51 motive bune să îți pornești propria afacere

51 motive

Poți să mă critici cât vrei vizavi de fixația mea că fiecare trebuie să pornească o afacere dar eu tot o să vin cu câte un motiv în plus. Pentru că acum e momentul potrivit să o faci, altfel s-ar putea să te coste foarte mult pe termen lung indecizia ta.

Îți dau 51 motive pentru care trebuie să te gândești serios la o nișă în care să intri și să-ți pui obiectiv să pornești prima ta firmă cât mai repede cu putință.

#1. Pentru bani

Nu cred că mai există îndoială că, fără bani nu poți trăi. Poate doar dacă te izolezi singur în vârf de munte și stai într-un fel de auto suficiență. Se poate și asta, dar și stilul de viață va fi calitativ mult mai slab.

Banul nu este ochiul dracului, sunt calea prin care poți scăpa de 90% din grijile pe care le ai zi de zi. Și, dacă vrei, le poți înlocui cu alte griji mai ”puțin” importante, cum ar fi ”ce mașină să-mi iau” sau ”cum pot să-mi decorez apartamentul”.

#2. Pentru copii

Nu știu dacă ai copii sau nu, nici nu vreau să dau sfaturi despre parenting. Dar dacă vrei cele mai bune condiții pentru ei, cu siguranță ai nevoie de bani.

Un prieten de-al meu a dat o groază de bani la nașterea fiicei sale pentru recoltare de celule stem. Astfel, în cazul unor boli grave, fata va avea o șansă mult mai bună de a se bate cu problema. Tu ți-ai permite să dai peste 1500 de euro doar pentru asta?

copil

#3. Pentru că acum e cel mai bun moment să faci bani

Acum 50 de ani, în era pre-internetului, trebuia să fii foarte bun să ajungi milionar sau miliardar în dolari. Acum, în schimb, oportunitățile sunt enorme iar dovada o fac puști de liceu și facultate care ajung să faci 10-20 de mii de dolari pe lună din Internet.

Și afacerile offline sunt mai accesibile din cauza legislației din ce în ce mai permisive și a diferitelor pârgii ajutătoare, cum ar fi fondurile europene. Iar cea mai mare pârghie este, evident, tot internetul, pentru că poți afla în câteva minute zeci și sute de idei de afaceri care de care mai atractive și care să necesite un capital mai mic.

#4. Munca de la distanță

Dacă afacerea ta își desfășoară activitatea pe Internet, poți face cam 80-90% din activitate de oriunde din lume. Iar dacă afacerea ta este una tradițională, tot poți să pleci din când în când din oraș. Nu ai șefi care să îți ponteze orele.

#5. Globalizarea

Platforme gen ClickBank sau PayPal permit acum vânzarea de produse practic oricui din lume. Asta înseamnă că, chiar dacă afacerea ta pe Internet e mică, ea îți va aduce un venit mulțumitor prin simplu motiv că va fi accesibilă pe tot mapamondul. Chiar dacă unele țări au rată de conversie foarte mică, nu uita de țările bogate vorbitoare de limba engleză (SUA, Canada, UK, Australia, Noua Zeelandă, Irlanda) precum și de țările din UE care o duc bine și care și ele, într-o anumită măsură cunosc această limbă.

Iar dacă vrei produse în alte limbi decât română sau engleză, nu e nicio lege care să te oprească să faci un site în ce limbă dorești tu. Mai mult, vei găsi translatori autorizați nativi din absolut orice țară… tot pe Internet.

#6. Oferi valoare clientului

Dacă îți place să ajuți oamenii, cu siguranță că îți vor place afacerile. Vei avea ocazia să vezi oameni mulțumit, singurul responsabil fiind tu. Pentru că tu ai făcut asta să se întâmple.

#7. Creezi locuri de muncă

Nu toată lumea vrea afaceri. Faci un bine celor care nu au curajul să înceapă oferindu-le un loc de muncă stabil și fiind un șef mai bun decât au fost alții peste tine.

