Cum să faci bani de acasă ușor

mama care lucreaza de acasa

Am stat și am căutat pe google exact aceste cuvinte: cum să faci bani de acasă. Și, în articolele de pe prima pagină din rezultatele de căutare, n-am găsit decât dezamăgire.

Eternele oferte care te plătesc să dai click-uri pe reclame încă sunt la moda și, ce e mai rău, lumea le mai crede.

M-am săturat să vad atâta dezinformare pe Internet, și vreau neapărat să îți spun nu numai că se poate altfel, ci și că aceste programe nu merg (sau merg, dar extrem-extrem de greu).

Nu o să îți spun cum anume să faci bani lucrând de la un laptop din confortul casei tale, pentru că am făcut-o deja în articolele anterioare (arhiva acestui site e lectură obligatorie, apropo). În schimb, vreau să fac altceva: să spun niște povești de succes pe care, de-a lungul anilor, fie le-am auzit din surse sigure, fie le-am văzut cu ochii mei.

Povestea #1:

Un tip din Timișoara a ajuns să construiască un imperiu online cu asociatul sau din București, lucrând de acasă și angajând freelanceri doar atunci când avea nevoie de ei. Acesta a fost printre primii care m-a ajutat în online pe vremea când eram începător, și făcea cu mult peste salariul mediu pe economie. Activa în doua nișe apropiate, vindea cărți tipărite (de o foarte buna calitate, aș adăuga), făcea coaching-uri și bootcamp-uri.

Povestea #2:

Un tip din București, după ce a făcut o mică avere din scrisori de vânzare, a ajuns să își pornească propria afacere informațională în engleză și să facă zeci de mii de dolari pe luna. Activa în nișe în care el nu se pricepea absolut deloc, însă a avut grija să caute cei mai buni oameni care să îl ajute să pune cap la cap afacerea.
Adevarul este că acele persoane n-ar fi reușit niciodată să se găsească și să se coordoneze singure.

Povestea #3:

Un grup de 3 prieteni din Cluj, conform unui fost coleg de-al meu, au deschis cu ceva vreme în urmă un site legat de relații și sex. Produsul era vândut ca și carte electronică, venind acasă pe CD prin posta. Conform colegului meu, aceștia ar fi dus-o foarte bine, și-ar fi luat mașini și ar fi avut, cel puțin la acea vreme, o viata extrem de ușoară.

Povestea #4:

Un mai vechi prieten de-al meu, după ce a început să facă marketing pe net încă de la o vârstă frageda, a ajuns să lucreze cu unul din tipii din poveștile de succes de mai sus, apoi și-a deschis propria firmă și m-a luat pe mine ca și colaborator. Colaborez cu el pana în ziua de azi.

Povestea #5:

Un copywriter foarte bun, după ce a ajuns să lucreze cu unul din băieții din poveștile de succes de mai sus, și-a deschis propria firma și s-a depășit maestrul în câteva luni de zile. Și toate astea deși cu câțiva ani în urma avea un job extrem de frustrant și obositor.

Povestea #6:

Un prieten mai vechi de-al meu a început cu un site în engleză pe o nișa obscura dar care îi aducea totuși un mic profit, apoi a început în romana pe o altă nișa mai populara și este, în prezent, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din Cluj, cu un trafic de invidiat. Tocmai și-a lansat a doua carte și sunt nerăbdător, când o să-l vad, să îl întreb cum au mers vânzările (știu că prima s-a vândut ca pâinea calda).

Când te gândești că el are deja un job de zi și este și tată, nu te poți gândi că și TU ai putea să începi chiar azi să te educi pe partea de marketing pe net pentru a începe să faci bani serioși online.

Povestea #7:

Un alt prieten de-al meu a ales o altă abordare pentru a face bani de-acasă. A pornit un site pe o nișă care la noi nu este reprezentată foarte bine din punct de vedere al marketing-ului. De fapt, aș putea spune că, în afară de el, nimeni nu știe ce face.
Face destul de mulți bani și asta deși are doar câteva articole optimizate. Are, în schimb peste 5 produse, fiecare la un preț destul de pretențios. Cu toate acestea, lumea cumpără iar efortul menținerii acestui venit este minim. Cu alte cuvinte, lucrează de acasă și are venit pasiv.

N-am stat să detaliez aceste povești cu detalii picante pentru că n-aș vrea ca vreunul din ei să se supere pentru “publicitatea gratuită” pe care le-o fac. Fiecare preferă să își țină sursa veniturilor (mai ales nișa) în cel mai mare secret, pentru că este foarte ușor să îi faci concurență, odată ce studiezi felul în care face marketing.

Chiar și așa, nimic nu te oprește să faci tu singur bani de-acasă, studiind competiția din nișa care te pasionează (sau care te-ar putea pasiona).

Adevarul este că bani acasă se pot face și prin alte metode, nu doar pornind o afacere pe Internet. Poți, spre exemplu, să începi o firmă sau un PFA (persoana fizica autorizata) în timpul liber, și să începi să ții contabilitatea la 2-3 firme mai mici.

Poți începe să confecționezi produse artizanale, pe care mai apoi sa le vinzi pe Internet (sau fără ajutorul lui dacă asta preferi).

Ai putea să începi o firmă de fotografie, să faci poze și prelucrări profesioniste și, de ce nu, chiar și video.

Iar dacă ai prefera să lucrezi de-acasă dar să faci ceva care să semene cu un job, ce zici de freelancing?

Site-uri gen www.freelancer.com sau www.elance.com îți oferă posibilitatea să lucrezi la proiecte mici pentru diverse firme din toată lumea, pe o mare varietate de domenii, gen programare, scriere de articole, web design, traduceri etc. etc. etc.

Despre Ovidiu

4 comentarii

 1. Daca vrei, se poate. Aceasta este concluzia pe care o trag in urma citirii exemplelor de mai sus.

  Si eu ma numar printre cei care lucreaza de acasa, pe calculator de 4 ani de zile.

  Povestile de succes ale altora nu fac decat sa ma inspire si sa ma motiveze ca sa merg mai departe si sa fac mai bine ceea ce fac deja.

  • Felicitari, Crisitna. Aceste povesti ma inspira si pe mine pentru ca imi arata ca se poate mult mai mult decat nivelul la care sunt eu acum.

   Pracatic nu exista nicio limita. Chiar daca ajungi primul intr-o anumita nisa si nu mai are cine sa te inspire, in acel moment devii tu acela care ii inspira pe altii.

 2. Cu riscul de a fi considerat un pesimist, trebuie spus ca mai putin de 5% din cei care incep ceva (online sau offline, este acelasi lucru) ajung sa aiba succes…
  Eu am o retea de site-uri pe mai multe nise si fac bani din realizare de website-uri (pentru mine si altii), Adsense, marketing afiliat si publicitate directa. Rezultatele sunt incurajatoare, insa nu ma pot intretine, deocamdata, din banii castigati.
  Probabil lipseste acel “trink”…

  • Mihai, te-ai gandit sa nu iti mai imparti energia intre atatea site-uri si sa stai doar pe unul, maxim doua?

   Acum stii deja care din ele sunt mai profitabile, iti va fi usor sa alegi.