Curățenia de primăvară

curatenia de primavara pe blog

Articolul de azi e unul mai special. Uite ce m-am gândit să fac. Am un blog mai vechi care, coincidență sau nu, are și cel mai mult trafic. N-am mai scris niciun articol de câteva luni bune iar traficul a început, încet-încet să scadă.

Nu, nu o să mă reapuc să scriu pe el, cel puțin nu încă. Vreau să fac ceva ce îmi va lua mai puțin timp și, sper eu, să îmi aducă mai mulți bani din el.

Vreau să fac curățenie. Am aruncat o privire zilele acestea pe el și, am ajuns la concluzia că multe lucruri pot fi îmbunătățite. Pe vremea când le-am făcut eram mai puțin experimentat în ale marketingului pe net iar acum vreau neapărat să le schimb.

O să-ți spun pas cu pas ce am schimbat la el, fără să dezvălui, desigur nișa sau adresa web. Și mi-ar place dacă ai face și tu odată cu mine aceste lucruri la blogul tău pentru că, dacă îl ai de ceva vreme, sfaturile mele ți se vor aplica și ție.

Așadar, după o analiză atentă și fără milă asupra blogului cu pricina, am hotărât să schimb următoarele chestii:

Update-ul de plugin-uri

Deși nu am avut niciodată probleme din cauza plugin-urilor de WordPress pe care nu le-am updatat, e întotdeauna recomandat să ai ultima versiune.

Dacă e cazul, te rog să updatezi și WordPress-ul. Atenție! Dacă ai efectuat modificări în TEMA de WordPress, îți recomand să NU o updatezi pentru că vei pierde toate modificările!

Deci:

– update WordPress – DA
– update plugin-uri – DA
– update tema WordPress – doar dacă nu ai efectuat modificări manuale în fișierele PHP ale temei

Comentariile SPAM

E posibil să se fi adunat comentarii în secțiunea spam și nu numai. Pentru a nu te pierde între comentariile de tip spam care nu au fost blocate de plugin-ul de WordPress Akismet, ai putea, dacă vrei, să le iei pe toate la rând și, fie să le ștergi, fie le aprobi. Cele din Folderul spam trebuie șterse toate deodată pentru că nu are sens să treci prin toate câte sunt (zeci sau sute) pentru a vedea dacă nu cumva vreunul din comentarii e, de fapt, valid.

Ok, și acum începe distracția adevărată, mai exact:

Refacerea celor mai citite 5 pagini de pe blog

OK, ceea ce vrem să facem la acest pas este să ne uităm peste cele mai populare articole accesate în ultima vreme pe blog și să le îmbunătățim. Dacă nu ai făcut asta niciodată, te vei uita la articolele mai vechi și ți se vor părea, în unele cazuri, de-a dreptul puerile.

Te rog să intri în contul de Google Analytics și să navighezi la secțiunea Behavior -> Site Content -> All pages:

google analytics site content

Aici îți vor apărea absolut toate paginile de pe blog, în ordinea vizitelor pe care le-au primit în ultimele 30 de zile. Sigur, tot aici îți vor apărea și alte pagini cum ar fi pagina rădăcină a blogului sau paginile de prezentare ale produselor tale. Pe noi ne interesează articolele. Cele mai accesate 5, pe acelea vrem să le corectăm.

De ce? Pentru că multe din articolele pe care le scriem pe blog nu prea primesc vizite. Aici, regula 80/20 se aplică foarte bine. Și nu vrem să stăm 2-3 zile să îmbunătățim toate articolele, atâta timp cât știm că avem vreo 5-10 din ele care ne aduc 80% din trafic.

Sigur, cititorii tăi s-ar putea să nu observe aceste modificări. Articolele modificate nu vor apărea pe prima pagină și nu vei trimite newsletter cu ele. Însă este o muncă importantă pentru a ridica pe cât posibil calitatea informațiilor blogului.

OK, fără alte comentarii, hai să intrăm amândoi pe fiecare din cele mai accesate articole ale noastre și să le îmbunătățim prin:

– adăugarea/modificarea/scoaterea de text
– adăugarea/modificarea/scoaterea de imagini sau clipulețe YouTube
– adăugarea de referințe și link-uri către alte articole de pe blog-ul nostru, acolo unde este relevant
– adăugarea de link-uri către paginile de vânzare sau punerea de link-uri de afiliere unde credem că este oportun (link-urile de promovare tip text merg, în general, destul de bine)

Nu în ultimul rând, dacă vezi că s-au adunat multe comentarii ale cititorilor și nu le-ai răspuns, ai putea face un mic efort să dai reply la vreo 2-3 din ele. în fond, vorbim aici de pagini populare – e bine să se știe că ești acolo și că ești activ.

Cam asta este, s-ar putea să dureze 1-2 ore dar, la sfârșit, vom avea un blog mult mai bun și niște cititori ce vor avea o părere mult mai bună despre noi.

Refacerea primelor 5 newsletter-uri

La primele autorespondere pe care le primește fiecare abonat, vei vrea să schimbi un număr de lucruri, printre care:

– lungimea subject-line-urilor la e-mailuri, sa fie mai scurte
– greșeli de ortografie
– probleme de formatare cu variantele HTML ale mailurilor

etc.

Alte probleme prin pagini și articole

Verifică blogul să nu existe pagini de eroare (404) sau imagini care nu se mai văd. Tocmai am găsit în pagina de About me pe acel blog o imagine care nu se vede, tocmai din cauza unui URL neupdatat.

O altă problemă depistată a fost la bannerele din interiorul articolului. E clar că plugin-ul Simple Ads Manager pe care îl folosesc are multe probleme dar, deocamdată, își face treaba. Am schimbat formatul banner-ului de la 160×600 la 300×250 iar conținutul din jurul acestui banner se vede puțin mai bine acum.

Design

Deși nu vreau să intru prea mult în partea de design, acesta contează foarte mult. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să măresc textul din toate articolele de la 14px la 16px. Laptop-urile și tabletele din ziua de azi au rezoluții foarte mari, ceea ce face ca textele să se vadă foarte mici pe ecran.

Am mai schimbat o poză cu mine cu una făcută ulterior ce arată puțin mai bine. Trebuie să fii atent cu pozele, nu toată lumea va fi atrasă de ”moaca” ta și, în unele cazuri, s-ar putea să îți scadă din rata de abonare.

Am mai făcut și alte mici schimbări, cum ar fi să măresc fontul la tag-urile h2 din interiorul articolelor. Nu are sens să enumăr aici toate schimbările, sunt sigur că și tu ai găsit o grămadă de tweak-uri pe care trebuia neapărat să le faci.

Nu uita că, dacă faci aceste schimbări direct în codul sursă al temei, să nu cumva să faci update la temă pentru că le vei pierde pe absolut toate! Îți recomand, ca, pentru a evita un dezastru, să faci back-up la blog în mod regulat.

Gata!

Cam astea au fost… Aș putea face mult mai multe cu blogul, și tu la fel. Aș putea chiar, să mă reapuc de scris articole… însă nu e momentul. Toate la timpul lor pentru că dacă încerci să ridici mai multe bloguri deodată… îți pierzi din focus și te trezești că nu ajungi cu niciunul în top.

Întrebarea mea este, ai făcut curățenia de primăvară cu mine? Lasă un comentariu mai jos.

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. Salut. Imi poti spune ce tool folosesti pentru a vedea erorile 404 dintr-un site?