Ce fac dacă AdSense nu mă place?

logo adsenseDupă cum am spus de multe ori, nu sunt fanul monetizării prin AdSense, însă multă lume îmi pune întrebări pe această temă, așa că am hotărât să intru puțin și acest subiect.

AdSense e un serviciu pe cât de ușor pe-atât de frustrant. Multă lume se plânge de el astfel că, dacă ești în situația în care ai fost respins, spre exemplu, trebuie să știi că nu ești singurul. Să le luăm pe rând.

Motivele pentru care nu te-a acceptat AdSense

Hai să vedem care sunt cele mai comune motive pentru care Google nu te-a acceptat în rețeaua lor.

Ai prea puțin conținut

O problemă foarte comună este aceea că bloggerii se așteaptă la monetizări rapide de pe urma blogurilor lor. Ca atare, în momentul în care își înstalează codul AdSense, reprezentatul Google intră pe blog și vede… 2-3 articole.

Îți recomand să ai minim 10 articole de calitate ridicată înainte să aplici. Oricum, nu e grabă pentru că scopul tău, în primă fază, ar trebui să fie acela de a aduce cât mai mult trafic și de a-ți crește autoritatea blogului.

Ai blog pe platforma gratuită WordPress.com

Atenție, nu este vorba de instalarea de wordpress pe hosting-ul propriu ci pe platforma gratuită WordPress.com. Aceștia nu te vor lăsa cu AdSense, recomandându-ți propria lor rețea WordAds.co. În schimb, dacă ai blog pe blog spot, nu vei avea nicio problemă să fii acceptat în rețea.

Ai conținut slab

Am primit întrebări de la persoane nedumerite care nu înțelegeau de ce nu-i acceptă, iar când intram pe site, găseam niște articole foarte slabe. Dacă nu poți scrie un articol de minim 600 de cuvinte, cel mai bine e să nu te apuci deloc de el.

Ai conținut duplicat

Dacă obișnuiești să dai copy-paste de conținut de pe alte site-uri, nu vei avea nicio șansă în online, nu doar pe AdSense. Google e maestru în a detecta acest gen de conținut și penalizează fără milă site-urile care îl au. Acesta nu îți va închide site-ul pe blogspot din această cauză decât dacă face cineva reclamație, însă poți pune pariu că nu te va lăsa să ai reclame.

(Aceste reclamații sunt, și ele, un lucru obișnuit. Și eu am făcut una acum câțiva ani, când am observat că un blog pe domeniu blogspot mi-a copiat mai multe articole.)

Ai pus reclamele astfel încât să păcălești utilizatorul

Șmecherii precum punerea de reclame lângă un meniu pentru a păcăli utilizatorii să dea click unde nu vor ei… sunt vechi și Google le știe. Pune reclamele în locurile recomandate pentru a scoate cât mai multe click-uri fără a ridica suspiciuni (în sidebar, în articol, sub articol) și asigură-te că există o spațiere între acestea și restul elementelor de pe site.

Ai modificat codul

Codul AdSense nu trebuie modificat în niciun fel, ci pus exact așa cum a fost generat.

Ai pus prea multe reclame

Google permite un maxim de 3 secțiuni de reclame pe o pagină. Dacă pui mai multe, nu te vor accepta.

Conținut de jocuri de noroc

Dacă ai bloguri care te învață cum să joci poker, la casino, la lotto sau mai știu eu ce, nu vei fi acceptat în rețea.

Motivele pentru care te-a respins AdSense (deși te-a acceptat inițial)

Există mari șanse să fii blocat de pe AdSense deși ai fost aprobat inițial. E ok… ca începător faci multe greșeli dar, când vine vorba de AdSense, e mult mai bine să previi decât să repari.

Îți dai singur click-uri

Dacă ai început să dai de unul singur click-uri pe reclame pentru a scoate profit, vei fi închis automat. Îți recomand să dai de cât de puține ori poți… doar atunci când testezi reclama, o singură dată, e suficient. Google detectează adresele de IP care dau click-uri prea multe, deci nu e obligatoriu să fie de pe calculatorul tău. Dacă încerci de pe cel de la serviciu, vei avea aceeași problemă.

Încurajezi click-urile

Dacă atunci când ai propriile reclame, poți folosi imagini sau text pe lângă ele care să încurajeze click-urile, cu AdSense nu poți face asta. E unul din motivele pentru care nu-l recomand dar, dacă te-au respins după o anumită perioadă de timp, s-ar putea ca acesta să fie motivul.

Ți-ai deschis un al doilea cont

Dacă ți-ai deschis un al doilea cont pe numele tău, e o problemă. Google detectează nu doar numele ci și IP-ul de pe care a fost făcut, astfel că, chiar și în situația în care ai făcut pe numele soției, s-ar putea să ai probleme.

Există mai multe excepții de la regulă. Spre exemplu, atunci când vrei să-ți deschizi cont pe firmă sau dacă ți-ai pierdut datele de la contul anterior.

Mituri despre AdSense

Un mit foarte popular care circulă este acela că AdSense nu acceptă site-urile cu extensia blogspot.com sau blogspot.ro. Le acceptă atâta timp cât respecți regulile. Problema este că un domeniu propriu nu se potrivește unui blog de succes. Posibilitățile sunt limitate și la fel și veniturile.

adsense pe blogspot

Trecând peste asta, Google chiar încurajează Ca bloggerii să-i folosească platforma și, evident că o să îi accepte în AdSense pentru a-i stimula să scrie cât mai mult conținut.

Un alt mit este acela că nu poți avea alte reclame pe site dacă ai AdSense. Acest lucru este doar parțial adevărat. Poți avea reclame atâta timp cât nu sunt de același gen cu AdSense, adică reclame contextuale, bazate pe ce conținut are pagina. În rest, poți avea bannere puse de tine și poți chiar să ai bannere afișate prin rotație (cum se face, spre exemplu, pe BuySellAds.com).

E posibil să fii dezactivat din greșeală?

Da, au fost cazuri. Spre exemplu, o femeie și-a schimbat design-ul la site și, din cauză că tot făcea preview la noul layout, Google a crezut că încerca să manipuleze sistemul. Lucrurile s-au rezolvat în cazul ei și s-ar putea să se rezolve și într-al tău dacă crezi că ai fost nedreptățit.

Cam asta a fost. Eu sper că gândești mai departe de AdSense și că vei începe să monetizezi, dacă nu cu propriul produs, măcar cu programe de afiliere care plătesc mult mai bine.

Despre Ovidiu