17 idei de afaceri mici sub 5000 de euro

afacere mica (toneta pe plaja)

Am o intuiție: te gândești să începi prima afacere și te sperie gândul că ai putea s-o dai în bară. În fond, sunt bani și timp la mijloc. Iar dacă pierzi.. n-o să-ți pară rău după timpul pierdut pentru că ai căpătat experiență.

Dar dacă pierzi banii, asta înseamnă că trebuie să renunți la anumite lucruri… unele chiar importante.

Să pornești o afacere e riscant însă aici intervine noțiunea de management al riscului (eng. risk management). Cu cât ȘTII mai multe despre potențiala afacere, cu-atât vei fi mai în măsură să răspunzi la întrebarea:

Are sens să pornesc această afacere?

Dacă ești la început, înseamnă că poți începe cu practic orice tip de afacere mică. Iar asta presupune să vezi câteva zeci bune, să le analizezi, să faci niște calcule, apoi să te decizi cu care din ele vrei să începi.

Sigur că studiul marketingului este esențial, însă nu voi vorbi despre asta în acest articol. Am dedicat zeci de alte articole marketingului (pe Internet, ce-i drept, dar principiile sunt general-valabile oricărui tip de afacere).

Tot ce vreau este să îți dau la foc rapid idei de afaceri mici, în speranța că vei face un mic research la fiecare. Nu pot să fac cercetările în locul tău, oricum piețele sunt în continuă mișcare și ce era valabil acum un an nu mai e relevant și astăzi.

Fără alte comentarii, să-i dăm drumul!

blog

#1. Un blog

Poate cea mai ieftină afacere mică este să îți deschizi un blog, să adaugi conținut, apoi să faci bani. Spun asta pentru că domeniul meu de activitate este marketing pe Internet și am 10 site-uri care îmi aduc un venit destul de bun lunar.

Cel mai simplu este să promovezi produsele altora sau să pui reclame. Efortul și deranjul sunt minime.

Dacă te interesează această metodă, te rog să citești toate articolele de pe acest blog și, mai ales, să te abonezi la newsletter. Acest site este dedicat în întregime banilor din bloguri.

covrigi

#2. Cofee to go

O afacere care se dezvoltă bine în această perioadă este să oferi “cafea la pachet”. Cele mai de succes au o locație excelentă și o cafea excelentă. Nu ai nevoie de spațiu comercial, poți opta pentru o tonetă cu care vei ieși mult mai ieftin.

#3. Lumânări decorative sau/și parfumate

Piață există, concurență este și ea însă cu un plan de afaceri bine pus la punct și cu muncă îți poate reuși. AI nevoie de parafină, ceară plus o rețetă pentru ca produsele rezultate să fie de calitate.

Apoi nu mai rămâne decât să găsești clienți. fie vinzi la magazine mai mari (dar trebuie să fii la concurență cu distribuitorii lor) fie direct la persoane fizice (printr-un magazin online).

În orice caz, o să-ți fie greu să concurezi cu ceilalți producători dacă faci lumânări exact ca ale lor. Ei făcând totul în cantități mari, ies foarte ieftin per bucată. Tu probabil ai ieși în pierdere.

Sugestia mea este să cauți pe Internet prin alte țări niște lumânări mai interesate dar care nu se găsesc la noi. Vei fi singurul care le produce (momentan) iar asta îți dă un avantaj temporar (și-ți pune o pâine pe masă).

#4 Magazin virtual pe Okazii.ro

Dacă ți-e frică să învestești într-un magazin virtual, Okazii.ro te scapă de această problemă. Totul e făcut pentru tine, trebuie doar să îți adaugi produse (cu poze, descriere, modalitate de contact și de plată etc.).

Poți vinde orice, de la parfumuri la haine sau electronice. Am cumpărat o singur dată de le acel site, era vorba de o husă din piele pentru eBook reader-ul meu Kindle. Am fost mulțumit de produs.

Okazii.ro este un site foarte mare și, prin el, nu îmi este frică să cumpăr de la persoane necunoscute. Pe de altă parte, ezit să dau banii pe produse pe care le găsesc pe magazine online despre care nu știu nimic.

Dacă vrei să te lansezi în lumea comerțului electronic și nu ai bani, un magazin gen Okazii este rampa de lansare perfectă.

#5. Trainer în dezvoltare personală sau/și profesională

Acest gen de slujbă e perfect pentru corporatiști, pentru că aceștia pot folosi la maxim experiența pe care au acumulat-o. Dezvoltarea personală e în floare nu doar la noi ci la nivel mondial, iar partea tare este că poți vinde propriile cărți în această nișă la prețuri de la 50 de lei în sus. Cu alte cuvinte, marja profitului este extrem de bună.

#6. Creșterea albinelor

Am vorbit într-un articol recent despre nișa de apicultură și potențialul acesteia, atât pe parte de produse fizice cât și informaționale. Mai multe detalii găsești aici.

