Blog Critique: Gods_Of_Art_com

gods_of_art_main

Mă bucură când lumea ne cere sfatul pentru a-și face un blog mai de succes. A fost cazul lui Eusebiu și site-ul său http://gods-of-art.com/, care a fost de acord cu o analiză amănunțită. Să începem cu…

Profilul siteului la data de 2 iulie 2011:

URL: http://gods-of-art.com/
Nișă: artă digitală
Google Page Rank: 2
Google Index (numărul de pagini indexate de Google de pe acest blog): 256
Yahoo Link Domain (numărul de URL-uri unice care trimit spre blog): 282
Alexa Rank: 1050941

Prima impresie

E un blog îngrijit, cu o oarecare autoritate pe Internet. E exact genul de site pe care îl căutam pentru o critică constructivă. Sunt multe de făcut și pe Eusebiu îl așteaptă multe ore de muncă, însă rezultatele vor fi pe măsură.

Tema de WordPress e una simplă dar perfectă pentru arta digitală, deci partea bună e că nu trebuie schimbat layout-ul site-ului.

Obiective

Evident, obiectivele trebuie să se învârtă în jurul creșterii traficului de pe site, a reputației și, nu în ultimul rând, al banilor pe care aceasta îl generează.

Obiectivele mele cu acest studiu de caz sunt următoarele:
– să schimbăm elementele de layout (unde e cazul) altele ce vor crește reputația și lista de abonați
– să identificăm paginile care ”nu conving” vizitatorul că e pe un site extraordinar de artă digitală și să le modificăm în concordanță
– să creștem traficul pe site prin SEO

Fără alte comentarii, să-i dăm drumul!

gods_of_art_popup

Popupul

Dacă ai intrat prima dată pe site, ai observat că te întâmpină un popup. Este o metodă excelentă de a strânge o listă de e-mailuri, metodă pe care eu o folosesc la absolut toate blogurile mele.

Am făcut un screenshot cu acel popup mai sus, pentru a-l analiza în detaliu. Se vede în spate că întreg blogul e semi-transparent, lucru foarte bun pentru a focusa atenția vizitatorului pe ceea ce trebuie.

Eusebiu a înțeles că, pentru a lua mailul, nu mai e destul să spui vizitatorului Hei, abonează-te la newsletter pentru a rămâne contectat! Nu mai merge de ani de zile. De aceea, Eusebiu a ales să îi ofere o mică recompensă în schimbul mailului. Așa mai merge. 🙂 Acum vizitatorul are un motiv să își lase adresa de mail.

Problema e următoarea: ce fel de design le promiți, Eusebiu? E un design de blog, de banner sau de altceva? Am căutat pe site și am văzut că e într-adevăr de WordPress, însă vizitatorii tăi nu o să stea să caute. Trebuie să fii mai clar de atât și în plus, să pui o poză cu recompensa. Cei de la fast food-uri nu se mulțumesc să pună meniul la vedere ci și poze atractive cu ele.

Textul butonului de Submit poate fi schimbat în ceva mai atrăgător. Acel buton poate conține un ”call to action” despre care am mai vorbit într-unul din articole.

Pune ceva de genul ”Receive Your Free Design” (cu litere mari al fiecarui cuvânt). Nu poți repeta de prea multe ori cuvântul ”free” pe un popup sau squeeze page.

De asemenea, gândește-te la 3 beneficii pe care le-ar avea vizitatorul tău dacă primește cadoul. Apoi fie le adaugi pe toate în pagină, fie doar unul din ele. Ceva de genul:

Subscribe now and receive an astonishing design for FREE.

– Get one of the best blog design in your domain
– Have your friends praise you for the way your site looks
– … and I’ll be at your service until you’re satisfied.

Problema cu recompensa ta însă, este că nu are prea mare valoare. Le oferi o singură temă de WordPress la toți, indiferent de nișa în care se află. Eu știu că mă uit peste site-uri cu sute de teme free atunci când îmi caut una, deci șansele ca tu să o ai pe cea potrivită sunt mici.

Îți recomand să mărești miza. Spre exemplu, le poți da 20 de teme de WordPress făcute de tine și ”available nowhere else”. Sau le poți da o colecție de 50 de iconițe în format PNG + PSD.

Pentru alte idei îți recomand să vezi ce le dau site-urile tale concurente, apoi să mărești puțin miza. Să le dai chiar și cu 10% mai mult decât ei. Dar să ai grijă să menționezi în popup acel 10%, pentru că doar așa îți poți mări rata de opt-in (rata de abonare).