#8. Devii un lider

Nu trebuie să ai sute și mii de angajați pentru a te transforma într-un lider cu putere de decizie. Cel mai bine exersezi cu un număr mic de oameni și, cine știe, poate vei primi oferte de la

9#. Te poți întoarce înapoi

Dacă ai fost o persoană OK și dacă ai avut un șef de treabă, cu siguranță ce te-ar primi înapoi dacă lucrurile nu ar merge. Dacă nu, există întotdeauna firme concurente unde te-ai putea duce.

#10. Chiar dacă nu iese, tot nu mori de foame

Dacă ai un job, probabil că ai economist deja niște bani. Dacă nu, înseamnă că ai pe cineva (părinți) care te întrețin. Sunt sigur că, în caz că ar dura mult până ai începe să faci bani, te-ai descurca cu partea financiară. Sunt sigur că sunt persoane în jurul tău care te pot ajuta.

#11. Poți încerca diferite idei de afaceri la foc rapid

Dacă ceva nu merge, fie o faci greșit, fie trebuie să încerci altceva. Mai ales pe Internet, e ușor să afli dacă un lucru merge sau nu.

#12. Oamenii cu experiență în afaceri sunt ușor de găsit

E bine să ai un mentor care să îți împărtășească din experiența sa. Îți va economisi mult timp și bani.

#13. Ieși din monotonia serviciului

Dacă te-ai săturat de același birou gri și de pereții albi pe care îi vezi 8 ore pe zi, când ai afacerea ta, nu te oprește nimeni să-ți iei laptopul și să lucrezi 2 ore de la o cafenea. Sau chiar toată ziua.

#14. Scapi de șefi

Nu am pus acest motiv printre primele pentru că nu vreau ca ceva negativ să fie ceea ce te motivează pe tine în primul rând. Dar, dacă la serviciu ți se pare că vii cu idei bune care nu sunt băgate în seamă, dacă ți se pare că te plafonezi sau că nu ești apreciat la adevărata ta valoare, probabil că e momentul să începi o afacere.

#15. Vei putea călători mai mult

Nu la început, evident. De asemenea, dacă vrei să faci și mai mulți bani din afacere, va trebui să amâni asta. Dar, odată ce ai decolat, nu te oprește nimeni să îți iei câte vacanțe vrei, când vrei.

#16. Îți faci singur programul

Gata cu concediile planificate sau cu pauzele de masă fixe. Acum vii și pleci când vrei. Ba mai mult, vei avea ocazia să le planifici altora concediile.

#17. Poți delega task-urile neimportante

Dacă la un job trebuie să faci tot ce ți se dă, ca patron poți delega lucrurile care mănâncă mult timp dar care trebuie făcute (mersul la bancă, telefoane, comenzi, colete) pentru ca tu să te concentrezi pe task-urile care aduc cei mai mulți bani.

#18. Respect și invidie

Chiar dacă, la noi, banul e încă văzut cu ochi mai puțini buni, lumea îi respectă, totuși pe cei care îl au. Cu siguranță ai observat asta. Deciziile tale vor cântări mai mult în anumite condiții.

#19. Sexul opus va fi mai atras de tine

… și asta se aplică în special în cazul bărbaților. Te rog să nu mă contrazici cu argumente că ”doar căutătoarele de comori caută oameni cu bani” pentru că nu este deloc așa. Unele dintre cele mai mature, mai logice și mai atractive femei erau în relație cu oameni cu bani. Și nu le cheltuiau averea prin cluburi, nici nu se rugau de ei să le cumpere toate prostiile.

Dacă nu mă crezi, fă bani și vei vedea pe pielea ta cum stau lucrurile.

#20. Ai ce lăsa copiilor

Până când copii tăi vor ajunge mari, vei avea timp să crești o afacere pe care să le-o lași pentru ca ei să continue tradiția familiei.

