7 calitati afacere online logo

7 calități de care ai absolută nevoie pentru a începe o afacere online

Nu există îndoială asupra oportunităților de a face afaceri pe Internet. De la magazine electronice la bloguri care generează venituri prin programe de afiliere la metodele mai avansate de a genera profit, modelele de business online ne fac cu ochiul și ne îmbie să ne încercăm și noi norocul.

Totuși, afacerile pe net nu sunt pentru toată lumea. În timp ce unul se simte ca peștele-n apă pe Internet, celălalt se poticnește la fiecare pas și se descurajează cu fiecare mic obstacol pe care-l întâlnește.

Să fie oare vorba de talent, vârstă sau altceva? Înainte să răspundem la această întrebare, vreau să fac o mică mențiune, aceea că am lucrat cu o sumedenie de persoane în vârstă (de peste 50 de ani) care n-au avut nicio problemă cu tehnologia și chiar făceau bani pe Internet. Concluzia mea după aceste experiențe a fost că, în mare parte, aceste blocaje sunt mentale și pot fi trecute ușor dacă vrei cu-adevărat.

În cele ce urmează vreau să-ți dau o listă de calități de care ai nevoie pentru a reuși nu doar să te descurci pe Internet (și să te folosești de toate site-urile și aplicațiile ce-ți pot face munca și viața mai ușoară) ci chiar să te gândești serios să începi prima ta aventură online.

 

#1. Răbdare

Dacă la unele afaceri tradiționale ai nevoie de doar câteva săptămâni pentru a vedea cum merg lucrurile, în online e nevoie de ceva mai mult. Dacă ai un blog, va dura minim 2 luni de scris articole (plus alte task-uri) pentru a vedea o creștere semnificativă de trafic. Dacă ai un produs și vrei să cumperi publicitate pe alte site-uri, trebuie să ai răbdare să optimizezi campaniile.

Chiar și cu cele mai mici task-uri îți poți pierde răbdarea dacă ești al început. Cu cât ai avut mai puțin contact cu tehnologia în prealabil, cu-atât curba de învățare este mai mare.

Totul ține de atitudinea și de așteptările pe care le ai. Dacă-ți spui: Of, nu înțeleg ce înseamnă asta,  nu faci decât să-ți dai singur apă la moară și să fii și mai descurajat la următorul obstacol.

Dar dacă-ți spui: Ia stai să caut puțin pe Google să văd ce e. Hmmm, nimic pe primul site, poate în celelalte rezultate de căutare voi afla răspunsul, îl vei găsi cu siguranță.

Răbdarea înseamnă să nu intri în panică dacă nu găsești rapid răspunsuri la soluții și să te aștepți să ai obstacole (mai mici sau mai mari) la orice pas.

#2. Atracție pentru tehnologie

Înainte de a te decide să intri în forță în online, trebuie să te întrebi în ce măsură te atrage această lume. Trecând peste mirajul banilor ușor făcuți, cât de confortabil te-ai simți să stai 8-10 ore pe zi în fața calculatorului? Când te vezi stând așa la calculator, primul sentiment este de atracție sau de repulsie? Dacă răspunsul e a doua variantă, s-ar putea ca afacerile online să nu fie de tine. Nu e nicio problemă, există suficiente oportunități în offline. Important este să devii foarte bun la ceva ce-ți place și, când va fi cazul, să angajezi sau să faci un parteneriat cu cineva pe online.

Ok, decizia de a intra sau nu în afacerile online trebuie să se bazeze pe mai mult decât instinct. Dacă ai sentimente mixte, ce-ar fi dacă ai petrece câteva săptămâni în această lume pentru a vedea cât reziști și ce impresie îți lasă informațiile aflate? Studiază puțin diferitele modele de afaceri și vezi cum își petrec timpul cei care le au. Și mai bine, dacă știi pe cineva care are site-uri, n-ar strica să îl bați puțin la cap să vezi cum se descurcă (chiar dacă nu are neapărat succes).

#3. Abilitatea de a studia singur

În momentul în care nu știi să rezolvi o problemă, business-urile online au un mare avantaj față de cele tradiționale: îți oferă informația la degetul mic prin motoarele de căutare.

