Unde îți pui bannere pe blog?

bannere

Se vorbește mult despre metodele de monetizare pentru un blog. Produse, servicii, marketing afiliat, rate de conversie – toate sunt importante dacă vrei să faci un venit lunar serios din online.

În ultima vreme s-a propagat ideea (greșită) că bannerele nu convertesc. Lumea, vorba vine, e atât de sătulă de reclame încât ignoră, pur și simplu, acele dreptunghiuri animate și colorate care te îndeamnă: Click aici!

Eu sunt de altă părere.

Se spune că ne place să cumpărăm dar că nu ne place să ni se vândă. În momentul în care vizitatorul se întâlnește cu oferta, vânzarea are loc, indiferent că a fost sau nu un banner la mijloc.

Sunt mulți factori care influențează succesul unui banner însă vreau să vorbim azi de poate cel mai important dintre ei: locația.

Dacă pui un banner undeva jos în pagină, de frică să nu ”deranjeze vizitatorii”, oricât de bun ar fi acel banner, te va lăsa cu buzunarele goale. Așadar prima lecție:

Fii tupeist. Pune bannerele în locații vizibile pe blogul tău.

Știu ce o să spui: eu când intru pe un blog, mă enervează la culme acele bannere. Oricum caut conținut și, dacă mă interesează ceva, mă uit când vreau eu peste toate bannerele și dau doar când vreau click.

Teoria sună bine însă adevărul este că bannerele care-ți sar în față merg cel mai bine. Oricât de tare te-ar enerva bannerele de pe un site, dacă acel site te interesează, vei continua să intri pe el.

Un site popular va rămâne așa în ciuda bannerelor enervate pe care le afișează. Sigur că și aici este o limită însă e mult mai departe decât crede vizitatorul de rând.

Și acum să vorbim despre cele mai bune locuri să plasezi bannere pe blogul tău. Multă lume le pune în sidebar, pentru că acolo pare a fi locul evident pentru plasare. Însă acele bannere nu sunt neapărat cele care merg cel mai bine.

Locațiile pe care aș vrea să le încerci sunt următoarele:

1. Deasupra de tot, lăngă logo-ul blogului tău.

Dacă e nevoie, micșorează logo-ul pentru a face loc unui banner de 728×90 de pixeli.

Avantajul unui banner pus acolo este că e văzut de absolut toată lumea care intră pe site, inclusiv vizitatorii neinteresați.

Orice blog are un procent semnificativ de oameni care intră și ies după câteva secunde. În aceste cazuri, un banner cu o ofertă s-ar putea să îi atragă cât să dea click pe el, chiar dacă nu citesc articolele tale.

2. Sub articol

Dacă un vizitator citește unul din articolele tale până la capăt, cu condiția ca acesta să fie unul bun, va fi mult mai înclinat să încerce unul din produsele tale.

Pune un banner la sfârșitul articolului dar deasupra secțiunii de comentarii.

3. În articol

Reclamele din interiorul articolelor s-au dovedit de mult timp a fi extrem de eficiente, poate și din cauză că nu sunt percepute ca reclame.

Poți introduce linkuri text care să ducă spre paginile de vânzare ale produselor pe care le promovezi.

Tot în interiorul articolelor poți plasa bannere imagine, folosind un plugin gratis pentru WordPress, Simple Ads Manager.

4. În sidebar

Evident, locația cea mai cunoscută pentru bannere este sidebar-ul. Aici poți adăuga câte bannere vrei, unul sub altul, sau chiar câte două pe un rând. Dimensiunea bannerelor pe care le poți pune acolo depinde și de tema de WordPress aleasă

La final

Deși nu se recomandă plasarea bannerelor încă din momentul în care îți deschizi un blog, e obligatoriu să te gândești la asta încă din start.

Ai nevoie de o temă WordPress care să îți permită să plasezi bannere în locurile pe care le dorești, de dimensiunile pe care le vrei.