#7. O covrigărie

Știm cu toții că merg și, dacă stăm să facem un calcul, vedem patronul unei astfel de afaceri mici face cu mult peste salariul mediu (mizerabil) din România. Investiția este mică însă veniturile sunt consistente.

lumanari parfumate

#8. Firmă de contabilitate

Deși nu poți face prea mulți bani ca și contabil, dacă te organizezi bine și ești mereu în căutare de clienți, îți poți face, în timp, un portofoliu frumos. Calitatea serviciilor pe partea contabilă poate fi îmbunătățită destul de mult în România și, dacă angajezi pe cineva să te ajute, nu se poate să nu reușești. Investiția este minimă din cauză că poți lucra de-acasă.

Ah, era să uit. Un blog contabil ar merge și el. Poți să atragi clienți noi și va face o carte de vizită excelentă.

#9. Amenajarea grădinilor

Acest tip de afacere se pretează numai în orașele mari, unde există clienți potențiali care să vrea să dea bani pe așa ceva. Ai nevoie de un ochi bun, de idei geniale și de spirit de inițiativă. Mai ai nevoie și de un site unde să îți prezinți lucrările precum și să atragi trafic din motoarele de căutare.

#10. Solar

Foarte multă lume vrea să se bronzeze iar solarele merg excelent, în special în marile orașe. Nu ai nevoie de o locație de fițe, un apartament închiriat la demisol este suficient, atâta timp cât are curent trifazic. Începe cu două, apoi mărește numărul și caută mai multe locații.

#11. Design interior

Sunt foarte multe aspecte legate de designul interior al unui apartament, lucruri pe care nu multă lume le știe. Trebuie să ai ochiul format, să citești ca nebunul blogurile de profil din afară și, evident, să ai surse de unde să achiziționezi marfa pentru clientul tău. Preferabil să cunoști și cei mai buni meșteri care pot să facă mobilă la comandă.

Din nou, un site și un blog pe această temă te vor ajuta să îți răspândești reputația ca cel mai bun designer interior din localitatea ta.

#12. Agregator de localuri cu mâncare ce livrează la domiciliu

Am văzut asemenea site-uri cum îmi apar ca și postări sugerate pe Facebook. Deși nu comand, mi-am adus și eu aminte de momentele în care căutam firme de catering pe net. Un asemenea site poate economisi foarte mult timp corporatiștilor care oricum nu au timp de așa ceva.

#13. Servicii de menaj

Atâta timp cât ești dispus chiar tu sau partenerul sau partenera să faceți activitatea propriu-zisă, o firmă sau un PFA de menaj poate fi un început excelent. Multă lume nu are timp să gătească, să calce și să spele haine, și își caută pe cineva care să îi ajute.

Îți sugerez să-ți faci un blog personal în care să îți promovezi serviciile și chiar să încerci reclamă pe Facebook și Google Ads.

#14. Firmă de web design&development

Multă lume vrea site în ziua de azi iar cei care știu PHP și puțin Photoshop au și avut de lucru de ani de zile încoace. Se pot face mii de euro pe lună din asta, cu condiția să îți placă să butonezi.

antichitati

#15. Dealer de antichități

Nu știu dacă ai văzut pe National Geographic acele emisiuni în care prezintă asemenea dealeri. Chiar acum cred că este una cu doi bărbați, tată și fiu, care caută arme rare pe care apoi le vând. În plus, văd că târgurile de vechituri atrag foarte multă lume și sunt la mare modă, ajungând să se organizeze chiar și prin mall-uri.

#16. Firmă de marketing și publicitate pe Internet

Cine are deja site făcut, caută metode de a-și aduce clienți. Aici intervii tu. Îți poți ajuta clienții pe parte de SEO sau chiar reclame plătite.

#17. Firmă curățare covoare

Din ce în ce mai multă lume preferă să angajeze pe cineva să le spele covoarele decât să o facă singuri. E obositor și, dacă aceștia locuiesc la bloc, nu dispun nici de spațiul necesar.

Despre Ovidiu

2 comentarii

 1. Numarul 77 din link este o strategie SEO sau ai gresit la redactare ?
  Imaginea cu lumanarile de langa afacerea cu covrigi ma duce cu gandul la chestii macabre …
  iar covrigii ia-i pus sus langa coffe to go ?!?

  Aceste erori ma fac sa ma intreb, tu externalizezi scrierea de articole pentru roboti sau persoane care nu urmaresc asezarea in pagina ?

  Idei sunt o gramada, metode si instructiui de aplicare a lor cu succes sunt putine ș-)

  • Salut,

   Bani din bloguri nu mai e o prioritate acum pentru mine pentru ca deja fac de 7-8 ori mai multe vanzari in alta nisa, pe engleza. Mersi pentru corecturi, poate o sa ajung si la ele intr-un tarziu. Acest articol are alt scop iar daca mi-ai citit materialelele ar trebui sa stii care este acela. 🙂