De ce bloggerii proști eșuează iar cei inteligenți reușesc în online

evolutia spre calculatorNu m-am putut abține să nu scriu un articol-replică la articolul genial publicat de Andrei Chira. Stau de atâta vreme pe lângă oameni care fac marketing pe net zi de zi încât nu puteam să las nescris un asemenea articol.

Pentru cei care nu l-au citit, articolul lui Andrei, deși are micile sale găuri, subliniază foarte bine de ce, de cele mai multe ori, oamenii mai… prostănaci, ca să le zic așa, au mai mult succes decât cei mai educați.

Nu și în blogging. Afacerile online nu sunt pentru oricine, cu-atât mai puțin pentru cei proști. Nu de puține ori primesc mailuri de la diverși care mă întreabă de unde se încasează la sfârșit de lună banii pentru blogul lor. Nu de puține ori primesc comentarii de tip spam de la tot felul de persoane care îmi cer atât mie cât și vouă să dăm click pe link, ”că metoda de a face bani pe net de-acolo e reală”.

Adevărul este că…

Cei proști nu au ce căuta în online

Da, ai auzit bine. Sunt dispus să pun pariu cu tine pe venitul meu lunar din online, care nu e tocmai mic, că majoritatea bloggerilor sunt oameni fie din IT, fie oameni inteligenți, cu scaun la cap, care știu să scrie și să gândească.

Cei care și-au pierdut liceul și facultatea mâncând semințe nici măcar nu încearcă să deschidă, un blog, pentru că știu că nu au șanse. O să se poticnească la prima instalare de WordPress și, în loc să găsească soluția, o să-și dea singuri seama că nu e de ei.

Dacă le spui câți bani se fac în online (și exemple sunt destule), o să zică, în linii mari, că e ”vrăjeală”. Ai dreptate, domnule sămânțar, e vrăjeală, nu e nevoie să te bagi pe blogging. Suntem suficienți noi. Numa’ bine, ne rămân nouă mai mulți bani.

Și acum să vedem puțin motivele reale pentru care doar oamenii inteligenți pot reuși în blogging, pentru că am senzația că crezi că sunt puțin cam dur cu cei mai ignoranți dintre noi.

E nevoie de răbdare

Oamenii mai prostuți n-au răbdare să vadă un blog cum crește. Ei sunt pe sistemul ”dacă nu merge shaormeria în colțu ăsta, îmi deschid un băruleț în colțul de vizavi”. Trecând peste faptul că, dacă ar știi marketing, ar putea întoarce afacerea, la un blog e altfel.

Nu îți vin clienții din prima zi. Trebuie să treacă săptămâni bune până vei vedea activitate care să îți dea speranțe că se poate. Dacă ești genul răbdător, o să aștepți și o să muncești în timpul acesta. Dacă nu, o să tragi o înjurătură și o să spui că ”bloggingu’ e pentru tocilari”.

Blogging-ul e pentru tocilari și oameni de afaceri cu cap, nu pentru proști

Am pus în subtitlul de mai sus 3 categorii diferite de oameni. Cu două din ele e clar, dar de ce am zis că blogging-ul e pentru oameni de afaceri cu cap? Pentru că aici nu mă refer la cei care fac afaceri offline care sunt și impulsivi, nerăbdători și, uneori, agresivi.

I-ai văzut vreodată pe Țiriac, pe Năstase sau pe Ion Niculae să se agite și să nu-și vadă lungul nasului? Ei sunt genul de oameni care sunt în stare să intre în online și să facă bani, pentru că sunt calculați și au sânge rece. Iar dacă tu ești genul educat și cult, ești la un pas de a gândi exact ca ei și de a scoate bani din bloguri.

Online-ul e o altă realitate

Întorcându-mă la articolul lui Andrei Chira, acesta spune că oamenii deștepți refuză realitatea. Dacă e așa, vești bune: pentru că online-ul e cu siguranță o altă realitate, una în care poți face foarte multe lucruri, una în care poți obține notorietate și bani.

Te vezi cu prietena pe Skype dar nu poți să o tragi de păr.

