Despre refuzurile vizavi de guest posting

ingamfatDeși sunt obișnuit ca bloggerii să aibă o anumită doză de îngâmfare în ei, rămân de fiecare dată mirat când întâmpin un refuz mai… ciudat.

Sigur, sunt mulți care aleg varianta de bun simț și mă refuză fără să dea un motiv sau invocând motive personale. Așa aș face și eu, asta dacă nu cumva aleg varianta mai simplă, aceea de a alege să ignor e-mailul.

În fond, puțină lume știe să scrie un articol bine documentat pe nișa în care se află, și e normal să fii reticient atunci când ești abordat.

Însă unii bloggeri sunt pur și simplu neexperimentați când vine vorba de interacționarea cu potențialii parteneri. Preferă să pună propria mândrie în îngâmfare în față și să sacrifice, astfel, un parteneriat care le-ar putea aduce beneficii mai mari LOR decât celui care scrie guest post-ul.

Am avut mai multe cazuri de acest gen, unul din ele chiar în această seară. Trimițând câteva mailuri pentru a vedea cine ar fi interesat de guest post-uri, am primit următorul răspuns înapoi de la un domn:

Salut,
Dacă ai avea o alta abordare, poate aș accepta.

Răspunsul meu (eu inițial am crezut că voia să îi ofer deja idei de articole sau alte idei de a colabora):

Salut,

Ai ceva specific despre care ai dori să discutăm?

În schimb, el îmi răspunde cu un exemplu de mail cu care ar fi vrut ca eu să îl abordez. Cam ca într-un club unde tipa îți spune că nu vorbește cu tine pentru că nu i-a plăcut prima propoziție.

Salut,
Un mail mult mai potrivit care ar atrage atenția ar suna așa:
[…] Cum ți se pare?

Cu alte cuvinte, domnul respectiv a rămas fixat pe mailul meu inițial și pare să nu vrea să discutăm efectiv despre guest posting-ul în sine, chiar dacă gheața a fost spartă.

Am răspuns cu

Salut,
Sună ok însă nu cred că abordarea mea ar fi problematică în vreun fel. Dacă folosești altă formulare când tu însuți cauți parteneri pentru guest posting, sunt sigur că formularea ta merge super. Însă, întrebarea mea e, de ce să discutăm acest aspect când deja am făcut un schimb de mailuri și, în fond, gheața a fost spartă? Mult mai bine ar fi să discutam efectiv dacă ne putem ajuta reciproc, în fond, acesta a fost motivul mailului meu inițial 🙂

Răspunsul a venit sec:

Salut,

Atunci nu avem ce să discutăm, dacă abordarea ta nu este problematică în vreun fel.

O seară frumoasă,

Ce naiba se întâmplă?

Orice ar fi, poți fi sigur că vei da și tu peste asemenea răspunsuri când vei trimite cereri de guest post. Acest fenomen este comun la unii bloggeri care sunt mai puțin experimentați în ale marketing-ului și preferă să își lase orgoliile lezate (dintr-un motiv sau altul) să interfereze cu un potențial partener care îi abordează și, practic, întinde mâna, spune ”Hai să ne ajutăm”, și, mai mult, se oferă el să facă toată munca și să le lase lor mare parte din beneficii.

Exact, guest post-urile îi ajută pe ei mai mult decât pe tine

De ce? Pentru că tu faci toată munca, ei doar dau copy-paste, apoi click pe butonul de Publish. Pentru că, din cauză că tu scrii un articol de 700, 800 sau chiar 1500 de cuvinte cum am făcut în ultima vreme, Google va trimite trafic peste trafic către acea pagină.

De multe ori, articolele pe care le scrii tu vor fi calitativ mai bune decât ce au ei pe blog.

În plus, beneficiul SEO este mic. Să nu uităm că, asemenea răspunsuri vin, în general, de la persoane care nu văd blogging-ul ca pe o afacere și preferă să se joace și chiar să paseze oportunitățile.

Ce e de făcut?

Sigur că poți să îți intri în rol și să joci cartea inferiorității. Să te scuzi și să le faci pe plac pentru a obține link-ul. Însă nu e chiar așa de simplu.

Dacă ești de acord cu ei, e ca și cum ai recunoaște că ei îți fac ție o favoare, ceea ce nu e deloc așa. E exact invers, atâta timp cât ești stăpân pe nișa ta.