Indiferent că vrei să știi de unde să cumperi un domeniu, să faci conversia între inchi și centimetri sau să afli care sunt problemele de care se lovesc potențialii tăi clienți, Google e prietenul tău cel mai bun. În câteva secunde poți afla răspunsuri la 90% din întrebările pe care le ai. Restul de 10% vor dura puțin mai mult și rar se va întâmpla să nu găsești răspunsul. Totul ține și de cât de bine știi să cauți ceva pe net… de cum formulezi căutările în momentul în care nu găsești răspunsul din prima.

De aceea e important să știi să te descurci singur și să te auto-educi fără a apela de fiecare dată la alte persoane (lucru care s-ar putea să te și coste o grămadă de bani). Exact așa cum un copil de 10 ani poate să butoneze o tabletă și să se prindă rapid de cum merge fără să întrebe sau să citească instrucțiuni, așa poți face și tu, cu condiția să fii deschis la minte și chiar entuziasmat de lucrurile noi pe care le vei învăța.

#4. Pasiune pentru marketing și site-ul tău

Cu atâtea piețe, nișe, produse și cumpărători, e crucial să știi să te promovezi. La ce bun să ai cel mai tare produs sau serviciu dacă nu te știe nimeni și doar rudele și prietenii apelează la tine?

Marketingul este un domeniu extrem de vast și de complex, nu foarte complicat ca dificultate dar care necesită muncă pentru a fi stăpânit. Trebuie să testezi multe tehnici și metode pentru a da de cele care merg iar asta presupune să-ți placă. Trebuie să fii dispus să cauți idei noi, să le adaptezi sau chiar să vii cu propriile idei într-o cursă neobosită pentru mărirea profiturilor.

Metodele de promovare online sunt extrem de diferite față de cele offline, principala diferență fiind faptul că sunt mult mai ușor de măsurat rezultatele. Cu alte cuvinte, ai un control mult mai bun asupra bugetului, adică asupra banilor care pleacă din buzunarul tău.

#5. Abilitatea de a face networking

Networking-ul (sau stabilirea de relații) este la fel de important în online ca și în offline. Diferența este că poți intra în contact cu alți antreprenori fără să ieși din casă, grație uneltelor de comunicare pe care le avem al dispoziție, precum Facebook, LinkedIn, Skype, Google Hangouts și-așa mai departe.

Trebuie să stabilești relații cu alții mai avansați decât tine nu doar pentru că vei învăța multe de la ei ci și pentru că te vor ridica în sus în momentul în care veți stabili parteneriate și te vor promova.

#6. Organizare

Când ai o afacere online, spuneam că trebuie să măsori rezultatele campaniilor și să folosești multe unelte online care să-ți ușureze munca. De la aplicațiile de luat notițe precum OneNote la cele de management de proiect precum Wrike, ai nevoie să îți organizezi bine nu doar timpul ci și pe tine însuți. Iar, în momentul în care deschizi mai multe site-uri… organizarea va avea o pondere și mai mare.

#7. Perseverență

Să știi când să renunți te poate scuti, de multe ori, de cantități enorme de timp și bani pierdute… dar să știi să forțezi e o virtute la fel de mare. Cei care renunță prea ușor sunt începătorii. Vezi, chiar dacă aceștia sunt într-o afacere online cu șanse mici de reușită, tot au ce învăța, cu condiția să persevereze.

Dacă ajungi în această situație de a nu vedea rezultate după o anumită perioadă de timp iar tu ești începător total, îți recomand să insiști și să înveți cât mai bine tainele Internetului și ale marketingului pentru că și un profit mic e bun și-ți dă încredere să continui. Tot timpul există metode noi care ți-l poți mări, produse noi pe care le-ai putea promova și oameni noi care te-ar putea ajuta.

 

Ok, cam astea au fost calitățile necesare. Dacă ești cu-adevărat serios să începi ceva online, îți recomand să iei un pix și-o foaie de hârtie, să le scrii pe toate șapte, să dai fiecăreia câte o notă de la 1 la 10 (în funcție de cât de bine stai la respectiva), apoi să faci o medie.

Dacă iese sub 6, probabil că mai bine faci altceva; dacă e între 6 și 8, merită să afli mai multe despre afacerile online iar dacă este peste 8… te așteaptă un parcurs strălucit pe Internet.

Despre Ovidiu