Indiferent de recompensă, popup-ul trebuie să conțină BENEFICIILE pe care acea recompensă le aduce vizitatorului dacă își pune adresa de mail.

gods_of_art_menu

Meniul principal

Nu o să comentez asupra designului pentru că e super ok. O mică schimbare pe care eu aș face-o este să modific ”All Articles” în ”All Art”. Beneficiul este mai mare pentru că lumea caută artă la tine pe site, nu articole. Nu contează faptul că vor găsi în acea categorie și articole ce nu sunt efectiv artă digitală (de exemplu am văzut că ai subcategorii de interviuri, apariții media etc.).

Promovarea Facebook

gods_of_art_facebook

Căsuța de Facebook de pe site este bună însă aș modifica să apară fețele celor care au dat Like decât acel news feed. Vizitatorii vor vedea efectiv oamenii cărora le place site-ul tău și vor fi mai atrași.

Am văzut că la fiecare articol ai căsuță de like însă mi-ar place să văd și plugin-ul de Facebook comments. Până WordPress se va integra cu Facebook, cel mai bine este să ai două thread-uri de comentarii pe fiecare pagină, pentru a nu-i rata pe cei care vor să comenteze, sunt logați pe Facebook dar nu au chef să folosească formularul de comentarii din WordPress.

gods_of_art_login_button

Butonul de Login

Nu știu dacă acest buton este doar pentru tine sau au un ”membership” pe site, în care vizitatorii se pot loga. Dacă te afli în prima variantă, îți recomand să scoți acel buton și să îți salvezi link-ul către pagina de login.

Cu cât mai puțin link-uri care nu ajută vizitatorii, cu atât mai bine.

gods_of_art_about

Pagina de about

Pagina de About este printre cele mai accesate de pe orice blog, iniferent de nișă. De aceea trebuie să îi acorzi o atenție specială. În primul rând aș schimba ”About” în ”About me” sau ”About us”, pentru a da site-ului un aer mai familial.

În al doilea rând, pagina efectivă are nevoie de un text mai interesant. Ce ai scris tu e ok, lumea vrea să știe de unde ai pornit, însă nu e destul. Trebuie să le transmiți faptul că arta digitală e pasiunea ta și că petreci o mare parte din timp urmând acest hobby.

Nu știu dacă creezi și tu artă digitală sau blog-ul este despre arta digitală găsită de tine pe net. Dacă răspunsul este da, pagina de about este locul perfect să pui link-uri la lucrările tale.
Dealtfel, acel link ar trebui să fie și în meniul principal.

Fă pagina de about să aibă măcar 500 de cuvinte.

Pagina de contact

La fel ca la pagina de about, schimbă contact în ”Contact us”. Îți recomand să adaugi puțin text, ceva de genul:

If you have any:

– questions related to digital art
– remarks about the website
– requests for a wordpress theme

Please use the contact form below. I usually respond within 24-48 hours.

Pagina de Advertise

Dacă nu vrei să mai pui încă un formular de contact, cel mai bine este să faci un redirect spre contact us. Dacă le spui să acceseze altă pagină le faci sarcina de a da de tine mai grea. Trebuie să reduci numărul de clickuri pe care ei trebuie să le dea pentru a ajunge la tine (mai ales când vine vorba de cineva care vrea să-și facă publicitate pe site-ul tău).

OK, cam asta a fost pentru azi. Nu am reușit să acopăr și partea de SEO însă o voi face săptămâna viitoare. Până atunci, Eusebiu, cred că ai multe de modificat la site. Spor la treabă!

Despre Ovidiu

7 comentarii

  1. as dorii sa ma ajutati si pe mine sa-mi creez un blog de succes , si sa ma criticati 🙂

  2. Daca se poate, va rog sa analizati si site-ul meu(link-ul este cel apare la nume). Multumesc!

  3. Salut Danut,

    Sigur, pot face un mic review al site-ului tau. desigur, daca esti de acord ca analiza sa fie facuta in stilul acecstui articol: sa fie publica sa invete si altii si sa pot lua screenshot-uri de pe site.

    Ovidiu

  4. Este un articol excelent pentru noi cei care urmarim site-ul.
    Ne ajuta sa vedem ce trebuie vizat si schimbat la site-urile noastre.