Cum să îți inspiri cititorii pe blog

inspiratieUnul din micile secrete ale unui blog de succes este acela că își inspiră cititorii să facă și să dreagă lucruri legate de nișa în cauză. Un blog de moda va inspira lumea să se îmbrace bine. Un blog de pescuit va inspira amatorii și pasionații să-și cumpere cele mai bune și mai ieftine scule pentru a prinde cei mai mari pești.

Pe lângă informația efectiva, cea care te învață ce și cum, un blog de succes trebuie să și INSPIRE. Doar așa va ajunge să fie un punct de reper. Doar așa, când cineva va cere “un site bun care să mă învețe să pescuiesc”, i se va spune “mergi pe site-ul lui Gigi”.

Deci cum ne inspirăm cititorii?

1. Scrie constant

A scrie constant nu e totuna cu a scrie mult și bine. Decât să faci un articol de 500 de cuvinte în fiecare zi, mai bine fă câte unul de 1000 de 3 ori pe săptămână. Dar fă asta luni de zile de-a rândul. Abia după 6 luni poți să o lași mai moale, scriind doar unu pe săptămână sau o data la 10 zile. Iar după acele 6 luni, îți recomand să găsești o frecvență cu care să scrii și să te ții de ea pe termen nelimitat.

Faptul că ești consecvent, constant și că ai multe de spus despre nișa ta va inspira cititorii să te urmărească și, mai important, să acționeze în direcțiile sugerate de tine.

2. Spune-le povești de succes

Nimic nu inspiră mai tare decât poveștile de succes ale persoanelor care aplică sfaturile tale. De fapt, nici nu trebuie să fii primit sfaturile de la tine. E suficient să intri în contact cu persoane care aplică secretele nișei tale, apoi să vorbești despre ele. Poate le poți lua și un mic interviu.

Sfaturile pe care tu le dai pe blog se găsesc cu siguranța și în altă parte, așa că nu poți avea pretenția că ceea ce scrii este original 100%. Mare parte din ceea ce scrii este deja cunoscut publicului larg. Însă nu are nimic, poți să prezinți povești de succes ale altor persoane care au aplicat sfaturile tale, chiar dacă au venit de la altcineva. Iar dar dacă poți să povestești experiențele TALE, atunci acele sfaturi devin mult mai valoroase.

Una e să scrii un articol impersonal în care explici care e proporția optimă de macronutrienți pentru a slabi (în funcție de parametrii corporali), și alta e să scrii un articol în care să povestești cum tu ai slăbit 1 kilogram pe săptămână. Ia-ți cititorii de mână și du-i prin povestea aceea de succes ca și cum ar fi proprii tăi copii pe care încerci să îi inițiezi într-un sport sau să le insuflii o pasiune.

3. Scrie cu entuziasm

Tuturor ne plac persoanele pline de energie iar acea energie se poate transmite foarte bine prin scris. De fapt, ea poate fi transmisă chiar și atunci când NU o ai, prin simplul fapt că știi marketing și copywriting. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ești o persoană prea entuziastă în viața de zi cu zi, poți scrie de o asemenea manieră. Tot ce trebuie să îți dezvolți este un stil de scris persuasiv.

4. Nu-ți fie frica să îți spui propriile tale opinii sus și tare

Dacă te uiți la mulți “mari bloggeri”, unul din motivele pentru care au ajuns acolo este ca nu le e frică să își spună propriile idei și păreri, chiar dacă, mai târziu se dovedește că nu au avut dreptate decât parțial.

Desigur, celălalt motiv pentru care atrag atât de multă atenție este faptul că unii înjură și jignesc destul de mult, însă, evident, nu îți recomand să faci asta. Pesimismul și negativismul sunt doua strategii de marketing foarte proaste pe termen lung, cu consecințe negative chiar asupra propriei tale persoane.

Totuși, să îți spui propriile păreri este un lucru extrem de atractiv. Și nu-ți face griji că nu vor fi primite bine. Ca blogger, te expui destul de mult restului lumii (spre deosebire de alte categorii de persoane care fac marketing pe Internet). Oricât de bun ai fi, tot se va găsi cineva să te înjure.

Ce te rog este ca, în paralel cu faptul ca îți spui ideile cu încredere, să te și documentezi și să devii din ce în ce mai bun pe ceea ce faci. Doar așa vei minimiza criticile.

5. Adaugă știri de ultima ora prin articolele tale

Unele nișe, precum cele de tehnologie se bazează pe asta, însă altele… mai puțin. Chiar și așa, poți găsi subiecte care să facă obiectul unor articole de tip știre. Spre exemplu, dacă ai un blog de grădinărit, poate poți scrie și pune și niște poze de la vreo conferință anuală a agricultorilor?

Cam astea au fost. Dar munca ta de-abia acum începe.

Ce vreau de la tine este să te întorci la tine pe blog, să iei un articol la întâmplare, apoi să încerci să-l îmbunătățești pe baza sfaturilor de mai sus, apoi să ne spui și nou dacă, într-adevăr, articolul sună mai bine. Poate așa vei inspira și tu cititorii acestui blog să inspire, la rândul lor, pe alții.

Despre Ovidiu