Cum îți menții focusul pe termen lung

focus

sursa foto: toolstop via Flickr

Fiindcă blogging-ul e o chestiune de durată, la un moment dat, te vei lovi de un dușman periculos. Un fel de lene amestecată cu plictiseală. Acest dușman își arată colții indiferent de ce rezultate ai pe blogul tău și câți bani faci din el.

Dacă credeai că îți pierzi motivarea doar atunci când rezultatele se lasă așteptate, te asigur că nu este așa. Șansele să o iei pe arătură CRESC atunci când începi să ai succes pentru că începi să te crezi invincibil.

Ajungi să faci vreo 2-3 zile 150 de dolari pe zi și începi să crezi că trendul se va menține la nesfârșit. $150 x 30 = $4500 pe lună, minus cheltuieli și impozite și tot rămâi cu vreo 3000 de dolari pe lună în mână. Apoi, când vezi că ai zile în care nu faci nimic, te gândești că sunt excepții.

Indiferent că ai făcut 150 de dolari într-o zi și chiar dacă nu ai făcut 150 de dolari în ultimele 3 luni, îți propun o schimbare de mentalitate.

Să încercăm să nu ne gândim la bani pentru o clipă. Să-i eliminăm din ecuație pentru a ne îndrepta atenția spre ceva mult mai bun: munca.

În momentul în care nu mai pierzi jumătate din timp făcându-ți calcule și griji, devii total neproductiv. Nu vreau să te motivez aici, am făcut asta în alt articol.

Ceea ce vreau să faci este să implementez un obicei în rutina ta zilnică. Un lucru pe care, dacă îl faci de vreo 4-5 ori va deveni rutină și nu vei putea mai scapi de el. Vei începe să lucrezi la afacerea ta online ca un robot, iar la sfârșitul zilei vei avea un sentiment profund de satisfacție.

Ce vreau să faci ACUM este ca, pentru următoarele două ore, să închizi facebook-ul, youtube-ul, telefonul și să deschizi o aplicație Notepad. Fereastra cu acest articol o poți lăsa deschisă. Te rog să scrii în Notepad 5 lucruri pe care va trebui să le faci în următoarele două ore.

Nu vreau să scrii obiective. Toată lumea își setează obiective. Vreau să treci la fapte. Și pentru asta nu ai nevoie să planifici ore în șir. Nu trebuie decât să îți faci un mic to-do list, apoi să îl pui în aplicare. Simplu și eficient.

Iar acum ai o decizie de luat. O să continui să citești alte articole de pe site și, în acest fel, să NU îmi asculți sfatul?

… sau o să treci la treabă, să îți faci acea listă rapidă cu lucruri de făcut, apoi să stai 2 ore concentrat la maxim cu nasul în laptop, lucrând la blogul tău?

Să fii super-productiv nu e mai complicat de-atât. Nu ai nevoie de soft-uri complicate, cu o organizare complexă, în care să îți colorezi task-urile în funcție de priorități. La naiba cu ele. Pentru început, fă chestia asta și vei avea timp să te organizezi mai bine când îți va intra în sânge ce te-am învățat azi.

Dacă ne gândim bine, ce ți-am spus eu nu e nicidecum o revelație. E un apel clar și tare la disciplină. Iar recompensa dacă te ții de această rutină este extrem-extrem de mare.

Cum să te fac să înțelegi mai bine cât e de important să poți lucra câte 2 ore în continuu…

Dacă, să zicem, ai fi un căutător de aur, și ai începe să sapi, cât de ușor te-ai descuraja?

cautator de aur

Să sapi o jumătate de metru e ca și cum ai face o sesiunea de 2 ore. De fapt, sesiunea este mult mai ușoară, dar să punem semnul egal între ele de dragul exemplului. La a doua jumătate de metru de săpat, se simte oboseala dar ți-e mult mai ușor. Mușchii tăi s-au adaptat cât-decât cu munca.

Întrebarea este: cât de adânc ești dispus să sapi? Ce te faci dacă te oprești din săpat cu o jumătate de metru ÎNAINTE de a da de aur?

O să renunți la întreg efortul, o să fii demoralizat, obosit și frustrat. Dar dacă săpai o idee mai adânc, ai fi ajuns la ceea ce căutai.

E la fel și cu focusul pe termen lung. Trebuie să începi de undeva, să lași totul și să te concentrezi pe făcutul de task-uri și mai puțin pe lucruri neproductive. Tot exersând ajungi să te transformi într-unul din acei oameni care pot munci în fiecare zi 6, 8, 10 sau chiar 12 ore fără să simtă oboseala.

De ce? Pentru că aurul e acolo. Dacă în vestul sălbatic, riscul să NU dai de aur era real, în blogging acesta este mult mai mic. Chiar dacă faci un blog și îți dai seama că nu monetizează, e foarte simplu să o iei de la capăt cu alt blog, pe o altă nișă și să ”sapi” mult mai puțin pentru a da de ”aur”. Pentru că acum ai deja experiență + un focus pe termen scurt, mediu și lung de invidiat.

pasari care decoleaza

Deci ce este focusul pe termen lung? Este o însumare de focus-uri pe termen scurt aplicate zilnic. Gândește-te la pasăre care își ia zborul. O singură bătaie din aripi nu e suficientă să decoleze. E nevoie de mai multe și aplicate în mod repetat, cel puțin la început. Dar odată ce ajunge să ia altitudine, bătăile, deși rămân regulate, se pot rări și, uneori, nu trebuie decât să planeze pentru a avansa cu viteza fulgerului.

dan pena

Te las cu un citat aproximativ al unui antreprenor a cărui valoare estimată se ridică la 450 de milioane de dolari, Dan Pena:

Vine unul la mie și îmi spune mândru că a muncit 10 ore ieri. Mă uit la el și îi spun:”EI și ce vrei, o afurisită de medalie? Îți dau o palmă peste cap în schimb. Du-te și muncește 14 ore pe zi.”

Despre Ovidiu

3 comentarii

 1. Mersi, am citit ieri articolul asta si azi am avut cea mai productiva zi din ultimele 6 luni. E drept, nu legat de blogging, dar felul in care motivezi e excelent!
  Parca eram la foc automat 🙂

  • Haha, mă bucur că te ajută. Câteodată trebuie să simplificăm lucrurile și s ă facem. E un sentiment super tare e să te uiți la ce ai făcut într-o zi și să-ți dai seama că ai realizat o grămadă de lucruri.

 2. Am primit mail-ul exact atunci cand aveam nevoie. Insa:
  Nu am facebook.
  Orice as avea de facut, fac mult mai bine cand ascult asa ceva ( http://goo.gl/5vwtXW ) de pe youtube, așa că prefer ca youtube să fie singurul tab deschis.

  Ceea ce cred eu ca e foarte important in acest post, e:
  – Sfatul cu telefonul(sa fie inchis), acest articol l-am primit pe telefon, ca si mail.
  – Lista care trebuie facuta pentru urmatoarele 2 ore (pe mine ma motiveaza enorm de mult sa fac ceea ce imi propun in scris)
  – Exemplele sunt mereu binevenite.
  – Multumesc, Ovidiu!

  Legat de coment e o faza amuzanta:
  “Mail (nu va fi publicat) (required)” Ro&En

  Florin,
  Inspiratie !