Fața nevăzută a afacerilor

 

Tocmai am terminat de văzut încă un filmuleț despre ce înseamnă succesul. Nu mă uit la toate articolele și videoclipurile de acest gen care mi-au împânzit Facebook-ul, dar titlul spunea că e vorba de perspectiva unui miliardar – iar asta mi-a stârnit interesul.

Intuiția mea a fost corectă: deși sfaturile oferite erau foarte bune, nu spunea nimic despre partea nevăzută a afacerilor, zid de care pun pariu că s-a lovit cu siguranță în drumul său spre succes.

Nimeni nu vorbește despre asta…

Și, ce e mai rău e că interesele meschine ale altora te afectează nu doar dacă vrei propria afacere ci și dacă ești angajat și vrei o carieră… asta am învățat-o cu mult timp în urmă, pe vremea când alergam cu CV-ul de 2 pagini de la o firmă de soft la alta.

O să vorbesc eu despre asta… pe scurt (iar dacă vrei să citești mai multe, am scris o carte care tratează mai în detaliu această problemă).

Vreau să îți spun doar câteva *mici* lecții pe care le-am învățat de-a lungul anilor de care nimeni nu vorbește. Nici măcar acei guru financiari milionari în dolari nu o prea fac, probabil de frică să nu calce pe cineva pe coadă sau să pară negativiști.

Unu. Fiecare are propriul său interes

Fie că vrea să fie șef, să facă bani sau doar să lucreze în liniște, fiecare are propriul său interes. Dacă nu ai o viziune foarte bine pusă la punct, indiferent că ești angajat sau patron, vei bate pasul pe loc luni sau ani de zile. Secretul este să te gândești la ce ai vrea, la unde vrei să ajungi, apoi să iei acțiune în ciuda a ceea ce îți șoptește fricosul din tine.

Nu este timp să amâni, sau să aștepți momentul potrivit pentru că ”produsul nu e încă gata” sau ”șeful e stresat că firma nu-i merge bine”. Dacă vrei o mărire de salariu, go for it, având grijă să analizezi situația și să o faci cu cap. Dacă vrei să lansezi un produs, dă-i drumul chiar dacă crezi că ai mai avea de lucru la el. Sunt șanse mari că e deja mai bun decât cerințele actuale ale pieței.

Doi. Nu crede promisiuni ci doar ceea ce semnezi

Probabil cele mai mari țepe le-am luat pentru că am fost de bună credință. Trecerea timpului, însă, are un efect ciudat: acela că schimbă lucrurile deși, în aparență, ele rămân la fel.

Poate se obișnuiește prost, cu tine muncind în plus, și fiind tot timpul amabil și disponibil. Poate a găsit, între timp, oameni cu care șeful sau partenerul tău se înțelege mai bine, iar acum nu mai e așa de interesat de înțelegerea avută cu tine. Poate șeful sau partenerul vrea să reinvestească banii în extinderea firmei, urmând ca tu să aștepți și mai mult timp până să-ți vezi banii.

Oricum ai lua-o, în lumea corporatistă o să dai peste jucători de poker care, atunci când întinzi mâna să îți iei chips-urile, ei îți taie degetele. Această metaforă, apropo, am citit-o în cartea Winning Through Intimidation (link către Amazon.com unde o găsești în format Kindle) scrisă de Robert Ringer și pe care ți-o recomand cu căldură.

Sigur că, la început, s-ar putea să începi parteneriatul fără să semnezi că vei primi procente sau o anumită poziție în companie, pentru că pare un gest superflu. Probabil vreți să mai așteptați, pentru a vedea cum te descurci în noua ta poziție sau să vedeți cât de bine merge noul parteneriat.

Însă, după o vreme, dacă nu faci ceva, vei ajunge într-un punct mort în care cealaltă sau celelalte persoane n-o să mai vrea să se țină de cuvânt. Și-atunci trebuie fie să le forțezi mâna, fie să îți concentrezi o parte din energie pe alte lucruri, asta până în momentul în care le vei da șutul în fund și vei pleca.

Trei. Totul e mai greu decât pare

Indiferent că faci o afacere online sau offline, vei avea mult de muncă. Nopți nedormite, proiecte întârziate, birocrație și-așa mai departe. Cu cât ești mai pregătit pentru acest aspect, cu-atât ți se va părea mai ușor să faci bani. Dar dacă pornești de la ideea că ”vai ce greu e, e prea mult, n-am chef, n-am timp, n-am bani, nu rezist”, atunci n-o să te întărești mental.

Mai ții minte cum a fost în prima zi de școală în clasa întâi? Ai trecut brusc de la un program de huzur pe la grădiniță la un orar extrem de strict, cu trezire la ora șapte, cu stat 4 ore în bancă nemișcat și cu pauze fixe de 10 minute.

Dacă ai putut face asta la 7 ani, cu siguranță că poți munci cu mai mult spor și entuziasm acum, adult fiind, și vei putea să faci față cu succes oricărei provocări.

Spor la treabă!

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. Mi-a placut articolul si ai dreptate: “Totul e mai greu decât pare” nu numai in afaceri ci si in viata de zi cu zi !
    O zi buna in continuare !