om scandalizat

Cele mai scandaloase titluri de articole care merg

Le vedem peste tot pe Facebook: site-uri de știri cu reputație ne umflă niște titluri de articole de credem că mai avem puțin și vine sfârșitul lumii. Dăm click doar ca să fim dezamăgiți de conținut și să ne amuzăm și mai tare de comentatorii care-i înjură din același motiv: știrea nu este deloc senzațională.

Doar gândindu-ne la faptul că vedem aceste titluri din nou și din nou și putem trage două concluzii mari și late:

1. Că aceste titluri merg. Lumea dă click, ei își aduc vizitatorii, vizitatorii dau click pe reclame sau îți reamintesc de ce vor să bei Coca-Cola.

2. Că, deși vizitatorii sunt supărați că titlurile sunt înșelătoare, ei tot dau click din nou și din nou.

Și-atunci ce putem noi învăța din asta?

Că e bine să fii echilibrat și că nu trebuie să desconsideri un lucru doar pentru că e dus la extrem. Ce-ar fi dacă am scrie titluri de articole care să fie atractive și, în același timp, să aibă relevanță pentru conținut?

Motivul pentru cei care din presa online nu o fac este pentru că nu sunt dispuși să se gândească cu 1% mai mult pentru a veni cu aceste titluri… pentru a vedea cum trebuie legate… și pentru a se asigura că n-o să fie înjurați în comentarii.

Spre exemplu, titlul acestui articol, Cele mai scandaloase titluri de articole care merg nu este exact ce vei citi aici. Te învață atât cum să vii cu titluri scandaloase dar te învăță ceva mult mai important: cum să pornești de la conținut pentru a veni cu idei de titlu pe care mai apoi să le faci super-atractive.

Cum venim cu idei de headline-uri cu lipici?

Așadar, totul pornește de la conținut. Ideea de headline se află acolo, undeva, în text. Trebuie să te uiți la ce prezintă articolul și să găsești ceva ciudat, ceva ieșit din comun sau, în cel mai rău caz, ceva ieșit din comun doar pe jumătate.

Acest proces e asemănător cu pescuitul… trebuie să ai puțină răbdare și să urmărești textul cu atenție pentru orice detaliu care-ți sare în ochi.

Dacă nu ai niciun fel de inspirație, îți recomand să intri pe alte bloguri, fie din nișa ta (preferabil), fie din alte nișe pentru a vedea cum scriu ei titluri de articole.

Un site care scoate pe bandă rulantă aceste titluri este www.TheVerge.com. Mă uit chiar acum pe prima pagină a lor și văd numai titluri interesante.

Spre exemplu, un articol care vorbește despre romanele generate de computere are titlul:

Lumea ciudată a romanelor generate de calculatoare

Elementul surpriză din acest titlu constă în primele două cuvinte, ”lumea ciudată”.

Iată un alt titlu: Dronele și realitatea virtuală sunt o combinație delicioasă

Evident, articolul nu are nimic de-a face cu mâncarea și totul de-a face cu tehnologia. Cu toate astea, cuvântul ”delicioasă” iese în evidență pe un blog de tehnologie, și e întocmai motivul pentru care îți recomand să te uiți și pe bloguri din alte nișe pentru inspirație.

Observi ceva… ciudat?

Mă refer la diferențele între titlurile false din tabloidele online și cele de pe The Verge. Faptul că cei dintâi pur și simplu mint cu nerușinare. Știrile lor sunt departe de a fi senzaționale și, din lipsă de idei, titlurile lor sunt la kilometri distanță de conținut.

Dacă înveți să privești lucrurile dintr-o perspectivă nouă atunci poți veni cu titluri de articole care să fie relevante și incitante în același timp. E drept, publicul nu va savura aceste titluri la fel de mult ca pe cele care spun ceva de genul…

Cutremur în România! A fost cel mai mare!

… pentru ca abia în text să-ți spună că a fost cel mai mare din acest an.

Mult mai bine să iei un titlu normal, pe care l-ai pune oricum, apoi să îi faci un spin. Un twist. Să-i dai acel ceva. Să adaugi un ingredient care să îl facă atractiv. Pentru asta, trebuie să îți folosești puțin imaginația și câteva șmecherii pe care puțini bloggeri le folosesc așa cum trebuie.

Exagerarea

Exagerarea merge atâta timp cât nu abuzezi de ea. Spre exemplu, un titlu de genul:

Cele mai bune rețete de prăjituri

poate fi transformat, prin mecanismul exagerării, în

Rețete delicioase de prăjituri de dai în diabet

Metafora

Metafora presupune să găsești analogii sau să faci trimiteri în alte domenii, complet diferite de nișa în care te aflii. Spre exemplu:

Pantofii pentru care merită să omori

Un alt exemplu vine din lumea sportului, unde frecvent găsim titluri de genul:

Cutremur la Steaua!

Folosește cuvinte cu impact emoțional

Îți dau o mică listă de asemenea cuvinte, urmând ca tu să găsești altele pe blogurile și site-urile din diferite nișe. Apropo, poți chiar să te inspiri din site-urile cu titluri exagerate pe care le-am desființat mai devreme, atâta timp cât o faci în mod responsabil.

șocant
cutremurător
uimitor
incredibil
impresionant
disperat
lovitură
ciudat

… și multe altele.

În plus, n-ar fi rău să începi o listă cu expresii interesante pe care le găsești pe net, precum:

lovitură de viață
tragedie uriașă
în lacrimi

… și multe, multe altele.

La final, te rog să ai grijă să nu abuzezi de ele pentru a nu-ți crea o reputație proastă, a cuiva care vrea doar să obțină clickuri. Te va afecta destul de serios pe termen mediu și lung.

Spor la treabă!

Despre Ovidiu