#21. Economisești bani la început

Când am început să lucrez full-time la afacerea mea, mi-am scăzut cheltuielile curente cu peste 500 de lei lunar, bani care se duceau, în speță, pe motorină și mâncat în oraș. Dacă lucrezi de-acasă (și asta o să faci, în primă fază, banii economisiți sunt mai mult decât bineveniți).

#22. Poți deduce anumite lucruri pe firmă

… desigur, în limita bunului simț. Telefonul și benzina și calculatorul sunt doar câteva exemple.

#23. Nu-i mai îmbogățești pe alții

E nasol să te uiți cum tu faci o grămadă de bani altuia, în timp ce el sau ea se plimbă prin vacanțe și, de multe, ori, vine târziu la serviciu. E timpul să le iei locul și să cauți oameni care să muncească pentru tine.

speriat

#24. Scapi de frica de a fi dat afară

Știm că poți fi dat afară și pe alte considerente decât cele de randament la locul de muncă. De-acum nu vei mai avea acestă problemă.

#25. Nu mai trebuie să te milogești

În ultimii mei 3 ani de muncă nu am primit nicio mărire de salariu, în schimb am primit multe promisiuni care nu s-au cristalizat, în ciuda faptului că eram bun pe ceea ce făceam și că mergeam întotdeauna ”the extra mile”.

Când ești bun, șeful tău ”will take you for granted” pentru că s-a obișnuit să te plătească X lei pentru munca pe care o prestezi. E timpul să-i vezi expresia feței când îi spui că pleci. Doar lipsa ta îi va arăta cât de important erai pentru firmă.

#26. Devii creativ

Dacă la un job trebuie să faci același lucru din nou și din nou, ca antreprenor ai ocazia să vii cu idei în fiecare zi. Nu te vei mai plictisi deodată.

#27. Motivație

Dacă la școală sau la serviciu numeri orele până când se termină programul, când lucrezi pentru tine nici nu simți cum zboară orele. Acea povară pe care o simți acum că ”trebuie să lucrez” se va transforma în exact opusul ei. Îți vei spune ”abia aștept să lucrez”.

#28. Oameni noi

Dacă la serviciu, colegii sunt cam aceiași, ca antreprenor vei ajunge să cunoști o grămadă de oameni noi care să fie pe aceeași lungime de undă cu tine. Pe net, la conferințe sau chiar prieteni ai prietenilor, vei da destul de des peste persoane noi ce îți vor oferi perspective noi.

#29. Afacerile mici capătă din ce în ce mai multă încredere și respect

Sătui de marile corporații care nu se gândesc decât la profit, oamenii vor veni cu siguranță să cumpere de la tine dacă ridici calitatea produselor și te prezinți ca un om de încredere. Iar această ridicare a calității poate însemna, în unele cazuri și o mărire a prețului pe care tu îl ceri.

#30. Îți faci singur deadline-urile

Sigur că, cu cât ai deadline-uri mai stricte, cu-atât vei crește mai repede. Dar nu se întâmplă nimic dacă le ratezi. Ești propriul tău șef.

#31. Poți să scalezi

Cât de mult ar trebui să muncești la actualul loc de muncă pentru a face, de exemplu, 5000 de euro pe lună? Probabil că, oricât de bine ai munci și indiferent de poziția pe care ai ocupa-o, tot n-ai ajunge acolo.

Avantajul unei afaceri este că profitul pe care îl poți face este nelimitat.

#32. Îi ajuți pe alții

Fiecare client de-al tău e o persoană pe care o ajuți. Iar sentimentul este unul de nedescris. Încearcă-l.

#33. Îndeplinește-ți visele

Nu vreau să o lungesc aici pentru că nu sunt eu genul ”zen”, însă o afacere îți oferă, într-adevăr, șansa de a-ți atinge multe dintre obiectivele la care până acum doar visai. Nu din prima, evident. La început este mult de muncă.

