lucruri_marketeri_mici_nu

6 lucruri pe care micii marketeri le fac și n-ar trebui

Stau și mă-ntreb uneori cum se face că, deși suntem printre cei mai tari din lume al capitolul viteză de internet, stăm extrem de prost la capitolele business, afaceri online și blogging de nișă. Sigur, avem niște programatori  foarte buni dar cum e nevoie să facem ceva pe cont propriu, să ne aruncăm în necunoscut… cum ne blocăm complet.

În cele ce urmează o să-ți împărtășesc din experiența mea, din greșelile pe care le-am făcut o vreme până m-am dezmeticit și am început să fac ceea ce merge. Sunt lucruri care s-ar putea să te deranjeze, să te contrarieze dar, un lucru este clar: sunt lucruri la care trebuie să renunți.

Să-i dăm drumul!

#1. Se uită prea mult la guru

Cine te învață una-alta despre business, marketing, copywriting sau chiar lucruri despre nișa în care activezi merită toată lauda. Dacă n-ai fi dat de aceste persoane care să îți ofere informație (de cele mai multe ori, pe gratis) poate n-ai fi ajuns la stadiul în care să te gândești la o afacere. Foarte bine.

Problema apare în momentul în care te uiți și citești prea mult, în loc să pui în aplicare. Acei guru la care tu te uiți  lucrează de le sar capacele pentru a oferi valoare nișelor în care activează. Și tu ar trebui să faci la fel. Dacă eu, spre exemplu, aș sta să mă uit la alți guru din nișă 80% din timp, n-aș mai face nimic.

Mă uit la unele bloguri și văd progrese extrem, extrem de lente. Article puține și cărți tipărite zero… și știu că se poate mult mai bine pentru că eu am făcut-o și nu fac nimic diferit față de ce spun în articolele mele (cu excepția traficului plătit care, însă, nu e totul). Eu, personal, scriu minim 2000 de cuvinte pe zi și pot ajunge la 4000 dacă nu am altceva de făcut.

Un calcul simplu arată că 2000 de cuvinte pe zi înseamnă 2 articole de 1000 de cuvinte (adică relativ destul de lungi) pe zi. (Update: la revizuirea acestui articol mi-am dat seama că am scris 1400 de cuvinte în 30-40 de minute – totul ține de exercițiu.)

Un calcul la fel de simplu arată că Dacă ai scrie 2000 de cuvinte pe zi la o carte, într-o lună ai avea 60000 de cuvinte, adică ai putea să o scoți la tipar. Așadar, după un an de zile, un blogger ar putea avea vreo 2 cărți și 600 de articole. hai 500 dacă punem la socoteală vacanțe, probleme de sănătate și alte lucruri.

Cu 500 de articole și 2 cărți tipărite nu mai ai nevoie de niciun guru. nu trebuie decât să o ții tot așa ani de zile și, cu un site în limba română, nu ai cum să nu devii lider de opinie. Întrebarea mea este: de ce nu faci asta deja?

#2. Se concentrează prea mult pe detalii fără importanță

Felul cum îți vezi tu blogul și felul cum ți-l văd clienții sunt două lucruri total diferite… și uite-așa mulți bloggeri ajung să stea zile întregi căutând logo-ul perfect sau făcând N variante ale coperții PDF-ului gratuit.

Hai să-ți spun un secret: logo-ul și coperțile nu sunt cele care vând. Copywriting-ul vinde. Conținutul de calitate vinde. Stilul de scris contează. Sigur, o copertă bună e mai atractivă și e un semn de profesionalism dar nu e ceva pe care îți permiți să pierzi vremea, nu la început, cel puțin.

Dacă nu te știi în Photoshop sau Paint.NET, cu 5-10 dolari îți face un designer o copertă și-ai rezolvat problema. Sondajele de opinie în care întrebi ce copertă e mai bună sunt un nesimțire a unor marketeri care nu respectă timpul cititorilor lor.

Ce le dă lor dreptul să piardă timpul vizitatorilor întrebându-i o grămadă de tâmpenii? Dacă vrei să-ți ajuți cu adevărat clientul, întreabă-l ce-l doare, ce visează noaptea, ce-ar vrea să învețe sau cum anume ar vrea să-l ajuți. Apoi fă-i un produs și niște articole pe baza feedback-ului și îți garantez că te va forța să-i iei banii.

Uită-te la logo-ul meu, ți se pare special? E mic și simplu. Uită-te la coperțile cărților mele, ți se par sofisticate? Deloc. De fapt, coperta la cartea Avalanșa de trafic e o insultă la adresa celorlalte coperți. 🙂 Și totuși, oamenii o cumpără pentru că vor să știe cum să aducă trafic iar această carte le spune exact ce și cum, pas cu pas. Coperta irelevantă.

#3.  Fac lucruri care nu aduc bani fie direct fie indirect

Aici trebuie să facem o mică distincție: lucrurile care aduc bani diferă de la blog la blog, în funcție de strategie. Spre exemplu, eu nu prea fac social media în afara unei mici rutine zilnice pentru că prefer să fac lucrurile în alt mod. Dar poate veni un alt blogger, competitor de-al meu, care să devină arhi-cunoscut prin aceste canale și să se descurce de minune.

