Ce am învățat de la Dinu Patriciu?

dinu patriciu

Pentru a marca trecerea în neființă cu foarte puțin timp în urmă, vreau să aruncăm o scurtă privire asupra vieții lui Dinu Patriciu.

Putem spune că a avut noroc (nu că asta ar avea vreun fel de relevanță pentru noi) pentru că tatăl său a fost inginer și doctor în geologie. Era ”băgat” în petrol, un domeniu despre care se știe că este extrem de profitabil.

Totuși, pasiunea tânărului Dinu era arhitectura, și chiar a absolvit o facultate de profil. Ne-am putea gândi că o asemenea facultate nu reprezintă un start bun pentru cineva care vrea să facă bani, însă, i-a dat ocazia să facă proiecte imobiliare și, astfel, să cunoască mai bine piața.

Nu vom discuta despre viața sa politică, deși se știe că asemenea conexiuni te ajută mult când vine vorba de afaceri mai ales offline. În schimb, merită menționat că el a înființat prima firmă privată din România, SC Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A…. și asta ne spune multe despre faptul că lui Dinu Patriciu îi plăcea să se miște repede.

Din arhitectură, trecerea la imobiliare a fost una logică. Fiind deja un om de succes, nu i-a fost greu să profite de o piață imobiliară unde se puteau face enorm de multe lucruri pe vremea aceea.

În 1998, Dinu Patriciu cumpără Rompetrol, companie ce avea să îl ducă de la stadiul de om bogat la cel de om extrem de bogat.

Traiectoria omului de afaceri se îndreaptă spre mass media, el cumpărând pachetul majoritar de acțiuni al cotidianului Adevărul. Probabil cea mai marcantă mutare a lui Patriciu a fost lansarea în 2008 a colecției 100 de cărți pe care trebuie să le ai în bibliotecă, care a schimbat profund peisajul librăriilor.

Prețurile extrem de scăzute au provocat o culturalizare aproape în masă a României și au stârnit proteste din partea editurilor care se plângeau de concurență neloială. Cu toate acestea colecția de cărți Adevărul a vândut 12 milioane de exemplare în primul an de la lansare.

Citate

Iată și câteva citate ale sale care exemplifică extrem de bine mentalitatea pe care o avea.

“Dacă nu greșești… au fost multe greșeli. La un moment dat am luat hotărârea sa dezvolt producția de biodiesel. Noroc ca mi-a venit mintea la cap și mi-am dat seama ca este o greșeală, după câteva milioane de dolari cheltuiți pe studii și proiecte. A fost o greșeală.”

“Ar trebui sa cred ca Bill Gates nu se va mai naște o data? Se vor naște sute de Bill Gates. Totul este sa ai idei și sa pui și bani alături de idei. Și azi, și maine, și poimâine se vor naște miliardarii României.”

„Aceste noțiuni (banii și fericirea) n-au legătură una cu alta. Banii înseamnă responsabilitate, muncă; să fii ocupat de dimineața până noaptea; să ai o viață plină măcar 12 ore pe zi… Dar, dacă aș fi pus să aleg, prefer fericirea”.

“Nu trebuie să mergi cu turma. Dacă mergi cu turma, vei paște probabil același număr de fire de iarbă ca toate celelalte miorițe din turmă. Dacă o iei pe alături, paști mai mult.”

„Am o doză de stupiditate. Pentru că am investit cu încăpățânare în România unde am pierdut jumătate de miliard. Dar așa cum am pierdut, așa o să îi și câștig. Nu e o problemă.”

Ce am învățat, așadar, de la Dinu Patriciu?

… că nu contează ce spune restul lumii

… că trebuie să intri în nișe mai puțin cunoscute dacă vrei să ai un avantaj clar în fața celor care te vor urma în ele

… că poți reinventa o nișă prin strategii simple

… că cu cât ai mai mulți bani, cu-atât vei face mai mulți

… că e bine să intri doar în domenii profitabile unde poți găsi nișe mai mult sau mai puțin exploatate

… PLUS și multe alte lucruri pe care le voi detalia în cartea ce o voi lansa în următoarele săptămâni, ce va fi un ghid complet al mentalității pe care trebuie să o ai pentru a face bani mulți, pentru a scăpa de șefi și a avea un stil de viață satisfăcător din punct de vedere financiar.

Tu ce ai învățat de la Dinu Patriciu?

Despre Ovidiu

9 comentarii

 1. A fost un infractor nenorocit, e trist ca nu gasesti pe cineva valoros pe care sa-l admiri. Daca banii si puterea sunt singurul tau scop in viata, nu te vad prea bine nici pe tine…

  • Cred că ignoranța e cea care te face să dai o conotație negativă banilor și mi-e mila de tine. Am lucrat pentru o grămadă de milionari în dolari și cu toții zâmbesc în fiecare zi și fac ce vor, nu știu ce anume nu vezi tu bine.

 2. Am invatat ca este necesar sa ai pozitie sociala(securist) si un capital initial ca sa faci bani multi jefuind statul si influentand parlamentul sa voteze legi in favoarea ta.

  A jucat murdar si va plati pentru consecintele faptelor sale.

  Iar faptul ca multi s-au imbogatit din exploatarea petrolului care este o resursa pe cale de epuizare, apasa greu pe umerii nostri.

  Puteam sa avem demult automobile care sa functioneze cu alt tip de combustibil daca acesti oameni se gandeau putin si la semenii lor.

