Câteva funcții *ascunse* ale WordPress-ului pe care nu le folosești și ar trebui

functii ascunse

Dacă ai dat cumva, din greșeală, peste site-ul meu de la Fii Productiv!, cu siguranță că știi despre interesul sau, mai bine zis, pasiunea mea pentru productivitate.

Caut să mă mișc mai repede și mai bine indiferent de ceea ce fac, știu că timpul este singura resursă pe care NU o poți recupera. Și cum folosesc WordPress-ul în fiecare zi, vreau să împărtășesc astăzi câteva moduri în care cei de la WordPress s-au gândit să ne facă viața mai ușoară… funcționalități de care probabil că nu știai până în momentul de față.

Fără ale introduceri iată-le:

#1: Funcția ”Quick Draft”

De multe ori ne vin idei de articole și chiar primele paragrafe ale acestora. Sigur că le poți nota într-o listă, dar ce te faci dacă vrei să și scrii câteva idei care să însoțească titlurile?

Cei de la WordPress s-au gândit la asta. Dacă te loghezi în dashboard, ai în partea din dreapta-sus o secțiune care se numește Quick draft, ce îți permite să creezi rapid un articol nou, cu titlu și text. Apoi ai posibilitatea să îl salvezi ca ciornă/draft pentru când vei avea timp să îl termini și să-l publici.

#2: Integrarea cu Gravatar

Gravatar.com este un site foarte simplu ce îți asociază o adresă de e-mail cu o poză. Atât. Marele avantaj este că acel site este integrat nu doar cu WordPress ci cu orice alt site, dacă webmaster-ul dorește acest lucru.

În momentul în care tu și alți utilizatori comentați fie la tine pe blog, fie pe alte bloguri, vă va apărea și o poză lângă comment-ul pe care l-ați pus.

Dacă mergi în WordPress Dashboard ->Settings -> Discussion, vei găsi undeva în josul paginii posibilitatea de a activa această opțiune. Și uite-așa site-ul tău va începe să afișeze poze lângă o parte din cei care comentează la tine pe site (cei care s-au înregistrat pe Gravatar.com, evident).

#3: WordPress Firewall

Deși acesta este un plugin separat, o să vezi cum o să-l instalezi cu viteza fulgerului atunci când site-ul tău devine infectat cu Malware…

Exact asta am făcut eu cu ceva vreme în urmă, apoi am decis să păstrez plugin-ul pentru a mă proteja de diferite atacuri rău-intenționate.

Sunt mai multe plugin-uri de acest gen, eu ți-l recomand pe acesta.

#4: Minificarea fișierelor Javascript și CSS

Dacă ți se încarcă greu site-ul (posibil din cauză că ai instalate prea multe plugin-uri), poți folosi acest plugin pentru a reduce dimensiunile fișierelor de tip Javascript și CSS.

#5:Folosirea unei pagini customizate ca și homepage

Suntem obișnuiți să vedem pe prima pagină a unui blog ultimele articole postate.

Însă dacă mergi la Settings -> Reading Settings, vei avea ocazia să schimbi acest lucru. Poți pune, dacă vrei, ca pagină de start, o pagină de WordPress (statică) creeată de tine în prealabil.

#6: Câmpuri customizate

Câmpurile customizate sunt o metodă excelentă de a adăugata în post-urile tale informație suplimentară, cunoscută și sub numele de metadata.

De la a pune link-uri de afiliere pe care mai apoi să le incluzi în articole, la lucruri mult mai complexe, precum starea vremii sau dispoziția în care te afli.

Cerul e limita iar, dacă vrei ceva și mai complex, poți încerca plugin-ul Advanced Custom Fields.

Despre Ovidiu