ai un site logo

Ai un site și nu merge? Să rezolvăm problema…

Primesc periodic mesaje de la cititori care au un blog sau un site însă fie nu au trafic, fie nu fac bani. Spre surprinderea mea, problemele sunt tot timpul aceleași. Sunt probleme de bază care, uneori, mă surprind și pe mine.

Având și bloguri în engleză, văd foarte de bine diferența între bloggerii români și cei străini și, sincer, nu o înțeleg. Nu înțeleg cum putem avea în România site-uri atât de slabe din anumite puncte de vedere, din moment ce există nenumărați bloggeri de peste 50 de ani de succes, nenumărate mame casnice care trăiesc din banii făcuți pe net.

Hai să vedem care sunt cele mai comune probleme, precum și soluțiile la ele.

Problema #1: Au ales greșit nișa

Există un curent de opinie cum că poți face bani din pasiunea ta. Indiferent care e, dacă ești pasionat de ea, îți deschizi un blog, apoi decolezi spre culmile succesului financiar. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa.

Dacă ești pasionat de dezvoltare personală, e adevărat. Dă-i bice pentru că merge.

Dacă ești pasionat de fitness, iarăși, intri într-o nișă bună.

Dar mulți dintre cei care îmi trimit mailuri sunt în nișe care nu monetizează, și le înțeleg frustrarea. Muncesc 6 luni într-o nișă pe .ro și nu fac niciun ban. Sigur că, odată ce ai investit energie, timp și bani într-un site, ți-e greu să-i dai cu piciorul. E munca ta și te gândești că, într-un fel sau altul, va merge, dacă doar aloci și mai mult timp.

Știi cum se spune, dacă ești într-o groapă, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să te oprești din spăpat.

Nu, dacă nu ești într-o nișă bună, nu va ieși. Hai să-ți spun cum fac marketerii profesioniști (fie că sunt bloggeri sau cumpără trafic, fie că au propriile produse sau sunt afiliați). Ei fac o analiză atentă a nișelor și a competiției (am vorbit despre asta în detaliu aici). Aspectul cel mai important la cere se uită este MONETIZAREA. Nu pasiunea, monetizarea.

Sincer, nu înțeleg de unde această obsesie cu pasiunea din moment ce în afacerile offline, banul este cel mai important, nu ceea ce îți place ție să faci. Ca patron mă refer. Dacă te-ai decis că vrei să fii milionar în dolari din construcții și vrei să faci blocuri, spre exemplu, te duci la bănci, analizezi piața, cauți materiale, arhitecți, muncitori și sute de alte lucruri.

Nu ești și nu trebuie să fii pasionat de construcții ca să te apuci ci doar să ai tangență cu domeniu. Trebuie să-ți placă dar cineva care visează arhitectură și face schițe și desene toată ziua nu va fi neapărat un afacerist bun. Problema cu pasiunea este că, dacă e prea mare, devii un angajat de lux sau un manager care nu știe cum să scaleze business-ul online.

Sigur, ca blogger poți aduce argumentul că, cel puțin la început, tu vei fi cel care scrie și că trebuie să fie ceva care-ți place. dar puțini se gândesc la faptul că pasiunile pe care le au azi au ajuns să fie așa din întâmplare, fără să le caute în mod intenționat.

Dar dacă sunt și alte lucruri de care ai putea fi pasionat dacă doar le-ai da o șansă? Când a fost ultima oară când ai învățat ceva nou?

Eu, spre exemplu, în ultima nișă în care am intrat (anul acesta și care aduce și cei mai mulți bani în firmă), eram 0 barat. Dar am învățat, am citit, am scris, am făcut greșeli iar acum scriu niște articole extrem extrem de apreciate. Și pot să spun că nu doar fac bani dar mă ajută efectiv pe plan personal, chiar dacă nișa în sine e la rangul de hobby, nu de pasiune.

Așadar, treci peste prejudecata că nu poți scrie despre nu-știu-ce domeniu. Dacă ai făcut research atent și ai găsit 2-3 nișe bune din care una te și interesează, intră pe ea și lasă marile pasiuni deoparte. Aici e vorba de bani. Dacă e să visezi, visează la ziua în care o să ai și tu 5-6 freelanceri care să te ajute cu articole cum am eu acum.

Problema #2: au un nume de domeniu prost ales

Îmi vine să-mi smulg părul din cap când văd domenii prost alese, asta în ciuda faptului că le zic să-și studieze concurența.

