Cum faci un blog ?

blog

În articolul de astăzi vreau să răspund la această întrebare din alt punct de vedere decât cel tradițional. Mai exact, vreau să analizăm ce înseamnă să pornești un blog din punct de vedere tehnic.

Știu că partea tehnică te sperie puțin însă, după cum vei vedea în cele ce urmează, nu e chiar așa de speriat. Oricine poate să-și deschidă un blog, dovadă numărul extrem de mare de bloguri deschise.

Majoritate din ele, însă, nu fac bine partea de marketing. Și aici e oportunitatea. Dacă treci cu succes peste partea tehnică de început, nu te oprește nimeni să scrii conținut pe blogul tău de nișă până vei ajunge o autoritate în acel domeniu.

Da, vor exista optimizări pe care trebuie să le faci la blog pe parcursul timpului însă, în acel moment, vei avea un flux de bani pe care îi vei putea reinvesti.

Până vei ajunge acolo, însă, hai să vorbim despre cum să faci un blog de la zero din punct de vedere tehnic.

Presupun că ți-ai ales deja o nișă. Fără ea nu putem porni la drum.

Următorul pas este să îți alegi un nume de domeniu. Numele de domenii sunt gestionate de site-uri specializate numite (în engleză) registrars. Moniker.com sau hostgator.com îți permit să cumperi nume de domenii prin ei. Îl poți alege pe oricare indiferent ce nume de domeniu dorești.

Dacă dorești domenii .com, .net, .org sau altele, te poți folosi de site-urile de mai sus dar, dacă dorești un domeniu .ro, adică românesc, trebuie să cumperi fie printr-un site gen romarg.ro sau să mergi direct la rotdl.ro, cei care administrează toate domeniile din România.

Odată ce ai luat numele de domeniu, urmează hosting-ul. Pentru asta ai nevoie de un alt site ce îți va găzdui fișierele WordPress. Hostgator.com și romarg.com sunt foarte buni însă poți alege o altă companie dacă dorești.

Pasul următor este foarte important. Trebuie să configurezi DNS-ul. Adică să legi domeniul luat pa pasul #1 cu hosting-ul luat la pasul al doilea. Dacă le-ai luat pe ambele de la Hostgator, acest pas nu mai e necesar.

În seria mea de tutoriale video îți arăt nu doar cum să cumperi pas cu pas un domeniu cu Moniker (dacă ai luat din altă parte, pașii sunt similari), ci îți arăt și cum să faci această legătură prin configurarea DNS-ului.

Pasul următor este să instalezi WordPress-ul. Acesta este disponibil gratuit pentru download și sunt câteva lucruri care trebuie făcute pentru o instalare de succes. Unele hosting-uri (cum este și HostGator) îți oferă posibilitatea unei instalări automate, însă eu îți arăt pas cu pas cum să îl instalezi manual după ce îl downloadezi de la această adresă.

Instalarea WordPress-ului presupune și instalarea unei baze de date goală (adică fără nicio tabelă) precum și a unui user special pentru ea, care să aibă toate drepturile de acces. Mai presupune să editezi un fișier de configurare conform instrucțiunilor mele, apoi să îl uploadezi pe server în directorul de instalare folosind un program de FTP. Toate acestea sunt mult mai simple decât par.

Odată făcut acest lucru, trebuie să accesezi pagina unde ai instalat blogul și să urmezi pașii. Va trebui să îți creezi încă un user, unul pentru accesarea paginii de administrare. E diferit de userul menționat mai devreme. Acela nu îl vei folosi niciodată dar cu acesta din urmă trebuie să te loghezi de fiecare dată când vrei să scrii un articol (stai liniștit, acopăr absolut toți pașii în tutorialele mele video).

În principiu, odată ajuns aici poți începe să scrii primul articol. Și îți recomand să faci asta pentru că satisfacția de a vedea ceva concret că e gata este foarte mare.

Apoi mai trebuie să cauți și să instalezi o temă potrivită de WordPress. Există destule teme gratis cu care poți să începi, urmând ca, dacă vrei, odată ce blogul are succes, să cumperi o temă plătită.

Și cam asta înseamnă să faci un blog. Abia acum poți spune că începi să bloguiești. Să scrii articole, să faci PDF-uri gratuite, să aduni abonați, să promovezi blogurile prin social media și-așa mai departe.

Dar dacă ai întrebări legate de pașii mai sus menționați, te rog să le lași mai jos. Ca începător mă aștept să te blochezi la oricare dintre ei. La al doilea blog, vei vedea că lucrurile se vor mișca mult mai repede.

Despre Ovidiu

3 comentarii

 1. E foarte interesant si util articolul tau si mi-ar fi prins bine sa il fi citit inainte de a imi cumpara domeniul.
  Eu am procedat altfel atunci si nu stiu cat de bine am facut.
  Am luat un pachet:domeniu plus gazduire plus instalare wordpress.
  Toate bune si frumoase doar ca de curand am aflat ca nu am fisierul .htaccess si ca site-ul e posibil sa fie vazut de Google ca avand duplicat content din cauza ca ii lipseste o directionare care ar trebui facuta in acest fisier magic.
  Ai cumva un sfat sau un tutotial si despre cum se poate rezolva aceasta problema?
  Daca nu, cred ca ar fi interesant sa scrii si despre acest subiect 🙂
  Eu una as fi interesata sa imi rezolv problema cu ajutorul unui tutorial clar 🙂

  • Bună Claudia,

   Fișierul .htaccess ți-l poți face singură în notepad și uploada prin FTP în directorul rădăcină. N-am auzit să fie vreo legătură între acest fișier și conținut duplicat, eu nu am nicio astfel de setare la niciunul din site-urile mele.

   Pe când prima ta carte tipărită? 😀

   • Da, Ovidiu, stiu ca il pot face singura si il pot uploada insa nu am aflat inca ce ar trebui cu exactitate sa contina.
    Sunt inca la primele lectii si mai am multe de invatat pe partea asta.
    In urma unei verificari facute am aflat ca lui Google nu prea ii este clar daca site-ul meu e cu www sau fara si din acest motiv e posibil ca acesta sa fie vazut ca duplicat content.
    Parerile sunt impartite aici, unii specialisti SEO spun ca nu ar conta prezenta sau absenta acestui www din radacina site-ului, altii spun, din contra, ca ar conta chiar foarte mult.
    Aceasta problema se poate insa rezolva foarte simplu “dand” cateva indicatii pretioase in fisierul .htaccess.
    Asta am inteles eu in urma celor citite si incerc sa vad cum se poate rezolva aceasta problema 🙂
    In alta ordine de idei… prima mea carte? 🙂 Intai sa aleg subiectul acesteia ca de scris o scriu eu pana la pensie 🙂