Vei primi fițe peste fițe, nejustificate, evident. Și există șanse mari ca articolul tău să ajungă să nu fie publicat, tocmai pentru că, într-un final, nu ai mai rezistat cererilor lor ridicole de copii răsfățați.

În fond, pentru ce consumi atâta energie, pentru un blog pe 1.500.000 pe Alexa? Proastă alegere.

Mult mai bine să realizezi din timp că, dacă vrei să ajungi să faci cel puțin mia de dolari pe lună, apoi să crești la 2, 3 sau chiar 5, e mult mai bine să mergi mai departe.

Se întâmplă și la case mai mari

Nu puteam să nu-mi amintesc de refuzul unui ”mare blogger” care, după ce m-a luat la rost întrebându-mă ce experiență am în blogging (tot așa, după o cerere de guest posting), a scris un articol extrem de neadevărat despre mine. vei vedea că vei trece și tu prin asemenea cazuri, mai ales dacă ai de-a face cu bloggeri non-americani.

Mi-a zis, printre altele, că:

– aș face doar 200 de lei lunar,
– aș face SEO spam
– aș face Google AdSense
– aș promite 300 de dolari pe zi
– după care au urmat jignirile.

Sigur că, în apărarea mea:
– am avut perioade în care făceam constant mia de dolari în încasări. De când am început să lucrez full-time la bloguri, cifra de afaceri a început să crească cu 10-20% în 2014 față de anul trecut. Și la data scrierii acelui articol fals, lucrurile stăteau aproape la fel de bine

– nu am făcut niciodată SEO spam și nici nu recomand. Sunt persoane care au succes cu asta, însă cum altfel poate explica acest al doilea domn că nu am fost afectat decât de 2 ori și TEMPORAR de Panda, Penguin și restul algoritmilor

– nu am avut NICIODATĂ Google AdSense, deși am fost implicat tangențial cu el. Nu recomand AdSense.

– și, evident, că eu aș promite 300 de dolari pe zi. Deși i-am explicat în mail că promisiunile mele pe pagina de vânzare a Blogging de gherilă sunt de 250, 500, 750 și 1000 de dolari pe lună, adică, în medie, de 15 ori mai mici, se pare că această mică remarcă nu a fost destul de utilă încât să apară în articolul său în care și-a dat cu părerea despre mine.

Sindromul celebrității pe Internet

Sfatul meu este să nu te lași mai prejos de asemenea persoane și să lupți înapoi. În felul tău. Dacă crezi că poți face un articol similar cu al meu, bine, dacă nu, poate scrie informație mai bună decât al lor și fură-le vizitatorii.

Vezi, pe Internet mulți se cred celebrități. Și mulți se luptă și dau din coate și se mănâncă între ei pentru a ajunge mai sus. Se luptă cu cei de teapa lor. Și tocmai de aceea nu e bine să cazi în această capcană și să ajungi să jignești înapoi.

Pe măsură ce tu vei acumula mai multe guest post-uri, site-ul tău va crește, iar al lor va pierde din trafic. Pur și simplu e imposibil să concureze cu tine dacă tu faci totul cum trebuie, mai ales pe parte de SEO.

Cum e cu site-urile din străinătate

Am avut ocazia să lucrez cu zeci și zeci de site-uri americane, unele mai mici, altele mai mari. Niciodată webmasterii acelor site-uri nu au făcut vreun pas care să ducă spre o posibilă rupere a colaborării, cu-atât mai puțin încă de la primul mail.

Străinii au învățat să fie profesioniști și să meargă pe raționament și vorbe bune. Dacă nu sunt interesați, îți spun asta și îți urează succes. Dacă sunt, nu se comportă de o manieră îngâmfată, pentru simplul motiv că tu ești cei cei care îi abordează.

Aceste persoane, care fac asta (sper că nu ești una dintre ele) ar trebui să lase curtatul pentru club și dormitor. Guest posting-ul intră în categoria BANI și AFACERI. Dacă e în avantajul tău, îl accepți, dacă nu, nu.

Keep going

La final, ce pot să-ți spun? Ține-te înainte de tehnicile de marketing pentru că doar cei care le aplică vor avea parte de succes pe termen lung. Și nu uita să-ți notezi în Excel-ul creeat special pentru guest post-uri acele site-uri care te refuză fără motiv pentru a ști cum să procedezi dacă vei mai da vreodată de ele și de webmasterii lor.

Spor la treabă!

