mai productiv, să ai rezultate mai bune și să fii, în general, o persoană mai agreabilă.

Dar când e prea mult?

Ei bine, e o întrebare la care doar un psiholog poate să răspundă… dar eu vreau să ofer unul din perspectiva blogging-ului. Dacă scrii absolut toate articolele într-un ton pozitiv, vei priva cititorii de părțile negative ale nișei tale.

Orice nișă le are. Nișa de făcut bani pe net suferă de sindromul îmbogățirii peste noapte în care încă multă lume mai crede, motiv pentru care trebuie să scriu constant că nu e așa.

Nișa de stil vestimentar masculin (în care am activat până nu demult) e una cu beneficii foarte mari pentru bărbați, însă există și downside-uri, cum ar fi timpul foarte mult ce trebuie alocat, banii, mentenanța hainelor sau faptul că poți fi luat la mișto dacă te îmbraci prea colorat (ca bărbat).

Nișa de slăbit e una a promisiunilor exagerate, asta deși se știe că dietele-minune nu există și că metodele de a da kilogramele jos în timp record pot avea efecte grave asupra corpului uman.

Nișa de seducție este și ea una controversată, plină de mesaje pozitive însă am văzut cu ochii mei bărbați de-a dreptul frustrați când vedeau că, orice ar încerca, fata de care le place nu vrea să audă de ei. Și nimeni nu pare să le spună aceste lucruri atunci când le vând produse sau când le iau banii pe seminarii.

Nișa de dezvoltare personală, la fel: s-a aciuiat atât de bine în mintea unor persoane încât văd totul din această perspectivă, preferând să se încreadă în ceea ce citesc pe blogul unei persoane pe care n-o cunosc mai mult decât în ceea ce văd cu proprii ochi.

Ce e de făcut?

Hai să fim noi, prin site-urile noastre, deschizători de drum și de… ochi. Hai să spunem cititorilor noștri și părțile negative fără să ne fie teamă că nu ne vor mai cumpăra produsele sau că se vor supăra.

Eu o fac de multă vreme și, deși sunt criticat des, sunt și mai apreciat pentru faptul că am curajul să spun ce alții nu vor.

Asta nu înseamnă că nu sunt pozitiv. Chiar dimpotrivă, am niște obiective și nișe așteptări de la viitor mai mari decât oricare din persoanele din jurul meu. Dar faptul că mi-am dezvoltat o gândire critică care se simte și în articolele mele constituie un avantaj în plus pentru mine.

Să nu uităm că noi, ca ființe umane, suntem perfect capabile să fim negativiste. Negativismul ne-a ajutat timp de sute de mii de ani să evităm pericolele și să rămânem în viață presupunând, pe baza semnalelor, că nu e bine să ne riscăm viața făcând ceva ce pare posibil dar nu și probabil.

Sigur, o să spui că acum lucrurile s-au schimbat, acum aproape orice este posibil. Și e clar că negativismul în nișa și pe blogul tău nu trebuie să stea în niciun caz la loc de cinste…

Ai mai multe posibilități de a-l introduce în articolele pozitive. Fie scrii câte un articol (cum este și acesta) în care spui lucrurilor pe nume, fie faci o secțiune în fiecare articol în care să spui reversul medaliei. Și mai bine, le poți face pe-amândouă.

Mic pont: dacă ești puțin negativ, îți poți permite să exagerezi puțin mai mult cu părțile pozitive, tocmai din cauză că nu vei părea că încerci să ascunzi părțile negative sub preș. Vei fi perceput, mai mult ca oricând, ca un optimist incurabil.

Despre Ovidiu