3 obiceiuri sănătoase ale bloggerilor

obiceiuri

Multă lume se uită cu respect la unii bloguri și, neînțelegând cum au ajuns să aibă succes. Și ajung să găsească tot felul de motive care să justifice succesul altora și insuccesul lor. Cum ar fi:

E bine conectat cu ceilalți din nișa sa, normal că are succes…

sau

Are darul de a scrie. Eu n-aș putea face asta.

sau

A avut bani să investească într-un blog profesionist și are o echipă ce îl ajută.

…și, cea mai mare scuză, cea care face cele mai mari ravagii în rândul celor care vor să facă bani din bloguri este… că nu au nicio scuză. Doar un fel de ceață care pur și simplu le spune că blogging-ul e greu și mai bine ar renunța.

Vizavi de toate aceste scuze, am un singur răspuns pentru tine:

blogger palmuit

Nu există scuze. Scuzele sunt doar niște gânduri în mintea ta ce apar în momentul în care nu vezi o cale clară să ajungi la un obiectiv.

News flash: niciun blogger sau marketer pe Internet nu știe toți pașii să facă de la zero un blog de succes. Sigur, îi știu ÎN MARE dar nimeni nu poate intui fiecare obstacol, fiecare mic pas pe care trebuie să îl faci în fiecare zi.

Tot ce poți face (și tot ce fac toți bloggerii pe care tu îi citești cu drag) este să ai un mic plan (chiar dacă e parțial), apoi vei vedea tu unde te va duce.

Și pentru că obiceiurile sănătoase sunt cele care îți garantează succesul în blogging pe termen lung (sau în orice altceva), iată câteva din cele mai importante:

Obiceiul 1: Scrie în continuu

Esența uni blogger este felul cum scrie. Conținutul este cel care îți aduce trafic în primul rând și, mai ales la început, vei vedea cum cuvintele vin puțin mai greu.

La început îți recomand să scrii nici mai mult nici mai puțin de un articol pe zi. Apoi, după ce treci de 100 de vizitatori pe zi, poți să reduci articolele la 2-3 pe săptămână. Abia după ce treci de 1000 poți să scrii doar un articol pe săptămână. Dar ai grijă să fie unul doxă de informație.

Primele 10 articole vor merge cel mai greu. Apoi, vei vedea că ți-ai format un stil de scris care, deși rudimentar, va merge mai repede. Apoi vei începe să îți dai drumul, să îți găsești vocea.

Ce ai de făcut? Nu te opri niciodată din scris. Articole, scrisori de vânzare, rescris de articole mai vechi… continuă. Blogging-ul e o cale lentă și sigură de a face bani și, așa cum marele rechin alb nu se oprește niciodată din înotat pentru că, dacă ar face asta, ar muri, nici tu nu trebuie să te oprești vreodată din scris.

citat gary halbert

Obiceiul al 2-lea: Transcrie-i pe alții

Acesta este un obicei al copywriterilor pe care vreau să îl adopți și tu. Și nu doar pentru a scrie scrisori de vânzare ci pentru articole, newsletter-e și orice tip de text.

Există o grămadă de scrisori de vânzare în orice domeniu. Unele din ele sunt video dar le găsești și în variantă text. Tot ce trebuie să faci este să cauți fie pe ClickBank fie după copywriterul tăi preferat pe Google.

Apoi, ia un pix și o coală de hârtie și, cu scrisoarea în față, începe să transcrii, cuvânt cu cuvânt scrisoarea de vânzare.

plagiat

Cum spui, plagiat? Nu vrei să îi copiezi pe ceilalți pentru că e aiurea și vrei să îți găsești propria voce?

Hai să te întreb ceva: când erai mic, cum crezi că ai început să vorbești? În niciun caz prin cititul de cărți sau mersul la școală.

Vorbitul se învață mult mai devreme și, ce e mai important e că se învață imitând sunetele auzite de la cei din jur (în principal de la părinți). Adică după ureche. Fie că vrei fie că nu, vocile celor din jur ți-au format ție vocea. Ai învățat să rostești cuvintele auzindu-i pe ei și încercând să scoți exact aceleași sunete.

La fel și cu vocea ta de blogger. Poți să fii mândru și să scrii ca și până acum însă vocea ta (în scris) o să evolueze extrem-extrem de lent…

… sau poți să evoluezi de 10 ori mai repede transcriind de mână ce au scris alții. Vei ajunge să adopți cuvinte, expresii care îți vor suna bine, iar stilul tău de scris se va îmbunătăți pe zi ce trece.

Obiceiul al 3-lea: Caută modalități să-ți îmbunătățești blogul

În fiecare zi trebuie să te uiți la blogul tău și să găsești modalități să îl faci mai atractiv. Exact așa cum, atunci când îți mobilezi o cameră, ajungi să te gândești că ar merge altceva și în bucătărie… sau că oglinda din hol e cam veche… sau că ar trebui să vopsești dormitorul în altă culoare.

La fel și cu blogul. Poate vrei să schimbi tema. Poate vrei să pui un grup extra de butoane sociale și în dreapta articolelor, care să își mențină poziția pe ecran atunci când cititorul face scroll la articol.

Vrei să știi ultima mea adiție la acest blog? Dacă navighezi în footer, vei vedea în partea dreaptă o nouă secțiune cu testimoniale ale cititorilor mei. M-am gândit că acestea nu trebuie păstrate doar pe scrisorile de vânzare, ci pot contribui la creșterea încrederii pe blog.

Idei de genul acesta îți vor veni cu sutele, atâta timp cât te uiți pe alte bloguri (indiferent de nișă) pentru inspirație.

Poate vrei să faci un concurs la tine pe blog.

Poate vrei să pui un al doilea PDF gratuit pe blog, pentru a-ți segmenta cititorii în două liste în funcție de interese. Dacă ai un blog de design interior și exterior, poți pune 2 pdf-uri gratuite, fiecare specializat pe cele două mari subnișe.

Poate vrei să îți schimbi logo-ul în ceva mai atractiv…

Poate vrei să adaugi mai multe categorii în meniul din partea de sus…

Poate vrei să îți refaci pagina ”Despre mine” cu diferite statistici și dovezi cum că știi despre ce vorbești în nișa ta… poate chiar și o poză.

Și multe, multe alte lucruri.

Succes!

Despre Ovidiu

5 comentarii

 1. Mi-a placut articolul, e motivational.
  Ai mai mancat / inversat / adaugat litere pe ici si colo, dar conteaza mai mult valoarea pe care o oferi 🙂
  Succes!

 2. Am corectat, mersi!

 3. Am citit cu mult entuziasm acest articol si pot sune ca am avut numai lucruri bune de invatat. Voi implementa fiecare element prezentat de tine aici.

  O analiza gramaticala in ce priveste aricolul nu am facut-o 🙂 si nu o voi face niciodata atat timp cat ma intereseaza in mod direct mesajul transmis. Drept pentru care gasesc aceasta invatatura mai mult decat: placuta, interesanta si utila.

  Felicitari si mii de multumiri din partea mea !

 4. Mersi Traian,

  Sper doar sa ajungi sa implementezi la marea arta fiecare din aceste obiceiuri.