Cumperi produse dar nu primești bon la sfârșit.

Citești un articol dar nu poți să arzi hârtia, poți, în schimb, să dai bookmark.

Online-ul e o altă realitate, și cine are o urmă de inteligență în el se va adapta foarte ușor. Cei care sunt prea ignoranți să accepte și altceva decât afacerile ”din cărămidă și mortar” rămân în ele și le e greu până și să își facă site unde să intre lumea să le comande pizza la domiciliu sau mai știu eu ce.

Aici în online poți să îți faci un blog și să ajungi mare autor cunoscut. Așa am fost numit eu, și nu pentru că aș fi ajuns cu adevărat cunoscut, ci pentru că am ajuns cunoscut ÎN NIȘA MEA. Adică exact acolo unde voiam.

Oamenii cu bani încep să se prindă de câți bani se fac pe net

De fapt, în SUA, aceștia s-au prins de mult de asta. Zilele trecute am fost nevoit să refuz doi oameni de afaceri care, pe lângă că aveau firme de succes în New York, mai erau și evrei. Letală combinație, nu-i așa?

Una dintre aceste persoane, deși are foarte mare succes, nu știe nimic de online. De fapt, are probleme chiar și cu navigatul pe net. Chiar și așa, ar fi vrut ca eu să pornesc o firmă de marketing pe net de-aici din România, în timp ce ei să vină cu banii.

I-am refuzat pentru că eu mă știu. N-am nevoie de bani pentru că investițiile sunt relativ mici, iar cunoștințe am cât să fac eu singur-singurel 90% din treabă. Restul de 10% o deleg la cineva care știe să o facă de N ori mai bine ca mine, pentru că îmi permit (și tu îți vei permite dacă te ții de treabă).

Dar oameni cu bani din offline încep să vad cât de bine merg anumite tipuri de afaceri online și vor cu orice preț să intre. Bravo lor, așa sper să facem și noi vizavi de ”the next big thing” după Internet.

Bloggerii au tupeu

Chiar prea mult, aș putea spune. Într-atât de mult încât ajung să-și afecteze profiturile fiindcă fie se lăcomesc, fie nu vor să facă afaceri cu nu-știu-care doar pentru că nu le place una sau alta remarcă.

E plin netul de oameni introvertiți în viața reală care prind tupeu pe online. Și, crede-mă, genul acesta de tupeu e absolut necesar dacă vrei să faci bani pe net. Dar nu e suficient.

E nevoie de răbdarea de care ai dat dovadă când ți-ai făcut temele în liceu în timp ce alții fumau pe sub scara blocului.

E nevoie de de inteligența pentru care ai fost lăudat toată viața care, acum, poate pentru prima oară, are un loc unde să înflorească, unde să poată să facă ce-i place și unde poate să-ți facă BANI.

E nevoie de perseverență pentru a crește un blog, de a aduce trafic și de a te ocupa de partea de conversie și de maximizarea profitului.

La final

Pe scurt, bloggerii deștepți au mult mai multe șanse să reușească. Îi văd unul câte unul cum ajung să aibă succes pe net. Iar lucrurile nu se vor schimba.. încă.

DAR. Aici e un mare ”dar”, tehnologia avansează pe zi ce trece. Calculatorul și Internetul ajung să poată fi folosite de proști din ce în ce mai ușor. Asta nu înseamnă că e prea târziu, doar că acei proști vor începe și ei să încerce să angajeze deștepți să le facă treaba. Exact ca în offline. Vor știi să folosească și ei tehnologia la un nivel satisfăcător, cât să-i verifice și să îi țină în frâu pe cei cu cap.

Așadar, asemenea lui Andrei Chira, invitația mea de final este tot una de a lua acțiune. De ce? Pentru că eu iau acțiune în fiecare zi.

Am luat acțiune când am scris articolul acesta. Sau când le-am scris pe celelalte de pe blog. Sau când le-am scris pe celelalte de pe celelalte bloguri ale mele.

Începe acum!

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. …in concluzie: actiune continua de buna calitate :), bun si incurajator articolul, din partea mea, multumiri 🙂