Studiu de caz: Trilulilu.ro

studiu de caz

Cu toții știm de poveștile de succes din online ale site-urilor din afară. Zeci sau sute de mii de euro pe lună în profit, sute sau chiar mii de clienți pe lună – toate acestea sunt la ordinea zilei.

Însă parcă nu ne motivează așa de tare… În fond, piața din SUA este de 10 ori mai mare decât a noastră iar puterea de cumpărare este mult mai mare. În plus, dacă vinzi produse electronice sau dacă faci afilieri, ai la dispoziție nu doar întreaga lume vorbitoare de limba engleză (Canada, Australiana, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Irlanda) ci întreg mapamondul.

Notă: Dacă vrei să știi care sunt principalele tipuri de afaceri online pe care le-ai putea începe chiar acum, cu bani puțini, le găsești aici.

Câteodată avem nevoie de povești de succes mai apropiate de felul nostru de a fi, de a gândi, mai aproape de noi. E altceva să vezi cum o persoană cu același venit ca tine, de aceeași vârstă și cu aceeași mentalitate reușește să facă bani mulți pe Internet.

Atenție! Știu că unele dintre aceste povești de succes nu mai pot fi replicate în ziua de azi, însă nu acesta este scopul lor. Scopul este acela de a-ți arăta că, indiferent de momentul de timp în care ne aflăm, există o droaie de oportunități. Trebuie doar să le căutăm, să ne gândim cum să le punem în aplicare și, cel mai important, să nu renunțăm.

Am ales un site românesc ce a ajuns să facă mulți, foarte mulți bani. Trilulilu.ro nu este o noutate pe piața românească, fiind alături de noi încă din anul 2007.

Povestea acestui site am avut ocazia să o aud live chiar din gura fondatorului, Sergiu Biriș, la o conferință ținută la Facultatea de Științe Economice din Cluj-Napoca. Și, deși știam că eu nu am intrat și nici nu voi intra în această nișă, am avut enorm de multe de învățat.

Trilulilu este un site similar cu YouTube, prin care vizitatorii pot încărca și vizualiza diferite fișiere video, audio sau imagini. Probabil te-ai gândi că nu este loc pentru un astfel de site, din moment ce Google vine cu soluția sa mult mai populară.

Chiar din contră. Trilulilu este exemplul clasic ce ne arată cum o afacere din vest poate merge și la noi, în paralel cu contracandidata sa mai populară. De fapt, unul din sfaturile mele atunci când vine vorba de începerea unei afaceri online este să ne uităm cu mare, mare atenție la ce se întâmplă în vest pe aceeași nișă.

Chiar dacă pare contra-intuitiv, un site românesc, cu informație românească, va atrage foarte multă lume să îl folosească. Dovadă este Trilulilu care se ține foarte bine (Page Rank 5 și 15.000 Alexa Rank). Sigur că, actuala variantă a site-ului este rezultatu mai multor modificări de-a lungul anilor, însă, odată ce ajungi să faci bani serioși din el, o parte din ei vor trebui reinvestiți.

Primul meu contact cu Trilulilu a fost atunci când mi-am lansat prima carte tipărită, pe primul meu blog de nișă. Tot activând pe Facebook și Twitter, am fost abordat de Crocodilu’ pentru a face un mic concurs în care să ofer câteva exemplare gratis cititorilor săi.

De fapt, concursul nu a fost publicat pe site-ul principal, ci pe blogul său propriu și personal de la www.crocodilu.ro, unde a avut loc atât concursul cât și desemnarea de către mine a câștigătorilor.

Concursul nu numai că a fost un succes, ci a fost și dovada vie că, cu o simplă carte și cu un simplu blog, poți ajunge să fii observat de către alte brand-uri mai mari, care și ele au nevoie de colaborări.

De ce a mers?

Sigur că principalul motiv pentru care această afacere online a mers ca unsă a fost echipa din spate care a lucrat la ea. A fost nevoie de cunoștințe tehnice mai avansate pentru a ridica un astfel de site, chiar și în varianta sa inițială.

Totuși, la un blog, spre exemplu, cunoștințele tehnice sunt mult mai puțin importante, acesta fiind accesibil practic oricui (am vorbit de mai multe ori despre asta).

Cum au rezistat?

Conform lui Sergiu, echipa a trebuit să vină cu funcționalități noi, dacă voiau să reziste concurenței YouTube. Astfel că au decis să transforme Trilulilu într-un portal care să țină la un loc întreg conținutul unui utilizator. Asta pe lângă funcționalitatea de bază, aceea de a încărca poze și filmulețe, iar apoi de a le distribui mai departe.

Ce a urmat?

Evident, cei de la Trilulilu nu s-au oprit aici. Au lansat și alte site-uri, precum Zonga.ro, un player de muzica in cloud.

Sigur că totul se face 100% legal, cei de la Zonga plătesc casele de discuri pentru a pune muzica la dispoziția ascultătorilor care, la rândul lor, plătesc un abonament.

Cu siguranță că acest cash-flow, adică felul cum au curs banii, s-a știut de la bun început, ceea ce ne duce cu gândul la o altă lecție pe care nu trebuie să o uităm:

Înainte de porni la drum cu un proiect online, trebuie să știm exact (sau să avem o idee destul de bună) despre cum vor curge banii și cum vom monetiza.

Noutatea pe Trilulilu (la data scrierii acestui articol) este platforma de jocuri online. Se știe că joculețele pe Internet sunt la mare modă iar Trilulilu a profitat de traficul său imens pentru a atrage o parte din vizitatori în această direcție.

Păstrând nișa (cea de divertisment), echipa a găsit adiția perfectă la portalul lor. Joculețele online fac vizitatorul să stea zeci de minute în medie pe o pagină. iar fereastra fiecărui joculeț este excelent însoțită de un banner de 160×600 sky-scraper în partea stângă.

O metodă de monetizare foarte bună, pentru că, tot jucând, vizitatorul va observa, la un moment da, reclama Google AdWords, și va da negreșit click pe ea.

Despre Ovidiu