Dragilor, dacă eu vă învăț o chestie (fie pe blog, fie în cărți), NU E OPȚIONALĂ. Trebuie să faceți TOT ce vă învăț dacă vreți să faceți bani. Gata cu:

  • domenii gratuite cu extensia wordpress sau blogspot
  • domenii foarte lungi, de 6-7 cuvinte
  • domenii cu liniuțe în ele
  • domenii care nu înseamnă nimic

Uite niște nume de domeniu după care să te inspiri: ScaryMommy.com, MotherEarthNews.com, TheVerge.com, MommyPR.com, DumbLittleMan.com, BoredPanda.com și multe, MULTE altele. Compară-le cu cel pe care îl ai tu și spune-mi dacă rezonează la fel de bine cu cititorii tăi.

Problema #3: nu au o strategie SEO

Dacă ai un blog sau dacă nu ai buget să cumperi trafic, traficul gratuit este cea mai la îndemână soluție pentru a aduce vizitatori care să cumpere. Însă nu poți să faci totul la întâmplare, trebuie un minim de organizare. În cazul nostru, avem un Excel cu mai multe sheet-uri, din care cele mai importante sunt:

  • unul cu lista cu toate site-urile din nișă sau nișe complementare
  • unul cu lista de cuvinte cheie pentru care vrem să rank-ăm
  • iar într-un al treilea adăugăm idei de articole

Și mai folosesc un soft micuț și gratuit numit Free Monitor for Google (disponibil aici pentru download) unde adaug cuvinte cheie și îmi spune pe ce poziție sunt cu fiecare în Google și mă lasă să le și updatez pentru a vedea evoluția.

Vorbesc în detaliu despre asta în Blogging de gherilă 2.0 dar strategia SEO de bază în 3 pași este:

  • să ai un site care să arate BINE și să aibă articole de calitate
  • să contactezi absolut toate site-urile unde crezi că ai putea scrie guest post-uri și să scrii minim un articol pe fiecare în care să ai link înapoi către tine
  • să continui să scrii articole și la tine pe site în tot acest timp și să le faci de ultra-calitate (e mai simplu decât sună)

Problema #4: nu au o temă de WordPress bună

Motivul pentru care unii din ei au site-uri care arată prost este că nu au studiat bine concurența. Dacă o făceau, ar fi văzut că, în timp ce acelea arată profi, ale lor arată ca paginile de MySpace ale unor fetițe de 12 ani.

Recomandare de temă gratuită: Dazzling

Recomandare de temă plătită: Sahifa (e tema pe care o folosesc și eu pe acest site)

Pont: Întotdeauna să ai site-ul pe 2 coloane, nu pe 3, pentru că va arăta mai bine pe tabletă dar și pe laptop-urile cu diagonală mai mică. 

Și în cazul magazinelor e-commerce trebuie o temă bună. Nu știu ce platformă folosești dar tema ar fi bine să arate cel puțin la fel de bine ca cele alor marilor jucători din ea. Dacă nu crezi că e importantă, intră pe un site slab din nișa ta și întrebă-te:

Aș cumpăra de la ei, chit că e mai ieftin ca pe eMag? Aș avea încredere?

Problema #5: nu persistă

Ai scris 20 de articole. AI scris 5 guest post-uri. Acesta este doar începutul. Trebuie să scrii sute de articole și zeci de guest post-uri. Adună zeci și sute de link-uri. Fă-ți ca obiectiv să scrii, spre exemplu, un articol tot la 2 zile și vei vedea cum traficul tău va crește.

Problema #6: nu monetizează

Dacă nu ai (încă) produse proprii (cărți, tutoriale video, audiobooks), atunci trebuie să găsești alte căi de monetizare. Nu-ți fie frică să pui bannere le blog și link-uri de promovare în text. Cititorii nu se vor supăra și, chiar dacă unii o vor face, nu te afectează cu nimic. Dacă, deși ai trafic mult, nu ai bannere în cel puțin 4-5 locuri pe blog, dacă nu trimiți cel puțin o dată pe săptămână un newsletter în care să promovezi ceva și dacă nu pui cel puțin 2 link-uri către produse sau scrisori de vânzare în fiecare articol, înseamnă că nu monetizezi suficient de bine traficul pe care îl ai.

Mai ai și alte probleme? Scrie un comentariu mai jos și o să văd cum te pot ajuta.

Despre Ovidiu