Despre articolele plătite

linkuri platite

În cele ce urmează, vreau să discutăm despre un aspect ce ține de monetizare. Am ales să vorbesc mai puțin despre asta pentru că multă lume fie nu are blog, fie se află la început, iar monetizarea e secundară ca importanță. Dar, articolele scrise la comandă sunt una din modalitățile destul de populare de a face bani pe Internet.

Ce este, mai exact, un articol plătit?

Un articol plătit nu este nimic altceva decât un articol normal, pe care îl publici la tine pe blog, ce conține link-uri sau referințe la brand-uri care se doresc a fi promovate cititorilor tăi.

Articolul poate fi scris de tine sau poate fi scris de persoana care dorește promovarea (și este dispusă să plătească pentru ea). Poate fi de tip advertorial, în care promovezi fățiș un produs anume sau poate un articol normal, educațional, în care doar pui niște link-uri către alte site-uri

Cum pot ajunge să scriu articole plătite?

Exceptând cazul în care scrii articole pentru alte site-uri ca și freelancer, singura metodă de a putea scrie articole plătite la tine pe blog este să ai un blog de succes. Abia atunci vei primi asemenea propuneri.

Dar un blog de succes nu îți garantează neapărat că vei fi abordat. Depinde de ce concurență este pe acea nișă. Se știe că, la noi, felul în care marile brand-uri își aleg site-urile pe care să se promoveze nu este unul bazat pe performanță.

Dacă ai un blog bun în engleză, în schimb, lucrurile stau diferit. Aici toate nișele sunt mai mature, există agenții care stau toată ziua și caută bloguri relevante pentru campaniile lor, iar banii nu sunt neapărat o problemă.

Cât pot cere pe un asemenea articol?

E greu de zis, pentru că sunt atâția factori care influențează prețul. Printre ei, amintesc:

– popularitatea blogului tău
– cât trafic ai pe blog
– dacă e în română sau engleză
– nișa în care te afli
– cât de bine scrii pe blog
– abilitatea ta de a negocia

Spre exemplu, pe unul din blogurile mele în limba engleză care are 2500 de unici pe zi, ceream, pe vremea când avea 3500, 100 de dolari pentru un articol educațional scris de mine în care să pun 2 link-uri către alt site și 200 de dolari pentru un articol, scris tot de mine, în care să promovez expres un alt site.

La un site în română am cerut săptămâna asta 300 de lei pentru un advertorial și am fost refuzat pe motiv că e prea scump. Lipsa banilor în țara noastră se simte și pe Internet.

Care e, încă o dată, diferența între un advertorial și un articol educațional cu link plătit în el?

Diferența o face conținutul. În advertorial, întreg conținutul articolului este promoțional.

Într-un articol educațional, tot conținutul este scris să te învețe ceva (cum scri tu de obicei pe blog), cu diferența că are presărate prin el unul sau mai multe link-uri către alte site-uri care au plătit pentru ele.

Pot aborda eu site-uri și brand-uri pentru a le propune să plătească pentru un articol la mine pe blog?

Poți, însă rezultatele sunt destul de slabe. Puțină lume e interesată. AM încercat pe site-ul în engleză și chiar am aterizat un client, însă majoritatea site-urilor care au și buget lucrează cu agenții. O idee mai bună (netestată de mine, însă) este aceea de a contacta agențiile pentru a le face această propunere.

Despre Ovidiu

Un comentariu

  1. Cat este google adwords este mai greu cu asa ceva! Eu nu as plati pentru un articol advertorial.Deci am ales AdWords & AdSense pe mai multe situri