#34. Organizare

Când ai propria afacere îți gestionezi mult mai bine timpul. Îți fixezi singur orele între care lucrezi, pauzele, precum și activitățile care țin de viața personală. Acum nu mai trebuie să alergi ca un câine prin oraș să-ți rezolvi treburile, știind că ți se termină pauza de masă.

#35. Îți alegi oamenii cu care lucrezi

Când vine un coleg nou în birou, nu te întreabă nimeni dacă ești ok cu el. Iar dacă nu ești, ghinion, va trebui să-l suporți. Când ești șef, îți alegi singur oamenii pe care vrei să-i ai lângă tine.

#36. Viziune

Dacă te uiți la televizor, o să dai peste o grămadă de analiști cărora le place să dea din gură. Toți au o viziune despre cum ar trebui să arate lumea din jurul lor dar… nu durează mult până te prinzi că, vorbind atâta la TV în fiecare seară, ei de fapt nu au timp să exerseze să muncească.

Aici intervii tu. Ca angajat nu prea contează ce zici dar,ca antreprenor, le poți închide repede gura când vine vorba de prostiile pe care le debitează vizavi de viață. Tu știi mai bine decât ei pentru că tu faci mai mult decât ei.

#37. Reduci stresul

… și asta chiar dacă muncești mai mult. Pentru că nu vei simți orele cum trec când știi că tot ceea ce faci e în legătură directă cu banii pe care îi faci sau îi vei face.

#38. Nu trebuie neapărat să renunți la slujbă

Poți foarte bine să ai și job și să lucrezi la afacerea ta până o pui pe picioare. Eu așa am făcut. N-a trebuit să renunț la stilul meu de viață niciun minut pentru că, întotdeauna am avut bani de cheltuială.

#39. Oamenii cu experiență în afaceri sunt ușor de găsit

Am spus la motivul #12 că oamenii cu experiență în afaceri sunt ușor de găsit. La fel este valabil și cu experții din orice domeniu. Nu îți va fi prea greu să îți formezi echipa pentru că vei găsi la tot pasul oameni interesați de un job ma bine plătit. Începe cu unul, apoi încă unul, și-așa mai departe

#40. Criză

Criza nu înseamnă doar că lumea are mai puțini bani. Problema asta se rezolvă cu identificarea unor oportunități specifice crizei și cu un marketing de clasă mondială. Criza mai are un avantaj, și-anume faptul că TOTUL este mai ieftin. Poți chiar să negociezi prețurile la unele produse mai scumpe.

#41. Social media

Canalele de promovare pe Internet sunt extrem de eficiente și de ieftine. Îți poți promova afacerea prin social media, de exemplu, fără costuri mari. Poți să faci chiar tu promovarea. În ziua de azi, un produs bun cu marketing decent nu are cum să treacă neobservat.

programator

#42. România e țara programatorilor

Dacă vrei o afacerea care are și o componentă tehnică, ar trebui să sari în sus de bucurie că ești român. Românii sunt printre cei mai buni și ieftini programatori din lume. Mai buni chiar decât indienii care, se știe, au o problemă de calitate la softurile pe care le fac.

#43. Nu e așa de greu să obții bani

Deși nu am luat niciodată bani de la nimeni pentru a-mi ridica afacerea, asta nu a fost din lipsă de oferte. Pe lângă că este foarte multă lume dispusă să investească într-o afacere, există tot felul de credite date de bănci, și chiar site-uri gen Kickstarter de unde poți face rost de bani

#44. Îți îmbunătățești comunicarea

Fie că vrei, fie că nu, skill-ul tău de comunicare va crește, iar asta te va ajuta în celelalte aspecte ale vieții tale.

#45. Ajungi să îi înțelegi mai bine pe ceilalți

Ca patron ai obligația să știi foarte bine cine e clientul tău și ce îl face să se trezească dimineața. Acest obicei de a căuta neîncetat să îți înțelegi clientul din ce în ce mai bine te va ajuta și în viața personală. Chiar foarte mult.