Cu toate astea, dacă ar fi să te întreb de ce ai făcut fiecare din lucrurile pe care le-ai făcut în ultima lună la blog, s-ar putea să nu ai un răspuns. S-ar putea să te bâlbâi. S-ar putea să găsești o explicație abia după ce te gândești puțin… puțin mai mult.

Și aici e problema: nu ai o strategie. Nu știi de ce faci ceea ce faci. Dacă ai ști, te-aș trezi la 2 dimineața și ai ști să-mi răspunzi. Uite ce vreau să facem.

Pasul 1: scrie pe o foaie toate lucrurile care crezi că trebuie să le faci la blogul tău.

Pasul al 2-lea: dă-le notă de la 1 la 10 în funcție de IMPORTANȚA lor. Asigură-te că ajustezi notele ca ele să reflecte, într-adevăr, realitatea.

Pasul al 3-lea: taie de pe listă tot ce e sub nota 8 și păstrează-le doar pe cele cu importanță 8, 9 și 10.

O să fie dureros. O să zici:

Nu! Trebuie să fac acest task de nota 7 că e important și ajută și bla bla bla

Nu contează. Dacă lucrurile de 8, 9 și 10 îți aduc bani iar cele de 7 doar ajută, renunță la cele de 7 și fă-le doar atunci când celelalte nu mai merg. Dar asta n-o să se întâmple niciodată, te asigur, pentru că tot timpul lucrul cel mai important ce trebuie făcut va fi și cel mai profitabil, asta dacă ai o viziune solidă pentru afacerea ta.

#4. Se descurajează repede

Dacă încerci o chestie și nu iese, e cea mai mare prostie să renunți. Știu că sună a clișeu din moment ce toată lumea spune asta dar uite unde se greșește:

În momentul în care un blogger, spre exemplu, o dă în bară, ce crezi că face? Se mai uită puțin la niște guru să vadă ce altceva ar putea face. Cu alte cuvinte, nu învață din acea greșeală.

Tocmai de-asta facem greșeli, ca să știm ce nu merge și să încercăm sistematic lucrurile care merg.

Dacă ai pierdut zeci de ore sau sute de lei cu înscrierea site-ului în directoare web de 2 lei, de ce nu încerci altceva în loc să spui că ”afacerile pe net nu merg” sau, și mai rău, să cumperi cine știe ce curs online care promite marea cu sarea și care te învață, după ce arunci banii pe el, lucruri pe care le știai deja.

În plus, poate ai făcut ce trebuia dar nu ai făcut bine. Spre exemplu, dacă ai scris 10 articole pe o temă și nu ai trafic, asta nu înseamnă că nu merge. Poate că:

 • nu ai atins niște subiecte de interes
 • nu ai făcut research de cuvinte cheie
 • nu ai avut niște titluri atractive
 • nu ai făcu SEO ca lumea ca să aduni linkuri către acele articole
 • ai scris niște articole scurte sau/și de slabă calitate

Când ceva nu merge, fii curios. Întreabă-te de ce și află ce nu faci bine, ce faci bine și ce s-ar putea face mai bine.

#5. Nu promovează destule produse

Asta a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o: faptul că nu am scris cărți mai multe, mai repede. Când ai propriile cărți, îi poți dubla profitul fără să îți mărești numărul de vizitatori. Am făcut-o și o pot face din nou.

Iar dacă în nișa ta nu prea se pretează să scrii cărți, cu siguranță că sunt alte produse pe care le poți promova. Dacă nu sunt nici acestea, înseamnă că ești în nișa în care nu trebuie.

#6. Cred că toate nișele sunt la fel

Nu, nu toate nișele sunt la fel când vine vorba de bani. Unii o să facă de 5 ori mai mulți bani decât tine cu același efort în timp ce tu stai cu ochii roșii în fiecare seară să mai scrii o poezie. Poeziile nu merg așa de bine. Îmi pare rău că spun asta dar realitatea este ceea ce este, nu cum ne-o colorează emoțiile.

Analizează bine nișa și alege una în care să existe deja un interes. Nu te gândi că  e prea grea, îți garantez  că orice nișă e abordabilă pe piața din România.

Întrebare de final

Care a fost cea mai mare greșeală pe care ai făcut-o până acum în blogging și marketing online?

Despre Ovidiu

3 comentarii

 1. Hei salut!

  Cea mai mare greseala a fost ca am uitat sa-mi platesc autoresponderul si mi-am pierdut o lista de 1000 de abonati.

  Si da…ai dreptate! Lucrurile care vand sunt diferite de ceea ce credem uneori (design, logo, site modern)

 2. Salut Ovidiu

  Mă cam regăsesc printre rândurile care le-ai scris. Când am început eu, nu am făcut un research să văd ce merge pe nisa mea, ci am mers pe intuiție(din pacate).