Hai să luăm o pauză de la articolele ”de succes”

femeie suparata

De ceva vreme, asist la o epidemie de articole cu titluri drăguțe care, spun ele, ne ajută să avem mai mult succes sau să fim mai inteligenți. Mascate sub forma unor titluri drăguțe, aceste articole nu numai că nu ne inspiră dar nici nu ne ajută în vreun fel concret să facem bani.

Probleme cu aceste articole sunt destule. Și nu sunt singurul care le-a observat, tocmai am găsit un articol pe shoemoney.com care abordează aceeași problemă. Ca să vedem mai bine ce e în neregulă cu fiecare, hai să le punem pe categorii.

Prima categorie este a articolelor care îți promit marea cu sarea în pași simpli. Poate îți arată 10 pași să ai succes, poate îți oferă 20 de lucruri care să te facă mai bogat.

Acest gen de articole te fac să crezi că:

1. banii vin foarte ușor
2. că acel articol chiar oferă soluția.

Ei, aici, lucrurile devin interesante, pentru că unii vin în defensivă spunând ”Pai bina, ce credeai, că articolul îți oferă totul pe tavă? Sunt doar niște principii”.

În aceste cazuri, răspunsul meu vine neîntârziat: ”mai citește, te rog, odată, titlul”.

Și aici descoperim a doua problemă. Pe lângă faptul că informația din articole este apă de ploaie și e utilă doar celor care nu au mai citit acest gen de literatură financiar-motivațională până acum, titlul face niște claims, adică niște promisiuni ce nu și le poate ține chiar dacă cineva ar amenința autorul articolului cu un pistol.

Hai să luăm un alt tip de articol, cel ce prezintă povești de succes. Multe din ele se concentrează pe super-succesele unor oameni care au pornit cu bani mulți, sau care au avut un avantaj clar în viață.

Nu trebuie decât să te documentezi puțin mai bine decât o fac autorii acelor articole pentru a pune cap la cap piesele de puzzle. Sau poate că ei omit acele detalii în mod intenționat, pentru a nu te descuraja.

Toată lumea visează să fie Gates, toată lumea visează să fie Zuckerberg. Dar cine mai visează să fie ei înșiși? ….

Și uite că am ajuns la adevărata problemă a acestor articole: nu se leagă îndeajuns de bine de viața noastră. E o prăpastie între ce au făcut acei antreprenori și ce putem face noi.

Lucrând cu persoane care fac peste 10000 de euro pe lună din Internet, mi-am dat seama cât e de important să îi ai în jurul tău pe cei care sunt acum pe val și, mai ales, să vezi cât bun sau cât de rău ești în comparație cu ei la diferite capitole.

E timpul să regândim lucrurile, și să facem totul în alt mod.

De ani de zile am progresat într-un mod inteligent de la un programator începător timid la programator senior, apoi am schimbat domeniul de activitate pe marketing online iar acum lucrez 100% la firma mea. Am întâlnit suficiente persoane de succes online, unele față în față, altele pe Skype, cu care discut și în ziua de astăzi.

Și vreau să facem o schimbare de mentalitate, asta în avanpremiera cărții pe care o scriu chiar acum și ce va vedea lumina tiparului undeva în următoarele săptămâni (voi updata link-ul aici).

Începem cu primul pas astăzi, urmând să ne concentrăm pe următorii pași în următoarele articole.

Pasul #1: Acțiunea este totul

Tendința noastră este ca, în loc să muncim să facem planuri, calcule și să alergăm prin oraș să rezolvăm treburi, preferăm să ne cufundăm în poveștile de succes ale altora și să luăm teste de succes idioate pe net.

Până aici. Toți cei care au ajuns să facă bani mai mulți (sau chiar mai puțini!) nu au acest prost obicei. Și ei se inspiră dar mai rar și doar atunci când sunt mulțumiți de cât au lucrat în ziua respectivă.

