Anonim pe propriul tău blog?

secret anonim

În unele cazuri, în anumite nișe, s-ar putea să nu vrem să scriem cu propriul nume. Se pune întrebarea, dacă putem sau nu să scriem sub pseudonim? Ce implicații are? Se vor supăra cititorii dacă persoana pe care o citesc își ascunde identitatea?

Toate acestea sunt întrebări foarte bune și, după cum ai să vezi, au și un răspuns bun.

În primul rând, este absolut legal să scrii articole pe blog și chiar cărți (electronice sau tipărite) sub pseudonim. Legea drepturilor de autor chiar menționează acest fapt la capitolul 2, articolul 4,aliniatul 2, când spune că

(2) Când opera a fost adusă la cunoștință publică sub formă anonimă sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercită de persoana fizică sau juridică ce o face publică având consimțământul autorului, atât timp cât acesta nu își dezvăluie identitatea.

sursa

Adevărata întrebare care se pune este: e o idee bună sau nu?

Deși răspunsul depinde atât de la nișă la nișă cât și de la persoană la persoană, sfatul meu este că poți folosi liniștit un pseudonim… atâta timp cât ai și un motiv bun pentru asta.

Cititorii n-o să se enerveze pe tine pentru că nu au de ce. Multă lume scrie sub pseudonim, de la scriitori cunoscuți la mulți autori de renume internațional specializați pe produse informaționale, cum ar fi Eben Pagan care a scris ani de zile în nișa de dating sub pseudonimul David DeAngelo, sau Chris Haddad care încă e pe val în nișa de dating pentru femei, sub pseudonimul Mike Fiore.

În ce fel de nișe se pretează să scrii cu pseudonim? Practic în orice nișă în care nu vrei ca numele tău să fie asociat cu a fi expert într-un anumit domeniu. Sau, pur și simplu, dacă îți place ideea de a crea un pseudonim care să fie numai și numai al tău. Poate ți-ai dorit dintotdeauna să te cheme altcumva?

Revenind la lucruri mai serioase, dacă ești în nișa de dating, spre exemplu, nișă în care se află cele două exemple de mai sus, probabil că nu vrei să fii cunoscut personal ca un ”dating coach”.

Cititorii tăi, vor înțelege, însă nu trebuie să te agiți prea tare să le faci cunoscut acest lucru. Eventual poți pune pe pagina de ”about me” o mică mențiune cu acest fapt. Iar dacă vreunul din ei te va întreba în mod expres pe mail de acest lucru, nu trebuie decât să fii sincer iar ei cu siguranță că vor înțelege:

Salut, Gigel, da, acesta nu este numele meu real, este un pseudonim. E o alegere făcută de mulți autori care preferă să-și protejeze numele. În cazul meu, știi cum eu, la un moment dat poate vreau să am nevastă, copii, n-aș vrea să mă recunoască lumea pe stradă ca fiind cel care învață băieții să aibă aventuri de-o noapte în cluburi.

Cam asta este… spor la treabă!

Despre Ovidiu

3 comentarii

  1. Si tu ai un pseudonim sau asta este numele tau real, Ovidiu Lazar? 🙂

  2. Salut. Știu ca e vechi articolul dar am o întrebare, ca tot vorbim de bani din blog. Ai cunoștință de cum se poate asocia un cont de afiliere în acest caz? Acolo de obicei e nevoie de date reale de contact, CNP etc. Pe România și profitshare si 2performant cer.

    Merci anticipat!