  • Îmi pare rău ca ai învățat doar lucrurile negative de la el, care oricum nu ne ajută cu nimic pentru că nu o să le facem. Sunt multe lucruri de învățat iar dacă refuzi să le vezi n-o să faci niciodată bani pentru că n-o să ai motivarea și pasiunea necesară, ce să mai zic de acel ceva care te face să-i dai înainte când lucrurile nu merg.

   Tocmai pentru că noi facem totul corect și avem mai mult de muncit, iar asta înseamnă să fim mai buni pe ceea ce facem.

   Nu sunt de acord la faza cu energia verde, am avut tangență cu ea iar lucrurile nu stau așa de roz. Tehnologia este încă în urma pentru că e ineficientă, altfel nimeni nu te oprește să pornești un Kickstarter și să strângi 30 de milioane de dolari să faci un prototip pe care să îl scalezi apoi pentru întreaga masă.

   De-abia acum Tesla a scos un model la sub 50.000 de dolari, restul eraul la 100.000 de dolari. Nu e obligația petrolierilor să susțină energia verde, nu e în interesul lor iar noi trăim într-o economie de piață. E obligația celui care activează în acea industrie să își facă treaba.

   Din moment ce vad că te pasionează subiectul, poate te tentează să intri în el. Cine știe, poate o să ajungi foarte departe.

   P.S. Am înțeles că primele mașini zburătoare Terrafugia vor apărea prin 2016: http://www.terrafugia.com și vor fi tot pe combustibil obișnuit. Dacă baieții care le au acum în stadiul de prototip ar putea să le facă să meargă pe energie solara, de ex., cu siguranță că ar face-o.

 3. Dinu Patriciu a reusit intr-un timp record sa ajunga din milionar miliardar si invers. Eu cred ca nu a stiut cand sa se retraga si s-a stresat prea mult, de aceea s-a imbolnavit si a si murit…

 4. Doua citate de la Dinu Patriciu :

  “Oamenii sunt egali intre ei in drepturi dar nu si incapacitati, viata ii selecteaza”

  “Banii vin, banii se strag cand poti demonstra prin ceea ce faci ca au de ce sa vina langa tine”

  Dumnezeu sa il odihneasca in pace !

 5. de la Patriciu am invatat ca desi esti plin de bani, boala nu te iarta. iar boala si-o face omul cu mana lui. de la Patriciu am invatat sa imi fie rusine ca este de aceeasi natie cu mine. tot de la el am invatat sa fur si sa mint statul roman care, culmea, este alcatuit din oameni; adica eu, tu, el, ea, noi, voi, etc. degeaba a facut bani si el si ceilalti ca el daca nu au coloana vertebrala. banii, fara un minim de respect fata de sine, nu inseamna mare lucru. cum poti avea respect fata de sine, cand tu stii cum ai facut acei munti de bani, furand si mintind? cum sa te aprecieze populatia de rand cu in constiinta ta nici tu nu te apreciezi cu adevarat? acest tip de oameni pot si “laudati” si “studiati” tot de acelasi tip de oamneni care au la randulor aceleasi idealuri. norocul lui ca a murit, caci altfel infunda si el puscariile la fel ca toti ceilalti de teapa lui.
  bafta
  p.s. pe cand un articol cu ce ai invatat de la becali, voiculescu, nastase, etc? si de la ei cred ca ai ce invata, nu?

  • Dacă tu crezi că n-o să dai de țepari și de rechini făcând bani, îți recomand să te angajezi la stat. Ah, și să nu mai intri pe bloguri precum acesta pentru că numai îți faci sânge rău văzând ca alții au și tu (presupun) nu.

   Dacă vrei să înveți lucrurile pozitive, bine dacă nu, nu. Iar dacă crezi că banii nu te ajută când ești bolnav, ești într-o ureche. Un tratament bun ajută dar doar dacă ți-l permiți. Nu vreau să mă apuc acum să fac statistici despre care sunt cele mai scumpe tratamente și operații, o să spun doar că, în momentul în care o să ai parte de o boală nasoală (și o să ai, fii fără grijă), dacă nu ai bani, nu te ajută nimeni.

   Depinde de tine dacă vrei să te agiți să oferi ție și familiei tale o viață calitativă superior sau dacă vrei să mori ca un câine și să fii îngropat cu o cruce de lemn după o lungă suferință cauzată de cine știe ce boală.

   Legat de minciuni și-așa mai departe, din nou, nu sunt problema mea și grija mare când mă bagi și pe mine în aceeași oala. Din moment ce muncesc 10 ore pe zi (+ 5 pe zi în weekend) ca să plătesc taxe la stat ca să aveți voi drumuri peticite și medicamente gratis, ar trebui să-mi mulțumești că nu fac tot asta la negru sau, și mai bine, că nu am plecat în SUA unde acum puteam face 10-15 mii de dolari pe lună ca programator.

   Iar dacă tot ești critic (sau critică, pentru că nu-ți cunosc sexul), ia uită-te mata la cum a trecut America pe lângă noi la calitatea vieții deși au pornit de la zero iar noi am avut și un head start. Studiază-i pe Carnegie, Ford și alții și o sa înțelegi de ce o corporație ridică nivelul financiar al societății în timp ce o societate organizată ca pionierii sau ca și comunitatea Amish o să se șteargă la fund cu frunze de brusturi și peste 1000 de ani.