În cazul tău, cred că ai fost expus deja la suficiente articole despre cum să faci bani în funcție de zodie sau mai știu eu ce tâmpenie. Trebuie să faci ceva consistent pentru a face bani.

Cu alte cuvinte, trebuie să iei acțiune…

Știu, știu, există articole și pe tema asta. Și, cu toate astea, lumea tot nu ia afurisita de acțiune. Sau o ia, dar nu îi ține mult. Nu sunt în stare să o ia din nou și din nou.

Ce ne facem?

Îți spun eu ce ne facem. Ne folosim de o serie de tactici pentru a ne păcăli creierul să se obișnuiască cu ideea că trebuie să se pună pe treabă pentru a ne face nouă bani.

Ca atunci când vrei să slăbești și mergi la sală pentru 2 săptămâni, apoi te lași. Ai nevoie de un regim, de un abonament, de niște motive bune pentru care vrei să faci asta plus măcar un prieten care să meargă cu tine – toate astea dacă vrei să te ții pe termen lung.

În mod similar, dacă vrei să faci bani pe net, trebuie să iei acțiune cum îți iei cafeaua dimineața.

De fapt, la ultimul meu job, colegii care pierdeau primele 20 de minute cu cafele în absolut fiecare dimineață, râdeau de mine că nu prea mă mișc de la calculator. În glumă, desigur, dar, uite, acesta e genul de indicator de succes pe care nu îl vezi în acele articole ”de succes”. Și, dacă nu ai lângă tine pe cineva care să se comporte așa, nici tu n-o să-l prinzi prea ușor.

Ce zici, crezi că poți lua acțiune din nou și din nou? Mai ales atunci când nu ai chef.

Am o mică temă de casă pentru tine pe care vreau neapărat să o duci la bun sfârșit. Vreau ca, în următoarea săptămână, să faci ceva concret la proiectele la care lucrezi, atunci când nu lucrezi și nu ai chef. De 10 ori. Pe numărate. 🙂

Scenariul tipic este: te relaxezi acasă, știi că ar trebui să faci ceva, poate chiar citești vreunul din acele articole… și te trece acel gând, care îți spune că ar trebui să faci și tu ceva. Sau poate îți spui că vei ajunge și tu bogat, asta în timp ce continui să pierzi vremea pe net.

Ei, în acele momente, vreau să te prinzi în flagrant și să zici: ok, chiar acum o să fac ceva concret. Am făcut-o de 3 ori din 10, mai trebuie să o fac de 7 ori.

Conceptul pe care se bazează exercițiul nu este ceva inventat de mine. În engleză, acesta se numește ”observing ego”, și l-am auzit prima dată la Dr. Paul Dobransky, cu care am avut onoarea să colaborez cu ceva vreme în urmă la unul dintre blogurile mele.

Conceptul a fost inventat, însă, de Dr. Louis Ormont și, practic, ne spune că noi, ca oameni, ne putem detașa de noi înșine, intrând în pielea unei alte persoane care ne urmărește mișcările de la distanță și care poate interveni. De aceea, ”observing ego”, în traducere liberă, înseamnă ”eul care observă”.

Cu alte cuvinte, atunci când pierzi vremea voios pe Facebook, un alt ”eu” (sau ”tu”) te vede și-ți spune: ok, amice, e timpul să te oprești, trebuie să te apuci de treabă.

E nevoie de puțin exercițiu, de-asta te-am rugat să o faci de 10 ori. Și o să vezi cum o să se creeze în tine acel impuls pe care îl am și eu, acela care te face să-ți zici: trebuie să fac ceva, altfel, în ritmul acesta, n-o să fac bani.

Succes! Și nu uita de noua mea carte pe care am lansat-o și care duce aceste concepte mai departe, într-o extremă ce bate la fund toate acele articole drăguțe de pe net despre cum să faci bani.

Despre Ovidiu