De ce blogging-ul este perfect pentru femei

femeie blogger

Nu m-am gândit niciodată să privesc lucrurile din această perspectivă. Mi-am dat seama din întâmplare ca sunt o grămadă de bloguri de modă scrise de femei, în special în limba engleza. Apoi mi-am dat seama de altceva: am foarte multe abonate la newsletter.

Am început să fac niște săpături (evident, online) iar concluziile sunt surprinzătoare: există foarte multe femei care au propriile lor afaceri mici și există câteva care fie au afaceri online foarte mari, fie sunt în poziții de conducere la firme de top.

Primul articol mai serios peste care am dat e din ediția online a reviste Forbes (în engleză).

O să citez puțin introducerea acelui articol, cu rugămintea de a nu uita că este vorba, totuși, de bloguri în limba engleză:

“Între călcatul rufelor și făcutul de curat în casă, o mama primește 5000 de dolari pentru a scrie pe blog despre o aplicație iPhone timp de 7 zile. O altă femeie câștigă de doua ori mai mult decât salariul de 35000 de dolari al soțului ei, organizând mai multe < > săptămânale. O altă femeie blogger a primit în ultimul an vacanțe plătite în Hawaii, Aruba și Florida, precum și 4 camere foto, o cameră video și atât de multe DVD-uri cu produse informaționale că nu le mai știe numărul.”

Același articol citează un centru de studii de piață, Pew Research Center, care ne spune că există puțin sub 19 milioane de femei care fac blogging.

Evident, nu toate din ele știu ce fac și, probabil, au bloguri care nu produc bani, însă despre asta puțin mai târziu. Înainte să ajungem acolo vreau să mai discutăm un aspect, vizavi de articolul de pe Wikipedia legat de femeile de afaceri.

Aici se spune că femeile de obicei își încep aventura în afaceri la vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Incredibil, nu? Deși această statistică se referea la afaceri în general, nu neapărat la blogging, arată ca nu e niciodată prea târziu să faci primul pas spre libertate financiara.

Deci care sunt avantajele tale ca femeie în blogging?

Cu cât mă gândesc mai bine, cu-atât îmi dau seama că bloggingul e potrivit pentru femei. Pe măsură ce trec lunile și anii, serviciile web, începând de la WordPress, hostinguri, email marketing etc. evoluează, ajungând să fie din ce în ce mai simplu de folosit. Iar asta înseamnă ca din ce în ce mai multe persoane non-tehnice își permit să se descurce cu ele.

În plus de asta, baza unui blog consta în, evident, articole, și aici cred că, dacă ești femeie, poți ave extrem de mult succes. Încă din școala generala, fetele erau mai bune la limba română decât băieții. Probabil ai fost una dintre olimpice, însă nu te-ai gândit niciodată că poți face bani… scriind.

Ca femeie, sunt 100% convins ca ai un talent ascuns pentru scris. Ce mai lipsește (și se poate învăța pe parcurs) este partea de marketing, o componentă cel puțin la fel de importantă ca aceea de conținut.

Important e că ai un punct de plecare, un avantaj pe care alții nu-l au. O să ai nevoie, desigur, să știi și puțină parte tehnică, însă cine se descurcă fără să știe câte ceva despre calculatoare și Internet în ziua de azi?

Un al doilea avantaj apare când vine vorba de organizare. Ca blogger de rând nu ai nevoie de așa ceva; scrii despre orice iar banii sunt puțini. Dar în momentul în care te pui serios pe treabă, o să ai tot felul de statistici de calculat pentru maximizarea profitului. Nu sunt grele însă necesită organizare și răbdare pentru a fi completate și aduse la zi.

Nu în ultimul rând, femeile au un atu care mie mi-a luat ani de zile să mi-l dezvolt: atenția la detalii. Cei care reușesc să facă bani din asta de obicei se gândesc mult și bine la cum pot să-și mărească atât traficul cât și conversia. Și găsesc zeci și zeci de lucruri mărunte pe care le fac, lucruri care, adunate, transformă un blog anonim într-unul profesionist și… profitabil.

Atenția la detalii este crucială atunci când analizezi competiția. Pe măsură ce prinzi experiență, ajungi să distingi lucrurile nesemnificative de cele care pot avea un impact major asupra finanțelor tale. De multe ori, chiar și o poză de 50 pe 50 pixeli poate mari conversia unei pagini de vânzare cu 20% sau 30%.

Un factor care își face efectul mai târziu, după 5-6 luni este perseverența. Zilele în care puteai face bani din bloguri după 2-3 săptămâni prin îndesarea de cuvinte cheie pe o singură pagină au apus de mult. Acum, lucrurile stau diferit: Google recompensează cu trafic doar site-urile care rezistă testului timpului și care oferă conținut de calitate.

Asta înseamnă ca ai de așteptat câteva luni până poți începe să vezi trafic și să faci bani. Iar aceste luni nu sunt deloc grele pentru că oricum ai multe de învățat. Însă trebuie să ai răbdare, să nu renunți și să cauți zi de zi metode de a te perfecționa.

2 Întrebări dacă ești femeie blogger

1. Care este cea mai mare provocare legată de blogul tău?

și 2. Care crezi că este avantajul tău în fața bărbaților care au bloguri în nișa ta?

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. 1. Am abordat blogosfera ca pe o joacă la începu, iar în prezent, cea mai mare provocare pentru mine e să devin mai organizată în ceea ce scriu și să am un conținut cât mai interesant.
    2. Cred că bărbații văd lucrurile mai pragmatic. La ei e albă sau neagră. La mine, de cele mai multe ori e gri, împodobit cu praf de stele. Ceea ce nu e neapărat bine. Uneori, mai puțin înseamnă mai mult, însă instinctul feminin nu mă lasă să scriu într-un limbaj de lemn.

    Keep up the good work!

  2. Deocamdata muncesc( scriu articole) si astept.