Despre Ovidiu

9 comentarii

 1. de ce spui ca nu recomanzi AdSense. altii spun ca pe asta se bazeaza saitul lor! Din cauza sumelor mai mici incasate?

  • Salut Anita,

   Într-adevar, din cauza banilor puțini care se fac pe lună. Chiar vorbeam cu un prieten aseară ce are un blog destul de mare, pe tema asta. În general, să vinzi propriile produse e cel mai bine (informaționale sau fizice, apoi afilieri, AdSense fiind undeva pe poziția a 3-a ca potențial de monetizare).

 2. 🙂 Te inteleg foarte bine si sunt de aceeasi parere cu tine desi nu am experienta ta.
  Am observat si eu ca, din pacate la noi, nu prea exista notiunea de “hai sa ne ajutam” unii pe altii. Nu e privita cu ochi buni 🙁
  Eu una as fi onorata sa gazduiesc un guest post semnat de tine la mine pe blog 😉
  In ce priveste AdSense am mai auzit si pe altii spunand ca nu e cea mai buna solutie. Mai degraba recomandau Profitshare. Tu ce parere ai?

 3. Acel „domn” cu care ai stat de vorba e un idiot! AM dat de o gramada de idioti dinastia pe online-ul romanesc cand le-am propus un guest-post sau o propunere de colaborare prin afiliere (unii speriati, dar ingamfati spuneau ca e teapa). La care le-am spus ca site-ul lor e o mare teapa daca chiar cred ca vor banuti seriosi cu el, adoptand atitudinea asta.

  Concluzia: multi cretini pe .RO

 4. Tin sa iți mărturisesc ca ai perfecta dreptate referitor la “guest post”Sunt putini care înțeleg acest lucru chiar dacă sunt multe site-uri de calitate.Din cite am înțeles eu, aceste propuneri de guest post pot fi remunerate sau nu.Este adevarat ca dacă accepți un guest post vei primi o plata fixa,unica. Părerea mea umila este ca nu ar trebui sa fie interesat cel care accepta un guest post cit câștigă cel care il cere.Eu personal am întimpinat un refuz din partea unui stimat blogger roman.I-am oferit 50 de euro pentru un post scris de mine fără link de afiliere(vânzări produse).Deci doream doar publicarea unui articol conceput de mine pe site-ul lui cu referire către site-ul meu. In schimb a fost de acord dacă plăteam 50 de euro lunar pentru acel articol.Tu crezi ca este o atitudine corecta? Eu personal trebuie sa iți mărturisesc ca nu am o idee foarte clara despre guest post chiar dacă articolul tău este un articol foarte bine conceput si explicativ.

  • Daniel,

   Ce ai descris mai sus este exact atitudinea neprofesionistă și lacomă a bloggerilor romani care habar nu au cât valorează guest post-urile. Plata lunara se face doar la bannere sau link-uri în sidebar care promovează servicii directe. 50 de euro lunar e o suma ridicola pentru un guest post. Eventual EL să te plătească pe tine – asta e altă poveste. Intra pe elance.com și o să vezi că experții în domeniu cer 20-50 de dolari per articol fără link și fără să păstreze drepturile de autor.

 5. Multumesc pentru raspuns. Cunosc elance si freelancer dar acolo este imposibil sa lucrezi deoarece este o concurenta acerba. Este plin de pakistanezi si indiani. Cum putem noi sa concuram cu tari in care salariul mediu abia atinge 100 de dolari.Asta deja nu se mai numeste concurenta se numeste “Concurenta neloiala”Din pacate pe online unui American ii convine mai mult sa lucreze cu un Pakistanez decit cu un European. Vorbesc din experienta mea proprie.

 6. Si inca ceva! Eu am acum pe site Google Adsense. In citeva luni am reusit doar sa imi acopar partial cheltuielile pentru site. Am facut diferite teste si am observat un lucru demn de luat in seama: Adsense repeta reclamele pe cel putin 3 pagini diferite. Daca un utilizator obisnuit da de doua ori click pe aceeasi reclama se pierde si venitul care l-ai obtinut din primul click.Ei il cosidera ca fiind un click “abuziv”.Ma rog,ce legatura are un site cu comportamentul unui utilizator. Inteleg sa penalizezi click-uri repetate proveniente de la o singura adresa IP.In plus nu iti ofera doar reclame personalizate bazate doar pe cuvinte cheie. Ce legatura are un site de informatica cu colesterolul sau cu agentiile de voiaj. Jenant as putea spune!

 7. Neputinta si invidie!