#46. Poți începe alte afaceri

Sigur, poți avea 2 jobu-uri dar, în general e foarte extenuant. Știu pentru că am fost acolo. În schimb, poți avea o a 2-a sau chiar o a 3-a afacere cu mult mai puțin stres. Da, am spus ”mai puțin” nu inexistent.

#47. Poți vinde afacerea

… și poți face o sumă frumoasă pe ea. Nu poți face asta cu un job. În plus, dacă ești harnic, poți începe a 2-a zi aceeași afacere de la zero sub alt nume. Poate o vinzi și pe-aceea.

#48. Ajuți mai multă lume, nu doar ierarhia corporativă

Dacă la un job nu îți ajuți în mod direct decât șeful, ca antreprenor ai ocazia să schimbi viețile a milioane de oameni.

#49. Primești recunoștință

La serviciu foarte rar mi se întâmpla să fiu lăudat pentru munca depusă. Și chiar și când se întâmpla, eram… rece. Pentru că știam că ”am primit partea scurtă a bățului”, ca să parafrazez o expresie americană.

Când ai afacerea ta primești felicitări în persoană sau pe mail de la zeci și zeci de persoane.

profit

#50. Alții au făcut-o

Dacă vrei exemple de succes, găsești destule. Unele din ele reprezintă români, născuți aici, care s-au jucat și ei pe maidan cu tine, care au învățat la aceleași școli, și care au avut același stil de viață cu tine… asta până au hotărât să aleagă cala antreprenoriatului.

#51. Nu se știe cât o să se mai poată

Da, acum e un moment prielnic să pornești o afacere, dar nu se știe câtă vreme va mai merge. Lucrurile se schimbă foarte des. Acum 2 ani, nici măcar nu știam de existența bitcoin-ului iar azi, acesta amenință să schimbe finanțele omenirii.

Așa că apucă-te cât mai repede, adună cât mai mulți bani pentru că nu se știe ce aduce viitorul.

Despre Ovidiu

5 comentarii

 1. Ceea ce imi propuneti este atractiv, mai ales ca sunt intr-o situatie in care trebuie sa fac bani pt ca am nevoie urgenta. Ceeea ce nu am inteles este ca nu stiu concret ce am de facut.
  Trebuie sa recunosc , nu ma pricep extraordinar la a lucra la calculator .
  Ce am de facut si cum pot sa castig bani eu?
  Ma puteti lamuri?
  Puteti sa ma sunati la 0769222505.
  O zi buna !
  Cu respect , mariana

 2. Mariana Felloni: Nu stii ce sa faci?? pai nu e o intrebare corecta. Nu iti spune nimeni ce afacere ti se potriveste. Vrei sa fii propriul sef? esti pe cont propriu din acest moment (daca vrei sa fii antreprenor) Si daca chiar vrei sa fii insa nu ai o idee de unde sa pornesti, ar fi cazul sa urmezi pasii din articolul http://www.banidinbloguri.com/blog/index.php/afaceri/70-idei-de-afaceri-geniale-pentru-2014 (e un link chiar la inceputul acestei pagini) ca sa vezi ce ti se potriveste. Succes! PS. Citeste articole de dezvoltare personala (Pera Novacovici, Daniel Zarnescu sunt unii pe care ii urmaresc eu; gasesti tot ce este necesar pt. dezvoltarea ta personala si dezvoltare in afaceri)

 3. Cred că voi printa toate headline-urile pentru că sunt foarte motivante. Mulțumesc!

 4. Planul de Afaceri este gata. Astept sa depun dosarul si dupa aceia sa oprimesc finasntare Nerambursabila. Eu sunt in stadiul de inceput. Eu sunt un om tehnic. Cu cifre exacte, exemple precis fara logoree.