Despre Ovidiu

8 comentarii

 1. Da, desi pare oarecum ciudat pentru cei care nu recomanda bannerele, la noi merg de minune. Acum mai conteaza si ce fel de blog ai ( poate unul de afiliere produse fizice, poate unul de afiliere produse downloadabile, poate unul in care promovezi propriul produs ( produse )) si mai trebuie sa tinem seama si de a face distinctia intre bannere proprii si bannere Adsense. Eu pastrez o proportie de maxim 3 bannere pe o pagina, plasate in locuri strategice, cu conversie marita.
  De altfel, a scrie despre bannere si plasarea lor e un subiect foarte stufos pentru ca, de fapt, vorbim de monetizare si aceasta se face si ea dupa niste reguli. Altfel, plasam si noi niste bannere acolo unde se nimereste, asteptam si vedem ca dupa 2 luni nu aduc bani si conchidem ca ” a face bani din blogging nu este o afacere”.

 2. Frumos spus, Nicol. Orice afacere trebuie tratată cu seriozitate.

  Și ca o completare la ce ai spus tu, vreau să vă asigur că și în străinătate bannerele merg foarte bine.

 3. Acuma, o parere de blogger inrait: ce spun cei ce au ceva impotriva bannerelor, conteaza mai putin, pentru ca de obicei, sunt “bloggeri”, asa in ghilimele. Daca stii sa te bagi putin in coding, ai cat-decat cunostinte de programare, poti face niste lucruri extraordinare cu bannere, de diverse marimi, bineinteles. Eu am creat cateva rotatoare de bannere pentru banner exchange, si de ex. atat pe wordpress, cat si pe blogspot, am cateva bloguri pe care aparitia bannerelor in anumite locuri e conditionata de diverse chestii, unde e pe pagina vizitatorul, ce pagina viziteaza, a facut cautare sau nu, citeste arhiva si spicuire din postare sau articol intreg, etc. Poti seta efectiv sa apara diferite bannere, pentru diferite actiuni.Si atunci… incepe sa fie foarte, foarte util bannerul
  Si subscriu bineinteles la partea cu seriozitatea

  • Aș mai adăuga că se poate face din cod (am făcut) să se afișeze banner în funcție de categoria de blog din care face parte articolul.

   De exemplu la un blog de lifestyle poți promova produse despre slăbit, sex, auto&moto, haine etc. fiecare în categoria de care aparține.

   • Ovidiu vreau un exemplu practic. Cum pot implementa un astfel de bener. De exemplu : La mijlocul articolului, la sfarsitul acestuia,la inceput, intr-o pagina statica. Cateva detalii. Sti cum este ! Teoretic suna bine dar practica te omoara. Asa ca vreau detalii mai concrete. Intrii in cutare loc, faci ,dregi. Detalii pas cu pas atat pe wordpres cat si pe blogspot.

    Bun. Deci pentru unul ca mine care nu stie coding sau programare cum ramane?

    Ramane cum am stabilit ..adica stai in ceata si vei monetiza peste vre-o 10 ani. Deci in concluzie vino cu exemple clare.Ti-as fi recunoscator.

    Nu de alta dar cred ca acest articol se adreseaza necunoscatorilor mai mult. Pentru unul care stie cum stau lucrurile evident ca este floare la ureche. Si luat altfel cred ca asta te intereseaza: sa vina cat mai multi necunoscatori la tine pe blog si sa se bucure si ei de ceva.

    Cum stau lucrurile acum? Am citit. Am halit-o teoretic dar practic nu mam ales cu nimic.

    Vreau ceva de la tine. Mai concret un exemplu practic.

    Multumesc!

    • Salut Traian,

     În primul rând trebuie să instalezi plugin-ul despre care am vorbit în articol. În al doilea rând, o să ai nevoie de un Ad Server, adică de un loc unde să îți pui bannerele.

     Sigur că poți să le pui direct la tine pe server folosind FTP, însă eu îți recomand să folosești http://www.epom.com (care e gratis).

     Hai sa o luam incet-incet. Intră te rog pe epom, fă-ți cont, citește pe-acolo prin help, apoi revino cu întrebări legate de el.

 4. Ovidiu,
  In primul rand iti multumesc pentru schimbarea facuta (v.a.v.de adreasa de e-mail) iar in al doilea rand sunt in faza de recitit cartea ”Bloggingul de gherila”. Asta este motivul pentru care intrebarile mele au intarziat sa apara. Imi voi cumpara domeniu si voi face pasii intocmai cum trebuiesc facuti. Iti voi scrie pe parcurs si acolo unde ma voi impotmoli iti voi cere ajutorul. Iti multumesc.
  Toate cele bune