Cum se fac reducerile la produse și servicii

Reduceri, reduceri, reduceri. Nu există cuvânt care să sune mai bine în urechea consumatorului decât o reducere consistentă la un produs pe care și-l dorea de multă vreme. Acestea au ajuns să fie atât de răspândite încât nu există zi să nu dai peste tot felul de reduceri prin magazine sau online. Și nici să nu ne-apucăm să vorbim de Black Friday pentru că… 🙂

În acest articol nu vreau să discutăm despre când și cum să faci aceste reduceri. Vreau să ne punem puțin în papucii clientului pentru a vedea care sunt modalitățile de a-l influența sau chiar păcăli prin utilizarea de prețuri mai mici.

De ce se fac reducerile?

Trecând peste diferența contabilă între discounturi, promoții și reduceri, scăderile mai mult sau mai puțin temporare de preț pot avea în spate mai multe motive, precum:

– promoții cu diferite ocazii (pentru stimularea vânzărilor)
– lichidări de stoc (în vederea înlocuirii acestuia cu modele noi de produse)
– posibiltatea vinderii unui volum mai mare de marfă
– faptul că mai au puțin și expiră (în special în cazul produselor alimentare)
– precum și un motiv-surpriză (unul de-a dreptul rușinos) pe care-l vei afla spre finalul articolului

Reducerile la volum

Dacă, prin tradiție, puteai obține discounturi la produse doar în momentul în care le luai en-gros, s-a dovedit că această tactică merge foarte bine și pe consumatorul final, nu doar pe reseller.

Îmi amintesc și acum povestea unui tip care, văzând reduceri substanțiale la banane, a cumpărat nu mai puțin de 12 kilograme pentru că… uite ce ieftine erau!

Evident, nu a reușit să le mănânce pe toate și s-a ales și cu o constipație serioasă… 🙂

Reducerile oferite în momentul în care cumpărăm mai mult nu sunt tot timpul benefice și, în unele cazuri, scot lăcomia la suprafață. Trebuie să învățăm să ne controlăm și să nu luăm mai mult decât atunci când știm că avem nevoie.

Spre exemplu, eu sunt un băutor constant de cola. Obișnuiam să beau cam 1-2 litri pe zi când eram mai mic dar, între timp, am reușit să țin acest viciu sub control cumpărând numai doze sau sticluțe la 0,5 litri.

Deși ies de 2 ori mai scump, prefer să plătesc puțin în plus pentru beneficul mult mai mare de a bea mai puțin lună de lună și a ține totul sub control. Uneori, când cumperi mai puțin, faci economii pe termen lung, chiar dacă acestea nu sunt aparente.

Reduceri false

Cu toții mai dăm like la câte un articol pe net care ne arată că, de multe ori, reducerile nu sunt reale. Dar câți dintre noi ne amintim aceste sfaturi în momentul în care trecem pragul magazinelor?

Probabil cea mai ușoară metodă de a păcăli clienții în momentul în care se oferă reduceri este acela de a mări considerabil prețul cu câteva zile înainte de marea reducere (fie că e ea de Black Friday sau altceva).

Soluția? Trebuie să știi exact ce vrei și să nu te arunci să cumperi în momentul în care observi că afișată pe el o ”reducere substanțială”. Ține minte prețul sau, și mai bine, notează-ți-l, caută și în alte magazine, caută și pe net, apoi, când mai treci pe-acolo, observă schimbările de preț.

O altă metodă pe care o fac magazinele este să pună în mijlocul lor un coș substanțial cu produse îngrămădite unele peste altele. De obicei, acesta este să sugereze că acelea ar fi reduse dar, în multe cazuri, prețurile sunt exact la cel cu ale celor frumos aranjate pe raft.

Metode de a scoate în evidență reducerile

Când un magazin are o reducere de preț sau o promoție, zici că vrea ca întreg mapamondul să afle. Începând cu reclame la T.V. sau la radio care de care mai zglobii și continuând cu bannere imense prin magazine care îți arată prețul incredibil pe care nu trebuie să-l ratezi, totul se face cu un scop: acela de a te îmbia, într-un impuls de moment să spui ”Bine mă, hai că iau.”

În plus, în momentul în care ajungi la eticheta produsului ai o altă surpriză: aceea de a vedea etichetele vechi ascunse doar parțial sub cele noi pentru a te convinge fără drept de apel că reducerea este, într-adevăr reală. Nu mai trebuie să spun că e incredibil de ușor să pui niște etichete false pe produs pentru a evidenția reducerea (care poate a fost, poate nu)…

Etichete-problemă

Ți s-a întâmplat să iei un produs la reducere, să ajungi la casă și să trebuiască să plătești un preț mai mare? Ai făcut-o pentru că ți-era jenă să renunți la el pentru 10-20 de lei în plus, mai ales că aveai lume în spatele tău la coadă care s-ar fi uitat urât la tine. Uneori trebuie să trecem peste ce crede lumea, mai ales când știm că suntem păcăliți.

Un alt exemplu: iei un produs de pe raftul de reduceri la un anumit preț, plătești acel preț dar, în realitate, prețul era întreg. Acel produs a fost amestecat, pur și simplu, cu cele la reducere. Iar tu n-o să știi niciodată…

Atenție la produsele defecte

În unele cazuri, motivul pentru care unele produse sunt reduse este acela că sunt defecte. Le lipsește o capsă, unul din fermoare nu mai merge și-așa mai departe. În momentul în care cumperi orice produs, este recomandat să-l întorci pe toate părțile pentru a te asigura că e în perfectă stare de funcționare.

Concluzie

Concluzia mea este următoarea: indiferent că reducerea este de bună credință sau, dimpotrivă, una mincinoasă, trebuie să vedem întotdeauna prețul REAL al unui produs, să nu ne aruncăm să cumpărăm, să cercetăm cu atenție și să dăm banul cu grijă atunci când o facem.

Secretul este să vezi întotdeauna prețul final și să te comporți ca și cum acea reducere nu ar exista.

Despre Ovidiu

2 comentarii

  1. Frate, pe mine ‘reducerile’ astea nu m-au pus pe jar niciodata, cel putin in ultima perioada, chiar daca am urmarit un produs mai bine de cateva luni. Si mai e o chestie, decat sa iau ceva redus acum si sa imi mai trebuiasca cativa lei pentru ca nu am deajuns, mai bine mai astept pana am banii necesari chiar daca platesc mai mult. Cumparaturile se fac bine fara presiuni de genul”: ca e reducere si nu mai prind un asa pret, ca nu mai sunt altele pe stoc si poate nu mai gasesc in alta parte, etc. Sa ai bafta!!

    • Așa este,

      Reducerile sunt atât de abuzate că nu mai înseamnă nimic în ziua de azi. Sau nu ar trebui să însemne…